26
ruj
2024
Priče

Drugo izdanje

SHIP: S druge strane pozornice

SHIP 2024. / foto: Valerio Baranović

SHIP 2024. / foto: Valerio Baranović

share

Popričali smo s raznim licima glazbene industrije i sudionicima festivala

Šibenik, grad bogate povijesti i kulturne baštine, od 2023. godine domaćin je SHIP Music Festivala, trodnevne proslave koja transformira cijeli grad u jednu veliku pozornicu. S odličnim nastupima na mjestima kao što su Tvrđava sv. Mihovila, Kuća umjetnosti Arsen, kultni klub Azimut i Tunel, Šibenik na nekoliko dana postaje epicentar glazbene industrije. No, SHIP nije samo glazba – to je događaj na kojem se susreću umjetnici, organizatori, panelisti, volonteri i posjetitelji kako bi podijelili svoje iskustvo, stvarali kontakte i širili zajednicu.

SHIP 2024

SHIP 2024

Arian Vuica (Strapazoot): „Ovo je super event za industriju”

Arian Vuica, poznatiji pod imenom Strapazoot, hrvatski je producent hip-hop i trap žanrova, a na SHIP festivalu je sudjelovao kao govornik na panelu „Hip-Hop Across Cultures”.

„Na panelu je bilo super. Prošli smo dosta zanimljivih tema. Pričali smo o bezgraničnosti hip-hopa i o tome kako je to muzika koja se lako može izvoziti. Bilo je zanimljivo čuti perspektive stranih panelista kao što su Richy Muirhead iz Škotske i Nesha Nycee, reperica iz Atlante. Drugi sam dan gledao super punk bend iz Engleske, zovu se Lambrini Girls. Imale su odličan performans, svidjela mi se jako njihova energija.”

U opuštenom tonu, Vuica je dodao kako je festival mjesto na kojem svi artisti međusobno minglaju pa je u trenutku razgovora spontano pozdravio članice Lambrini Girls koje su bile highlight večeri prije, rekavši im: „Hi, guys! I really loved your show!”

SHIP 2024.

SHIP 2024.

Nesha Nycee: „Publika i ja stopili smo se u jedno”

Nesha Nycee, poznata reperica iz Atlante, također je bila sudionica panela te je svojim energičnim nastupom posljednje večeri festivala podigla atmosferu na viši nivo. Njena unikatna energija osjećala se u svakom kutu dvorišta, a moment koji su svi zapamtili bio je kada je zaštitar pokušao signalizirati da se bliži kraj nastupa, no publika i Nesha uvukli su ga u ritam i zaštitar je na kraju zaplesao sa svima na njene rap hitove.

Nesha je kroz razgovor otkrila da ju je festival oduševio, ne samo kao izvođačicu nego i kao sudionicu panela. Naglasila je kako obožava to što ovaj festival pomaže da se premoste kulturne i glazbene barijere.

Jess Partridge kao podrška mladim talentima

Jess Partridge, izvršna direktorica EMMA i dio tima European Music Exporters Exchange (EMEE), moderirala je panel „NextGen Sound: Promoting New Talent”, a sa svojim škotskim timom sponzorirala je i jedan od panela. Fokusirajući se na budućnost glazbe, Jess je pričala:

„Panel je bio prilika za mlade umjetnike i producente da dobiju korisne savjete o talent-otkrivanju na sceni i strategijama promocije. Kroz diskusiju smo željeli pomoći novoj generaciji talentiranih umjetnika da se što bolje predstavi svijetu.

Partridge je također sponzorirala radionicu „A Year in the Life of a Music Manager”, namijenjenu mladim menadžerima u usponu. Panel se održavao u Azimutu, gdje si iz udobnih fotelja mogao saznati sve o glazbi tijekom SHIP festivala. Navela je kako neće nikad zaboraviti poljski bend Franek Warzywa & Młody Budda, koji su svojim energičnim i humorističnim nastupom pjevali isključivo o povrću, osvajajući publiku svojim unikatnim stilom.

SHIP 2024.

SHIP 2024.

Nemanja Ćirić: „Druženje je prvi korak do suradnje!”

Nemanja Ćirić došao je na SHIP kao predstavnik kolektiva New Faces, skupine mladih umjetnika s Balkana koji surađuju na festivalima i stvaraju nove glazbene projekte. Za Nemanju, SHIP je bio prilika za uspostavljanje novih kontakata i suradnji:

„Druženje smatram prvim i osnovnim korakom za suradnju. Najbitnije je upoznati osobu, onda vidiš hoćete li ući u biznis. Odrastao sam na hardcore punku, što me usmjerilo prema eksperimentalnom zvuku, noiseu i atmosferi. Extreme glazba i njezini podžanrovi su mi najdraži, a među najboljima su mi bili MRFY i IDEM. I Fujita Pinnacle napravio je dobar vibe na afteru. I Island Mint jedva čekam poslušati, oni su sinoć častili ekipu tako da – lijep pozdrav i hvala što ste uljepšali ljudima večer!”

“Pozdrav legendama!” dobacila je ekipa koja je sjedila za stolom s nama dok smo pričali.

I Nemanja je spomenuo Lambrini Girls, a kroz razgovor smo svi pokušavali dokučiti je li istina da su kroz divljanje i flashale publiku ili nije.

