06
lis
2024
Izvještaj

Najpoznatije trap ime domaće scene

Hiljson Mandela pred rasplesanim i prepunim Boćarskim domom

Hiljson Mandela u Boćarskom domu 2024.

Hiljson Mandela u Boćarskom domu 2024.v /Marko Tuđan

share

Sinoć je u napunjenom Boćarskom domu Hiljson Mandela još jednom opravdao kako je i zašto postao jedno od najpoznatijih trap imena domaće scene

Hiljson Mandela u Boćarskom domu 2024.

Hiljson Mandela u Boćarskom domu 2024./Marko Tuđan

Sa svojom prepoznatljivom estetikom, najviše hair transitiona u zadnjih 10 godina, poznat kao jedan od “Ivan i Ivan, ja i ja”, sin operne pjevačice dokazao je kako njegov sluh nadilazi granice klasičnog repera, čineći ga jedinstvenim fenomenom na domaćoj glazbenoj sceni. Gledanje nekoga od sviranja saksofona na ulicama grada Zagreba uz Praznu lepinju, do solo koncerta ispred krcatog Boćarskog doma pokazuje koliko se trud i rad isplate.

Prije samog izlaska Hiljeta publiku su uz velike hitove zagrijavala svima već poznata mlada lica Yung Bude i Peki. Dok je DJ Yung Ile Sosa (Trepaj il’ krepaj) puštao benger za bengerom dečki su repali svoje pjesme. Yung Bude je izveo nedavno izbačenu pjesmu Siri koju je publika već naučila napamet.

Yung Ile Sosa pročitao je vrlo brzo što publici treba tako da su i prije samih koncerata većinom išle domaće pjesme, a na sceni se pridružio i Baks koji trenutno proživljava glow up karijerno, psihički i fizički što je dokazala činjenica da su ga djevojke u publici dozivale vrišteći. Peki je izveo svoj najveći hit Ganga i Rera, a proživio je pravi Kanye moment kad je publika na prvih par tonova pjesme već krenula urlati lyricse i otpjevala cijeli refren bez greške prije nego je pjesma uopće krenula. Uz cijeli “pregame” ljudi su i pregameali, a svi smo nestrpljivo čekali dolazak jedne od ključnih karika u danas nastalom trap lancu.

Hiljson Mandela u Boćarskom domu 2024.

Hiljson Mandela u Boćarskom domu 2024./Marko Tuđan

Prije samog nastupa počeli su se čuti zvukovi kao na aerodromu “Molimo Hiljsona Mandelu da se popne na pozornicu. Posljednji poziv za Hiljsona Mandelu.” dok se iz mraka stvorio Hilje. Prvih par tonova njegovog trenutnog najvećeg hita (jer bilo je i većih, a biti će i novih) Ankaran otvorilo je koncert, no kako Hilje vrlo dobro zna kako održat stage presence zaustavio je pjesmu smijući se da nećemo odmah dobiti što najviše želimo. Ulazeći u večer krenuli su njegovi hitovi “Gori sve”, “Lova”, “Surbee” i “Mbappé”. Dok se publika derala “Zabijam gol u male!” već se krenuo stvarati prvi mosh pit, ali ne i najveći te večeri. Zna se na koju pjesmu kreće kaos, a to nije bilo još.

Umiksano u set ovih pjesama Hiljson je ubacio i refren od pjesme “Ljigav”, pa se dalo zaključiti da slijedi drugi najveći hit i prvi gost večeri Baks. Pjesmu Ljigav dečki su odradili bez greške dok je cijelu dvoranu osijavala dobro poznata slime zelena boja. Sa Baksom je Hiljson odrepao i “Monkey Business” uz već dobro poznati uvod koji je publika urlala natrag – “Luda tikvo o čemu pričaš, ma tko dolazi?”

Hiljson Mandela u Boćarskom domu 2024.

Hiljson Mandela u Boćarskom domu 2024./Marko Tuđan

Na sveopće iznenađenje prvi highlight večeri bila je Hiljsonova nova pjesma. Nije neobično da je publika već nakon prva dva preslušavanja na finalni krenula pjevati sa Hiljsonom “Nisi ti upozno prave hahare”. Rekla bih da će već u narednih par mjeseci ekipa znati pjesmu napamet. Zašto kažem da je nepoznata pjesma bila vrhunac? Jer je kroz usporene tonove Hiljson iz mraka izašao sa saksofonom proživljavajući pravi Masego type moment, dok su se klinci kraj nas derali “Go off Praznaa lepinjaa” – bend koji je nakon svog postojanja postao popularniji nego ikad prije. Usporenu melodiju je vrlo brzo Hilje prebacio na “McLaren” izvodeći i svoj i Rastin vers spajajući energiju Beograda i Zagreba.

