30
ruj
2024
Izvještaj

21. MEĐUNARODNO NATJECANJE MLADIH GLAZBENIKA FERDO LIVADIĆ

Vrijedna podrška na putu izgradnje umjetničkih osobnosti

natjecanje ferdo livadić, jan niković, nagrade

Foto: SGJ

share

Podrška je, uz talent i rad, nesumnjivo ključan aspekt u izgradnji umjetničke osobnosti i otvaranju novih prilika mladim glazbenicima, čega su iz godine u godinu sve svjesniji i organizatori glazbenih događaja. Jedno od njih tu je važnost prepoznalo još prije 21 godinu, kada je u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen utemeljeno Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić. Skladno i nepretenciozno uklopljeno u program jednoga od vodećih festivala u državi, dalo je vjetar u leđa brojnim danas međunarodno priznatim glazbenim umjetnicima, koji se iz tog razloga, ali i zbog uvijek toplog i gostoljubivog ozračja, uvijek rado vraćaju u Samobor.

49. Samoborska glazbena jesen i ove je godine od 21. do 29. rujna u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Samobor ugostila vrhunske glazbenike, pripremivši atraktivne koncertne programe, zahvaljujući čemu je za koncerte vladao uistinu velik interes. Od svečanog otvorenja uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, dirigenta Davora Kelića i baritona Matiju Meića, preko recitala pijanista Aljoše Jurinića i Jana Nikovića, do gostovanja ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Gudačkog kvarteta Tartini i Camerate Bern, koncerta violončelistice Monike Leskovar i pijanistice Martine Filjak te zatvaranja u znaku nastupa Kvarteta Papandopulo, 49. festivalsko izdanje istaknulo se dinamičnošću i visokom razinom kvalitete.

Foto: SGJ

Uz Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, u program Samoborske glazbene jeseni spretno je uklopljeno i Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note. Na njegovom 13. izdanju, prema odluci ocjenjivačkog suda koji su činili Berislav Šipuš, Claudia Ajmone Marsan, Thomas Kaufmann i Srećko Bradić, pobijedila je skladba Cupio Dissolvi, za gudački ansambl talijanskog skladatelja Paola Geminianija, za koju je dobio novčanu nagradu (2500 eura bruto), a koju je potom na svome koncertu, 27. rujna, izveo međunarodno priznati švicarski ansambl Camerata Bern.

Foto: SGJ

Ocjenjivački sud 21. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić činili su umjetnički ravnatelji partnerskih festivala, ugledni glazbenici i stručnjaci različitih glazbenih struka: predstavnici Dubrovačkih ljetnih igara i Osorskih glazbenih večeri, Monika Leskovar i Branko Mihanović, koncertni majstor Zagrebačkih solista, Sreten Krstić, umjetnička ravnateljica Glazbenih večeri u sv. Donatu, Ivana Kuljerić, rukovoditeljica radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije, Ivana Kocelj te umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni, Srećko Bradić.

Na ovogodišnje izdanje natjecanja, koje se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja, Grada Samobora, Zagrebačke županije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, svoje audiovizualne snimke poslala su 22 kandidata različitih glazbenih struka u dobi do 28 godina. Na temelju njih, stručni žiri odabrao je šest finalista koji su time dobili priliku predstaviti se recitalima u trajanju od 45 minuta, uz slobodan izbor programa i obvezu izvođenja djela hrvatskog skladatelja. Tako su se u Galeriji Prica, 23. rujna predstavili pijanistica Viktoria Baskakova, violončelistica Hana Rabadan, uz klavirsku pratnju Srebrenke Poljak te violinist Matej Mijalić, uz Domagoja Gušćića za klavirom.

Dan kasnije na istom su mjestu nastupili pijanisti Marco Ottaviani i Ivan Petrović-Poljak te udaraljkaš Luka Ivir. Svojim su pomno pripremljenim i izvođački uvjerljivim nastupima mladi glazbenici koji iza sebe već imaju brojne uspjehe i nagrade, potvrdili ozbiljnost svojih glazbeničkih nakana, istodobno prikazavši u punom sjaju vlastite umjetničke senzibilitete.

