31
srp
2024
Vijesti plus

Arsenov pregled elektronike

Nova izdanja: Banana Zvuk, DJ Ogi, Matija Stone, Nthercyte, Shoe Fly

Banana Zvuk, DJ Ogi, Matija Stone, Nthercyte, Shoe Fly

share

Ljeto je u punom jeku, kao i  domaća elektronička produkcija, pa srpanj donosi svježu ponudu različitih zvučnih pejzaža, od remiksiranih cosmic pop melodija do tvrdog i sirovog techna. Proteklo izdanje rubrike pak nađite ovdje.

Valentino Bošković & Studio Frendo – EP Lito (remixed by Banana Zvuk)

EP Lito sadrži dvije pjesme domaćeg cosmic pop benda s bračkim narječjem, Valentina Boškovića i splitske grupe Studio Frendo, u remiksiranim verzijama koje potpisuje Banana Zvuk. Riječ je o splitskom tandemu koji čine Luka (TBF) i Yuri (ST!llness), osnovanog 2006. godine. Banana Zvuk njeguje sve oblike bass i roots glazbe, ponajprije reggae, hip-hop, dancehall, jungle te razne međusobne fuzije i mashupove. U svibnju 2020. godine objavili su Re-Shake!, kompilacijsko izdanje koje je u reggae ruho obuklo i pjesmu Valentina Boškovića “Leteći pijat i jorcot”. Ove su godine u sličnom aranžmanu rekreirali prošlogodišnji ljetni singl “Privremeno lud (Abimbola Bubu)” Studio Frenda. Upravo su se te dvije interpretacije našle na ovom EP-ju.

DJ Ogi – Bogotarian

Tko nekim čudom još nije upoznat s opusom riječke techno ikone, DJ Ogija, dvije nove stvari, ”Bogotarian” i ”Stolica” idealne su i izrazito reprezentativne za njegov, neprikosnoveni i beskompromisni hard/raw techno zvuk. Ovo izdanje, Ogi je objavio na Technodromeu, jednoj od svojih brojnih etiketa. U tekućoj godini Bogotarian je treće izdanje za Technodrome, a Ogijev četvrti autorski EP.

Matija Stone – ”Tranquility”

”Tranquility” je naslov novog, melodičnog house singla, zagrebačkog techno producenta/autora Matije Stonea, koji je svoju glazbenu karijeru započeo svirajući gitaru u nekoliko bendova. 2019. Matija počinje istraživati techno glazbu i iste godine objavljuje svoj prvi autorski uradak. Danas iza sebe ima dvadesetak izdanja za etikete kao što su Nimi Records, Freaky Sounds ili ACETON Music koji je objavio i ”Tranquility”.

Nthercyte – Utopic Nexus

Nthercyte je projekt osječkog glazbenika/umjetnika Franka Štimca, a nakon pet singlova koje je od početka godine objavio na svom Bandcamp profilu, početkom srpnja izlazi s prvim autorskim EP-jem Utopic Nexus, koji sadrži šest djela s pomalo alternativnijim pristupom drum’n’bass izričaju. Osim glazbom, pod pseudonimom Nthercyte Franko se bavi i digital/video artom.

Shoe Fly – Origin Unknown

U prilično točnom, bimonthly intervalu ili gotovo svaka dva mjeseca, stižu nam nova izdanja koja potpisuje Shoe Fly a.k.a. sessiondigger. Baš kao i vremenski interval njihova izlaska, jednak je i format svakog izdanja – tri stvari po EP-ju. Što se tiče glazbenog izričaja – o tome je li jednak prijašnjim izdanjima, dalo bi se diskutirati… I dalje je prisutna inspiracija retrofuturističkim synth zvukom i psihodelijom, no ovaj put je ugođaj možda nešto manje dark i više light…

Moglo bi Vas zanimati