22
srp
2024
Priče

LJETNI ĐIR

Kadrovska služba: Junaci plaže

Kadrovska služba

Kadrovska služba #18

share

Plaže su oduvijek bile popularna pozadina za glazbene spotove, pa kako to ne bi bila istina u Hrvatskoj gdje su kamen i more svetinja. Međutim iznenađujuće je koliko malo hrvatskih glazbenika ima spot snimljen u morskom (ili riječnom) plićaku

 

Vrlo je malo spotova hrvatskih glazbenika snimljenih na plaži. Razlozi za to mogu biti različiti – od pretrpanosti plaža tijekom ljetnih mjeseci do izazova snimanja na otvorenom. A tu su i UV indeks, čednost i druge tehnikalije. Oni koji se ipak odluče na taj potez, prizore s plaže gotovo uvijek vežu uz motive mladosti, ljepote, zaljubljenosti i pokreta.

Iz kadrovske službe na godišnjem stiže pregled nekoliko zanimljivih domaćih glazbenih spotova snimljenih na plaži. No, da se ne biste predozirali nostalgijom, umjesto klasika poput “Morske vile“, “Na plaži“ ili “Kad si sam”, u program je ubačeno nekoliko novijih i par izgubljenih klasika.

 

Sandi feat E.T. – Ljubav za sve

Mladost. Radost. Voljenje. Tim riječima mogu sažeti sivi videospot za “Ljubav za sve”, slavni remiks b-mol koncerta P. I. Čajkovskog, poznat i kao hit iz ranih hrvatskih devedesetih.

Nekad megapopularni Sandi Cenov i E.T., u suradnji s Radislavom Jovanovom Gonzom, okupili su za to snimanje na plaži zavidan broj mladih i lijepih ljudi. Zbog njih je plaža kojoj ne znam ime toliko živa u mojim a vjerujem i tuđim sjećanjima, iako je od vremena kad se spot redovito vrtio na TV-u prošlo više od trideset godina. Inače, prizori s plaže dio su rudimentarne naracije koja prati Sandija u njegovoj fazi zgodnog sportaša iz tinejdžerske komedije s pjevanjem.

 

Toni Cetinski – Ja sam zaljubljen

Ulogu kompliciranijeg adolescenta, odnosno tinejdžera u srednjim dvadesetima tada je igrao Tony Cetinski. No glavna zvijezda njegova spota za pjesmu “Ja sam zaljubljen”, uz istarsku obalu i jednu vrlo specifičnu majicu, bila je nekadašnja manekenka Ruža Peček. Bomba iz Buja unijela je pravu vrućinu u taj postsezonski snimak.

„Ovaj spot su čiste 90-e, strast, društvo, muzika, sloboda, umjetnost“, brani se vrijednost videospota u dosta živoj komentatorskoj rubrici na YouTubeu. Sve u svemu, rubno erotski videospot za “Ja sam zaljubljen” riznica je odličnih modnih kombinacija a gleda se iz svih kutova. Premda je sniman izvan sezone, prenosi sve što jedan spot s plaže treba prenijeti: od ulaska u more do zanesenog pogleda prema horizontu. I, naravno, malo gole kože.

 

Ivana Banfić (I Bee) – Šumica

A to malo gole kože, prema “Šumici” Ivane Banfić, najljepše je otkriti – po noći. Noćno kupanje ayayayeahyeah. Zvijezda tog kultnog spota, snimljenog na hrvatskoj Ibizi, je plesač Tomislav Tržan, ujedno i autor tada viralne koreografije.

Pag, Novalja, 1995. I Bee i njezina ekipa na Zrću plešu do iznemoglosti. Modni izbori još jednom su dostojni posebnog osvrta. Koliko je spot devedesetih gorio svjedoči fotografija moje obitelji s ležaljkama korištenima u spotu, snimljena iz jednog jedinog razloga: jer su to ležaljke iz spota za “Šumicu”.

 

Kuzma & Shaka Zulu – Lito ide mala

Čini se da je videospot za ljetnu himnu “Lito ide mala” kao i Tonijev sniman izvan sezone, odnosno u predsezoni, jer Shaka Zulu u nekoliko navrata ispituje more stopalima, ali ne ulazi u njega. Osim toga lito ide, a ne odlazi. Uradak koji Shakinu dilemu i Kuzmino tradicionalno dalmatinsko širenje ruku u prazno potpisuje Željko Petreš. Pritom je glavnu ulogu u spotu odigrao Rolandov sintesajzer Juno-60. Moda je i ovdje upadljivo neupadljiva, možemo reći „seinfeldovska“.

 

Stampedo – Jadranska sol

Sa Stampedom se okrećemo 21. stoljeću. No njihova je „plaža zabluda“ malo dalje od mora – na Jarunu. Uz ljubavni trokut s Bojanom Navojcem u ulozi čuvara plaže, videospot Gorana Kulenovića za “Jadransku sol“ nudi i koreografiju na slavnim stepenicama ispred Kockice u Cvjetnom naselju. Nekad nezaobilazno stajalište u povratku iz duge noći u duži dan u tom kontekstu, s mladim plesačima u ljetnim nošnjama, podsjeća na kakvu odjavnu špicu za ljeto.

 

Shomy i Vuki – Mi Amore

Međutim mi smo još dva koraka od odjave ovog izdanja kadrovske službe. Sljedeća plaža je u zadarskom plićaku, iako ne bi bilo pogrešno očekivati je na Dravi. Naime “Mi Amore” je pjesma osječkog hip-hop tandema zaljubljenog u ljeto, ljetne hitove i spotove s kupanjem.

Shomy i Vuki, „dvojac poznat po svojim golišavim spotovima sa seksi djevojkama“, snimili su nekoliko spotova na riječnim i morskim plažama te uz bazen. To da ljetni hit treba imati spot s lijepim djevojkama bio je dio njihova creda, a većina negativnih komentara na konačne rezultate išla je na račun toga što Shomy i Vuki nisu izgledali kao tipovi koji bi se kupali s takvima. Deset godina nakon sve je to dio neodoljivog paketa nostalgije za 2013. godinom. Spotove im potpisuje Josip Grizbaher.

 

Aklea Neon – Da mi je

Iz Osijeka je i Aklea Neon čiji je debitantski singl imao nekoliko krasnih trenutaka s obale, ali ni oni nisu bili zabilježeni na Dravi. Videospot za “Da mi je“ nastao je tijekom putovanja brazilskom obalom na motoru, a snimio ga je Aklein suputnik Agustín Soy Tribu. Formatiran kao romantični putopis ovaj video spot pokupio je pohvala koliko i sama pjesma, i danas najslušaniji singl ove kantautorice.

Plaže pružaju nezaboravnu scenografiju koja neupitno pridonosi atmosferi ljetnih hitova i pomaže da ostanu urezani među našim ljepšim sjećanjima. No, koliko god ti spotovi bili upečatljivi, postoji još puno pjesama koje su zaslužile plažu za kulisu. Moj prvi izbor za to bila bi “California” od Neki to vole vruće. Koji bi hitovi, po vašem mišljenju, trebali spot s plaže?

Moglo bi Vas zanimati