SHIP 2024

SHIP 2024

Kako postati sudionik festivala i dio priče – by Mirna Dva

Jedna od sudionica s volonterske strane bila je i Mirna, tzv. druga Mirna. Mirna Čupić je glavna, ja sam samo Mirna Dva, tako me i potpišite”, našalila se volonterka koja je ove godine radila u press sektoru te je bila odgovorna za izjave i dojmove svih panelista, artista i drugih sudionika.

„Popričali smo sa svim panelistima i nekim od izvođača. Izjave uglavnom uzimamo nakon što odrade predavanje ili gig. Ispitujemo ih kako im se sviđa showcase, što misle o festivalu u tri riječi i slično, a sve izjave će se moći naći online.”

Nakon deset godina rada i volontiranja na raznim festivalima za najmanje novaca ikada pogledala sam više od 50 velikih svjetskih artista, tako da sam uvijek pobornik volontiranja i rada na festivalima, jer je to najbolji način za vidjeti nove cool artiste i velika lica za čije koncerte nemamo uvijek parica. Volonterski tim SHIP je tražio par tjedana prije festivala putem društvenih mreža, a sigurno će ih tražiti i iduće godine pa zapratite njihove društvene mreže na vrijeme kako biste i sami ušli u priču iz koje nema povratka, ne jer je zastrašujuće, nego jer je zarazno i zabavno.

„Na festivalu imamo hospić a.k.a. hospitality, press, imamo leteće radnike koji nazivamo interventni vod i mnoge druge. Kao dio pressa pričala sam sa svima, a najbolju izjavu, naravno, dala je jedna od sudionica PR panela Nikki McNeill. Very mature, very demure.” našalila se mlada djevojka.

SHIP 2024

SHIP 2024

Mirko Burazer: „U nedjelju rastavljamo cijeli Šibenik, a u ponedjeljak već kreću pripreme za 2025.”

Mirko Burazer jedan je od članova core tima SHIP-a pa je nekako logično s njim zaključiti razgovor o tome kako je bilo i što se još sprema.

„Jako smo zadovoljni ovom godinom, ako je već uspoređujemo s prošlom. Zapravo su sve različite jer smo obje godine napravili nešto drugačije. Mislim da možemo biti jako zadovoljni što se tiče promjena u glazbenoj industriji i promjena koje se događaju u sklopu SHIP-a i van njega.”

Na ideju o festivalu došli su u devetom mjesecu 2022. godine kada su osnovali hrvatski Ured za izvoz glazbe tj. We Move Music Croatia i samom idejom da potiču izvođače i podržavaju njihov rad na idejama te showcase festivalima. Odlučili su i sami napraviti svoj. To je ideja nekoliko članova i kolega uz Mirka Burazera – Davora Drezge, Dražena Baljaka, Ante Zvonimira Stamaća i Frane Tomašića.

„Sinula nam je ta ideja kad smo shvatili da imamo export office, a nemamo showcase festival, što bi bilo malo ludo. U nedjelju rastavljamo cijeli Šibenik, a u ponedjeljak već kreću pripreme za 2025. godinu”, naglasio je Mirko.

Ove godine imali su (i uspješno ostvarili) misiju dovesti Thomasa Golubića, glazbenog supervizora za serije poput Better Call Saul, Breaking Bad i The Walking Dead.

Uz njih je naveo i mnoge druge vrhunske paneliste poput Jana Clausena iz Factory 92 i Jeremy D. Larsona iz Pitchforka te Gemme Bradley iz BBC-a. Na festivalu su se izmjenjivala mnoga imena tako da je stvarno bio raznolik sadržaj i svatko je mogao pronaći nešto za sebe.

SHIP 2024

SHIP 2024

„Bolje, jače i, molim, bez kiše!”

Usred intervjua uključili su se i Davor Drezga s forama i Emir Fulurija sa smijehom u pozadini. Dva sata intervjuiranja na opuštenom mjestu, poput Azimuta uz obalu, za sve su značila i pive u sistemu pa su se intervjui sve više pretvarali u druženje i pričanje zgoda i nezgoda koje su ih zadesile, kako su ih razriješili, kako ih je dočekala jaka kiša prvi dan, a možda smo ili nismo razriješili i misterij jesu li Lambrini Girls flashale publiku ili nisu. Sve u dobrom tonu nastavilo se do idućeg jutra, kad je zatvaranje festivala prešlo u Tunel. Na storijima se vidio i sam Thomas Golubić kako odlazi na house party, a u busu do druge strane Šibenika bio je party.

Na festival sam došla kao voditeljica panela na temu hip-hopa i posjetiteljica festivala prvi put, a otišla s popisom jako cool bendova raznih bendova koji su dodani na moje playliste poput Freakin’ Disco benda iz Mađarske, koji je na otvorenoj Tvrđavi nastupao kreirajući elektroniku iz nule, HRAM benda koji sam slušala prije, ali prvi put uživo te Po’ Metra Crijeva, Ča-Metal™ benda koji me ugodno iznenadio, ali i ostavio bez riječi svojim nastupom.

A kako bi sam Mirko Burazer opisao festival 2025. u nekoliko riječi: „Bolje, jače i, molim, bez kiše!”

Moglo bi Vas zanimati