28
kol
2024
Intervju

Tvrdoval

Doom Temple: „Scena ne može bez klubova baš kao što ni klubovi ne mogu bez scene“

Doom Temple

Doom Temple /Igor Cecelja

share

Tvrdi val nije samo prošlost, već i budućnost

Potvrđuje to mlada zagrebačka četvorka Doom Temple, koja će nastupiti na šestom izdanju Festivala buke 6. rujna u Tvornici kulture.

Takozvani Tvrdoval po prvi put stiže u Šubićevu kako bi okupio sve ljubitelje tvrdog i žestokog zvuka – od sirovog rocka do brutalnog metala. Na pozornicu Velikog pogona uz Doom Temple stižu Extroft, RIFFTREE, 10KRE i Savršeni marginalci.

Prvim EP-jem Moonrock Chronicles spremni su za izlazak iz undergrounda – Luka Lasan (vokal), Karlo Lugarić (bubanj), Roko Ivan Divić (gitara) i Karlo Orešić (bas) surovim zvukom osvajaju na prvo slušanje i izvrsno prenose emociju slušatelju, baš kao i u zlatno doba ovog žanra:

„Doom Temple zagrebački je autorski rock bend koji je nastao početkom 2023. godine. U bandu su dva Karla i jedan Roko. Glazbu koju stvaramo opisali bi kao mješavinu doom metala, sludge metala, stonera, grungea i groove metala. Radimo kao trojka, mladi smo i zajednički gradimo put kojim ćemo ići“, jednostavno objašnjava bend čiju glazbu također opisuju i kao „debelom armaturom Black Sabbatha umočenom u ritamske podloge ranog Soundgardena“.

Doom Temple

Doom Temple/Igor Cecelja

Za njihovo okupljanje zaslužno je razočaranje glazbenom okolinom u kojoj su obitavali: „Za početak svi smo odrastali u školskim okolinama gdje je većina u razredu istovremeno slušala trap, turbofolk i nekakav domaći derivat rocka, ustvari se radilo o običnom trešu.

Bili smo drugačiji i nismo se uklapali u glazbeni ukus većine pa su neke od nas čak nazivali i seljacima. Upisom u glazbenu školu pronašli smo se u okolinama s kojima smo napokon mogli kreativno komunicirati po pitanju glazbe. Krenuli su prvi bendovi. Jedan od nas dobiva poziv u bend koji se ubrzo pokazao kao projekt oformljen zbog zadovoljavanja ambicija i ega pojedinaca u kojem je glazba bila samo usputni alat.

Druga dvojica su u to vrijeme kroz zajednički bend probijala svoj ludi glazbeni stil. Krenule su prve svirke i izlasci po klubovima, putevi su nam se sreli početkom 2023. godine i sve je sjelo na svoje. Kroz zajednička druženja i jam svirke u prostoriji proizveli smo opipljivu energiju koja nas i dandanas čini sretnima. Komuniciramo svakodnevno o svemu, stvaramo glazbu iz ljubavi koja je prepoznata i upravo u tome vidimo izlaz.

Bendovi njihova žanra u generaciji Z uistinu su rijetkost, a metal žanr, govore, upoznali su kroz opus njegovog začetnika – Black Sabbatha: „Osim osnova metala koje smo spoznali kroz slušanje Black Sabbatha nismo svjesno nešto previše bili u tim žanrovima. Recimo da smo imali sve sastojke, ali ih nismo jasno znali povezati. Zagrebački bend Rifftree prvi nas je upoznao s doomom i stonerom, nakon što smo ih čuli na lokalnoj svirci. Nismo nikad čuli za njih pa smo odlučili ostati i poslušati. Ono što je nakon toga uslijedilo uvelike je odredilo sudbinu Doom Templea.“

Prvi put kada su zasvirali zajedno, znali su da je to – to: „Kada smo prvi puta zasvirali, već nakon par taktova bilo nam je jasno da se događa nešto izvanredno. Energija koju smo tada proizveli postala je dio svakog našeg druženja pa smo je tako i samostalno zabilježili na snimkama. Već nakon prvih sirovih mikseva složila se slika Doom Templa, koju je odmah prepoznao i Vedran Meniga sa svojim timom iz PDV Recordsa.

Uslijedio je sastanak, lansiranje digitalnog EP-ja pa spot za pjesmu ”Gasoline”. Nekoliko značajnijih stranih portala u našem žanru prepoznalo je EP i kritike su nam stvarno išle na ruku. EP je prepoznat čak i u Argentini gdje danas postoji mala baza fanova i to nas posebno veseli. U današnje vrijeme teško je samostalno ispoštovati standardne procese u glazbenoj industriji. U PDV-u smo našli svoj glazbeni dom, puno je lakše stvarati u okruženju u kojem se razumije i poštuje komunikacija. Sve do sada nas usmjerava na daljnji ozbiljni rad.“

Doom Temple

Doom Temple/Igor Cecelja

Ozbiljan rad događa se u njihovoj prostoriji za probe koju su, kako kažu, uredili „tako da se u njoj osjećamo kao kod kuće“: „Ona je naš zajednički dom i iz nje sve polazi. Svi sudjelujemo u stvaranju glazbe, prepoznajemo iste stvari i međusobno se uvažavamo. Pjesme rijetko nastaju odjednom, puno je ideja i gradimo ih od probe do probe.“

I premda u javnosti vlada mišljenje da se mladi sve manje odlučuju za formaciju benda kao takvog i sviranja instrumenta, dečki iz Doom Templea imaju suprotno mišljenje: „Ne bismo rekli da je manje bendova. U ovom trenutku zagrebačka scena je u solidna, a tome svakako najviše pridonose projekti poput festivala srednjoškolskih bendova, Superval. Festival buke također je odlična platforma za bendove koji sviraju malo „tvrđe“ žanrove. Svaka nova generacija proizvodi nove bendove s probnim rokom trajanja koji se aktivira negdje krajem srednje škole.

Neki ne dočekaju niti toliko. To je prirodan proces, bend koji preživi srednju školu ima šanse i Doom Temple ovdje neće biti iznimka. Scena se gradi, klubovi otvaraju vrata mladim bendovima i svira se redovito na pozornicama klubova Dva Osam, Vintage Industrial Bara, Hard Placea, Tvornice kulture, Boogalooa. Scena ne može bez klubova baš kao što ni klubovi ne mogu bez scene.“

Britkim i kritičkim tekstovima oni iznose emocije i frustracije svog naraštaja, a glasna je doza buke vapaj generacije Z prema konzumentskom društvu u kojem živimo. Objašnjavaju: „To su frustracije koje svi kao društvo dijelimo. Na nas mlade svakako imaju drugačiji utjecaj nego na starije. EP Moonrock Chronicles na svoj banalni način kritizira ovisnost o drogama pa iz prvog lica progovaramo vjerojatno najsuvislije što se može sročiti od nekoga tko je u stanju teške opijenosti. Coverom EP-ja jasno smo dali do znanja o čemu tamo govorimo. Na novim materijalima koje završavamo za album širimo kritiku i na ostale slojeve društva i bit će jako zanimljiv.“

Dečki se uskoro bacaju i na snimanje albuma „koji će produkcijski i kvalitetom popratiti trenutni EP“, dok im je dugoročni cilj „predstaviti svoju glazbu pred što više ljudi“. Ostalo će, kažu za sâm kraj razgovora, doći samo. Novi materijal publika će dobiti priliku čuti i 6. rujna u Tvornici kulture, a bit će to „energična, otvorena i beskompromisno glasna prezentacija Doom Templea!“

Moglo bi Vas zanimati