24
tra
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a: Žar junaka

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

24. 04. 2025 | 19:30

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a: Žar junaka

Nelson Goerner

share

ŽAR JUNAKA
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
PASCAL ROPHÉ, dirigent
NELSON GOERNER, klavir

Program:
Béla Bartók: 2. koncert za klavir i orkestar, Sz. 95
Ludwig van Beethoven: 3. simfonija u Es-duru, Eroica, op. 55

Nelson Goerner jedan je od vodećih svjetskih umjetnika klavira. Pobjeda na natjecanju Franz Liszt u Buenos Airesu 1986., u njegovoj rodnoj Argentini, donijela mu je mogućnost za daljnje usavršavanje i školovanje na Ženevskom konzervatoriju, a potom i za nastupe na svjetskim koncertnim pozornicama. Još pamtimo njegovu fascinantnu izvedbu Prvog klavirskog koncerta Franza Liszta prije dvije godine u Majstorskom ciklusu. Sada se vraća i donosi Drugi klavirski koncert Béle Bartóka, kompleksno djelo koje je skladatelj ipak smatrao nešto ‘lakšega’ karaktera: „Smatram da je moj Prvi klavirski koncert dobra skladba, iako je njegova struktura pomalo – dapače, moglo bi se reći vrlo – teška i za publiku i za orkestar. Zato sam nekoliko godina poslije skladao Drugi koncert za klavir i orkestar s manje poteškoća za orkestar i ugodniji u svom tematskom materijalu (…) Većina tema u djelu je popularnijeg i lakšeg karaktera.”

Sa svakom svojom simfonijom Ludwig van Beethoven otvarao je nove prostore dosega i značaja orkestralne glazbe. S Trećom, Eroicom, prvi je put ispunio trajanje od približno pedeset minuta, što je bilo gotovo dvostruko dulje od dotadašnjih simfonija. Kada je Treću simfoniju prvi put predstavio 1805. u Beču, neumoljivo je tražio da se izvedu i prihvate svi njegovi prohtjevi; nepokolebljivo je vjerovao da i sebe i sve ljude svojom glazbom vodi iz mraka na put svjetla. Danas se privlačnost naslova Eroicauglavnom temelji na priči o preimenovanju posvete; Beethoven je prvotnu posvetu Napoleonu Bonaparteu povukao, razočaran nakon što se on proglasio carem. No, ostaje činjenica da djelo nosi snažnu poruku o tome da su herojstvo i plemenitost istaknuti dijelovi karaktera koje je autor u svakom smislu unio u svoju glazbu.

Pretplata za Majstorski ciklus / ciklus Kanconijer prodaje se od 6. lipnja do 12. srpnja te od 2. rujna do 18. listopada na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a preko mrežne stranice Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog od 6. lipnja do 18. listopada.

Pretplata za Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a (jedanaest koncerata) i ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a (četiri koncerta) prodaje se zajedno kao jedinstveni paket od 15 koncerata po cijeni od 85 € i 120 €. Za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike, studente, učenike i skupnu kupnju (više od 15 pretplatničkih paketa) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.

Sljedeći događaj

26
tra
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana
71. sezona Zagrebačkih solista: Guy Braunstein