Hiljson Mandela u Boćarskom domu 2024.

Hiljson Mandela i Saša Lozar u Boćarskom domu 2024./Marko Tuđan

Ususret skorašnjem High5 koncertu bilo je prelijepo i 10 godina nakon čuti publiku koja viče “33 je banda” na “Trap nije umro” vraćajući nas u eru velikana Triestrice koji uskoro imaju dva koncerta od kojih je jedan već davno rasprodan, a drugi samo što nije.

Kako ekipa uvijek urla “Skini see” Hilje je tome doskočio uz novu pjesmu “Debeli skini se”, a neočekivani threesome nažalost nismo dočekali dok je “Neće k***c” Hiljson izveo bez Gršeta. Na pozornicu su se uskoro pridružila i glavna braća Iso Miki i Goca Rip te 30zona koja je najavila veliki comeback i snimanje novog albuma. Prva pjesma izlazi već sutra, a izvodeći glavni feat i hit pokrenuli su mosh pit večeri naravno na elegantni benger “Debili”.

Hiljson Mandela u Boćarskom domu 2024.

Hiljson Mandela u Boćarskom domu 2024./Marko Tuđan

Iduće su se na scenu pridružili pink ambasadori, male legendice i lover boys Buntai, s Hiljetom su izveli “Popstar” i “Roxtar” dok je puna dvorana u mraku palila bljeskalice i stvarala romantičnu atmosferu. U pozadini su situaciju nadgledali Lockroom i Nikola Batelić – dečki zaslužni za veliku većinu hitova koji su se izvodili tu večer.

I predstavnice hrvatskog R&B-a su se pojavile na sceni, prvo je nastupila Zsa Zsa kojoj se Hilje zahvaljivao što ga je ohrabrila i gurnula u radio vode hitom “Padaju, padaju”. Znam da se danas trap svako malo čuje na radiju, no do prije par godina smatrao se underground stilom i mogli ste ga čuti isključivo u klubovima, pa je takvo postignuće bilo u tom trenu vrlo vrloo veliko za trapera. Iduća je uletila i Miach, kao djevojka o kojoj se sve više priča, zagrijala je i publiku. Dobra energija osjetila se u cijelom Boćarskom, sve je teklo smooth, nije bilo gužve na garderobama, pive su se dobivale u sekundi, a i sami zaštitari su to pokazali čuvajući prostor u dvorištu i pjevajući i njišući se na njihovu pjesmu “NLO”. Drugi highlight večeri i prvo od dva velika iznenađenja bilo je kada se na sceni pridružio i sam Saša Lozar uz “365″ s Hiljetom uživo.

Hiljson Mandela u Boćarskom domu 2024.

Hiljson Mandela i Zsa Zsa u Boćarskom domu 2024./Marko Tuđan

Pred sam kraj koncerta nastupila je romantika pa su se tako parovi njihali i grljakali uz “Sam u mraku”, a izveo je i “7 ujutro” vičući “Sve što vam mogu reć’ je da ću ja sigurno nakon ovoga bit’ budan do 7 ujutro!”

Hilje je kao veliki teaser sam šećer ostavio za kraj i točno u ponoć čuli su se ponovno tonovi “Ankaran”. No, ovaj put i prvi put ikad mu se na svačije iznenađenje pridružio i sam Biba na stageu opravdavajući notorni vers “U ZG-u stalno jure me Hrvatice. Na uvo šapuću mi: aj’ me je*i, tatice” koju su mu cure vrištale natrag. Da pojasnim, urlalo se i na same tonove početka pjesme i najavljivanje da Bibi pokažemo kako Zagreb proživljava ovu pjesmu i na činjenicu da stvarno je kriptonit Hrvaticama.

Boćarski je plesao i pjevao, a koncert je uskoro završio. No, ekipa nije razočarala pa su napravili mini after gdje su se puštali hitovi, a dobili smo kao poklon i mini koncert Miach, Pekija i Baksa. Hiljson je još jednom pokazao kako to radi stara škola 33 bande, a after je trajao još dugo u noć.

Moglo bi Vas zanimati