23
ruj
2024
Vijesti

ovog petka

Otvorenje sezone Zagrebačke filharmonije

Zagrebacka-filharmonija-MBZ

share

Ako ste ulaskom u novu radnu, školsku i studijsku sezonu ušli u žrvanj obveza, svakodnevice koja teško dopušta prostora uživanju u umjetnosti, početak nove koncertne sezone tu je da spasi stvar

Tradicionalno kraj radnog tjedna obilježavaju koncerti iz sezone Zagrebačke filharmonije u KD Lisinski, gdje već od ovoga tjedna možete odahnuti stres i udahnuti neshvatljivo oplemenjujući i terapijski učinak glazbe, istodobno slušajući neka od najvažnijih djela klasične glazbe u vrsnim izvedbama.

Foto: ZGF

Zagrebačka filharmonija otvorit će koncertnu sezonu u petak 27. rujna Mozartovom energičnom i poletnom uvertirom operi Figarov pir, glasovitim Koncertom za violinu, op. 36 Arnolda Schönberga, nastalim za njegova američkog života te veličanstvenom 5. simfonijom Gustava Mahlera.

Publika će tako u novu glazbenu sezonu ući s raznolikim zvukom orkestra u svim njegovim bojana – onoj klasičke lakoće u Mozartovoj uspješnici, jednim od najhvaljenijih djela Schönbergova opusa, ujedno među najistaknutijim violinskim koncertima 20. stoljeća, uz svestranog majstora violine Benjamina Schmida, te bogati orkestralni zvuk skladatelja koji je u svome opusu dao temelje svemu što se kasnije razvilo u orkestralnoj i uopće glazbi turbulentnog 20. stoljeća, Gustava Mahlera.

Foto: ZGF

Uz šefa dirigenta Dawida Runtza, Zagrebačka filharmonija će tako otvoriti koncertnu sezonu koja se sastoji od Crvenog, Plavog i OFF ciklusa, a za mlađu publiku i dalje je na programu MINIMINI ciklus te novi besplatni Edukacijski ciklus Feelharmonija koji je namijenjen upoznavanju nove publike sa simfonijskim orkestrom općenito, ali i orkestrom.

Zagrebačka filharmonija

Sjajni maestro Runtz ponovno je izglasan za šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije te će do 2027. godine imati priliku oblikovati novo poglavlje ovog orkestra, a o tome kako radi s orkestrom, koji su mu prioriteti, izazovi, snovi i zadovoljstvo rada u Hrvatskoj pročitajte u intervjuu koji je nedavno dao za naš portal.

Mo. Dawid Runtz

Foto: Vedran Metelko/Glazba.hr

Uz to što je specijalist za Mozarta, nevjerojatno aktivan kao glazbenik i autor brojnih diskografskih izdanja te profesor na sveučilištu u Mozartovu rodnome gradu, gostujući violinist Benjamin Schmid istaknut je i kao tumač glazbe 20. stoljeća, stoga je Koncert glasovitog predstavnika tzv. Druge bečke škole, Arnolda Schönberga u najboljim rukama.

zagrebačka filharmonija, otvorenje sezone

Simfonije Gustava Mahlera neiscrpna su tema generacija muzikologa (ali i slušatelja, pa tako postoje nebrojene grupe na društvenim mrežama posvećene upravo toj temi!), izazov dirigenata i orkestara, a na njih se često oslanjaju i filmaši, pa je upravo Adagietto iz Mahlerove Pete jedna od široko poznatih partitura, korištena i u jednom poznatom filmu.

Iz Zagrebačke filharmonije najavljuju kako publiku ovih blagdana očekuje i poseban koncert za cijelu obitelj – projekcija filma ‘Sam u kući’ uz pratnju Zagrebačke filharmonije uživo u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ulaznice su već dostupne na blagajni Zagrebačke filharmonije i na ulaznice.hr

Kako biste planirali na vrijeme svoje odlaske u Lisinski te osigurali željena mjesta, provjerite što je sve na programu sezone, a, upis novih pretplatnika za sezonu 2024./2025. je i dalje u tijeku. Raspitajte se o svemu što vas zanima na blagajni Zagrebačke filharmonije ili kupite pretplatu na ulaznice.hr.

Moglo bi Vas zanimati