Foto:SGJ

Upravo je umjetnička osobnost ključan kriterij odabira dobitnika Nagrade Ferdo Livadić, a koja je prema odluci žirija, ove godine pripala violinistu Mateju Mijaliću. Nagrada mu je dodijeljena 26. rujna u Crkvi sv. Anastazije, a odluku žirija Srećko Bradić potkrijepio je pročitavši obrazloženje:

„Rijetko je tko sposoban priuštiti takav crescendo, gradaciju doživljaja u kojoj je svaka sljedeća točka uzbudljivija, intenzivnija, tonski i emocionalno izražajnija. Kad se iz skladbe u skladbu ne ubrzava tempo i ne povećavaju sviračke akrobacije, nego se odmjenjuju polagane minijature s virtuoznima, a poetične melodije pune atmosfere zavodljivošću konkuriraju vratolomnim pasažama, misterij pravocrtne gradacije je tim veći. Zna li se da je početak tog rasta bio već visoko postavljen na ljestvici izvođačke kvalitete i s te visine se penjao sve više i više, onda titulu najbolje umjetničke osobnosti zasluženo na ovom izdanju natjecanja Ferdo Livadić odnosi violinist Matej Mijalić za nastup uz pijanista Domagoja Gušćića.“

Foto: SGJ

Matej Mijalić tako je, uz novčanu nagradu u iznosu od 2000 eura bruto, osvojio i pet koncertnih nastupa: na Dubrovačkim ljetnim igrama, Samoborskoj glazbenoj jeseni, Glazbenim večerima u Sv. Donatu, Osorskim glazbenim večerima te u sljedećoj koncertnoj sezoni Zagrebačkih solista. Za pobjednika će, na narudžbu Samoborske glazbene jeseni, skladbu napisati Tomislav Uhlik, a on će ju praizvesti na sljedećem izdanju festivala.

Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dodijeljena je pijanistu Ivanu Petrović-Poljaku, za izvedbu kompleskne Sonatine, Hommage à Haydn Davorina Kempfa.

 „Programski izvrsno koncipiran recital ispunio je oba kriterija: koncertni i natjecateljski. Na zadovoljstvo publike predstavljen je rado slušan, a istovremeno ambiciozan repertoar koji je omogućio da se u punini predstavi raskošan talent superiorne fantazije, tehnike i kondicije. U taj se kontekst prirodno uklopilo djelo hrvatskog autora kroz čiju je gustoću zahtjeva mladi umjetnik kročio lako i sigurno, briljantno i koncentrirano, mijenjajući brzine, boje i ugođaje kako mu je već notni zapis nalagao. Uzorna interpretacija Sonatine, Hommage à Haydn u ruke pijanista Ivana Petrović-Poljaka donosi nagradu Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja“,

stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda. Osim novčane nagrade u iznosu od 1000 eura bruto, Ivan Petrović-Poljak nastupit će i na sljedećem izdanju Samoborske glazbene jeseni.

Ivan Petrović Poljak dobitnik je nagrade Grada Samobora i HDS-a / Foto: SGJ

Nakon svečanog proglašenja nagrađenih, uslijedio je recital prošlogodišnjeg pobjednika, dvostrukog laureata 20. izdanja natjecanja, pijanista Jana Nikovića. Doista je zanimljivo i nadahnjujuće pratiti umjetničku izgradnju mladih glazbenika u protoku vremena, čemu smo svjedočili i te večeri, uz tri blistave Sonate Domenica Scarlattija, u a-molu, K. 149, u h-molu, K. 87 i u G-duru, K. 455, Beethovenovu profinjenu 21. sonatu u C-duru, op. 53, Waldstein, eterični ciklus Estampes, L. 100 Claudea Debussyja i naposljetku prštavo virtuoznu Španjolsku rapsodiju, S. 254 Franza Liszta.

Foto: SGJ

Spremnost na izazove i izlete u novo i nepoznato, mladi je glazbenik prikazao u uvjerljivoj praizvedbi skladbe Pendulum Ivana Josipa Skendera, napisanoj upravo za njega, na narudžbu Samoborske glazbene jeseni. Skenderova skladba temelji se na velikim kontrastima i gradaciji, istodobno razvijajući melodiju do granica zaigranosti, od svirke po žicama na početku i kraju djela, preko svojevrsnih utjecaja folklora i burnih akordičkih zbivanja, do natruha elemenata bluesa.

Glavni aduti Jana Nikovića su istančan senzibilitet i visoka razina tehničke spreme, u skladnom suživotu s promišljenim iznošenjem glazbenog sadržaja i nesvakidašnjom imaginacijom

U proteklih godinu dana interpretacija Jana Nikovića dobila je dodatni zamah, poprimivši još zreliju konotaciju, pri čemu su njegovi glavni aduti, istančan senzibilitet i visoka razina tehničke spreme, u skladnom suživotu s promišljenim iznošenjem glazbenog sadržaja i nesvakidašnjom imaginacijom.

Foto: SGJ

Moglo bi Vas zanimati