29
ruj
2023
Izvještaj

20 godina natjecanja Ferdo Livadić

Izvanserijski mladi laureat

Foto: Šime Modrić/SGJ

share

Početak nove koncertne sezone tradicionalno je u znaku uzbudljivih manifestacija i glazbenih događaja, među kojima je i jedan od vodećih te glazbenicima i publici omiljenih domaćih festivala, Samoborska glazbena jesen.

Uz provjereno uspješnu koncepciju, pomno osmišljene programe i entuzijastičnu organizaciju, 48. izdanje tog festivala, u organizaciji Pučkoga otvorenog učilišta u Samoboru te predvođenog umjetničkim ravnateljem Srećkom Bradićem i izvršnom producenticom Renatom Glojnarić, otvoreno je 23. rujna 2023. izvrsnim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, maestra Valentina Egela te solista, violinistice Katarine Kutnar i tenora Filipa Filipovića, nakon čega su uslijedili nastupi niza uglednih glazbenika i ansambala.

Dva desetljeća Livadića

Prije dvadeset godina u sklopu Samoborske glazbene jeseni, s ciljem promicanja mladih glazbenih umjetnika, utemeljeno je Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, nazvano po istaknutomu samoborskom pravniku i skladatelju – jedno vrijeme i gradonačelniku – koji je u duhu vremena u svom domu okupljao brojne ugledne suvremenike i inozemne umjetnike. Nastavno na uspješnu koncepciju i rezultate tog natjecanja, organizatori festivala prije dvanaest su godina utemeljili i Međunarodno skladateljsko natjecanje New note.

Glazbenicima omiljena natjecateljska forma, koncertni nastup natjecateljskog karaktera s programom po slobodnom izboru u trajanju do 45 minuta, uz obvezu izvedbe jednog djela hrvatskog skladatelja, redovito nailazi na veliko zanimanje mladih instrumentalista i pjevača do dobne granice od 28 godina. U čast ovogodišnjem, jubilarnom izdanju natjecanja, program festivala, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Zagrebačke županije, Grada Samobora i HDS-a, gotovo je u cijelosti u znaku dosadašnjih laureata, a danas uspješnih solista, komornih ili orkestralnih glazbenika.

Tako su se na programu ovogodišnjeg festivala našla imena Petrita Çekua, Zrinke Ivančić Cikojević, Petre Kušan, Dunje Bontek, Ivana Šverka, Tanje Sonc, Franje Bilića, Kvarteta Ardemus, Ivana Vihora, Katarine Kutnar, Lucije Stilinović, Filipa Filipovića i Josipe Bilić.  

Finale

Dvadeseto izdanje natjecanja i ove je godine izazvalo veliko zanimanje, što ne čudi s obzirom na to da, uz bogate novčane nagrade, pobjednik dobiva i nastupe na uglednim hrvatskim festivalima te praizvedbu novog djela hrvatskog skladatelja. Šest finalista, pijanisti Fabijan Košćak i Jan Niković, klarinetistica Diana Marković, harmonikaš Marin Bilić, sopranistica Marija Salečić i flautistica Ivana Vukojević, predstavilo se ocjenjivačkom sudu koji su činili skladatelj Srećko Bradić, dirigent Tomislav Fačini, muzikologinja Ivana Kocelj, oboist Branko Mihanović i violinist Sreten Krstić, kao i brojnoj, podržavajućoj publici u Galeriji Prica, 25. i 26. rujna.

Natjecanje je otvorio introspektivan i nadahnut nastup pijanista Fabijana Košćaka, a slijedile su ga predane izvedbe klarinetistice Diane Marković, koja je nastupila uz klavirsku pratnju Jurja Marka Žerovnika te dojmljiv nastup harmonikaša Marina Bilića. Drugi natjecateljski dan počeo je u znaku koncerta pijanista Jana Nikovića, koji je svojom invencijom, ekspresivnošću i sviračkim umijećem oduševio nazočne slušatelje. Uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića, svoje je izvođačke kvalitete prikazala sopranistica Marija Salečić, a natjecanje su zaključile izražajne i dinamički raskošne izvedbe flautistice Ivane Vukojević i Zrinke Ivančić Cikojević za klavirom.

Nakon dva uzbudljiva natjecateljska dana, svečano proglašenje pobjednika održano je u Župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru, 27. rujna, u sklopu  koncerta prošlogodišnje pobjednice, uspješne mlade sopranistice Josipe Bilić i pijanista Marija Čopora.

Foto: Šime Modrić/SGJ

Dvostruki laureat – Jan Niković

Prema odluci ocjenjivačkog suda, Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost u iznosu od 2000 eura te Nagrada Grada Samobora i HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u vrijednosti od 1000 eura, pripale su pijanistu Janu Nikoviću.

Dvostruki laureat natjecanja, dvadesetdvogodišnji Jan Niković, student je klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana, a usavršava se kod ugledne pijanistice Natalije Trull. Iza njega su brojni uspjesi, poput nastupa s proslavljenim pijanistom Lang Langom te niz nagrada osvojenih na uglednim hrvatskim i međunarodnim natjecanjima, kao i Rektorova nagrada. Solistički je nastupio sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima i Gudačkim kvartetom Rucner te održao zapažene recitale u Hrvatskoj i inozemstvu.

Foto: Šime Modrić/SGJ

Za nastup na natjecanju Jan Niković odabrao je presjek stilski raznolikih skladbi, u kojima je do punog izražaja došla očaravajuća simbioza njegovih pijanističkih kvaliteta – neupitna tehnička sprema, izniman virtuozitet, prirodnost i nepretencioznost izvedbe, nesvakidašnja muzikalnost te pomno osmišljen, do najfinijih detalja razrađen pristup izvedbi. Od triju ritamski zahtjevnih skladbi iz ciklusa Pièces de Clavecin Jean-Philippea Rameaua, preko kristalno jasne Mozartove 3. sonate za klavir u B-duru, K. 281, do ekspresivne izvedbe lirskih stavaka Potočnica i Ruža iz ciklusa Život cvijeća, op. 19 Dore Pejačević, Jan Niković stvorio je posebno ozračje koje je kulminiralo u drugom dijelu koncerta.

Foto: Šime Modrić/SGJ

„Nepretenciozan, a besprijekoran”

U živopisnoj skladbi Ljubav i smrt: Balada iz ciklusa Goyescas Enriquea Granadosa, mladi je pijanist, uz sve ranije spomenute kvalitete, prikazao iznimnu maštovitost u pristupu glazbenom sadržaju te osobit senzibilitet u oblikovanju tona i fraze, a točku na i stavio je posve nepretencioznom, no besprijekornom i zadivljujuće protočnom izvedbom 10. mađarske rapsodije u E-duru, S. 244 Franza Liszta. Izvedbe Jana Nikovića zadivile su i prosudbenu komisiju koja je u svom obrazloženju istaknula:

„…Uz vjernost svakom od različitih stilova koji se našao na programu, ovaj izvanserijski zanimljiv umjetnik osvaja slobodom kojom iznosi ritam i melodiju i slobodom kojom diše njegova fraza. Riječ je o doista nesvakidašnjem spoju virtuoznosti, mašte i promišljenosti koju je manifestirao od prve do posljednje skladbe na recitalu, uključujući i skladbu hrvatskog autora.“

Uz novčanu nagradu, Jan Niković imat će priliku nastupiti uz ansambl Zagrebačkih solista te na Osorskim glazbenim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama i sljedećem izdanju Samoborske glazbene jeseni.

Foto: Šime Modrić/SGJ

Moglo bi Vas zanimati