06
lip
2024
Intervju

Fortuna

Peki: „Kaže se – nemoj sve na silu… Ali nekada trebaš probiti taj zid, tako stvaraš radne navike”

Peki

Peki /Marko Lopac

share

Ako do sad niste čuli za Pekija, onda je pravo vrijeme za to

Ovaj izuzetno talentirani glazbenik iz Drniša započeo je karijeru 2020. godine, a prvi je singl “Antisocijalan” objavio dvije godine kasnije. Bilo je to nešto drugačije od onoga što je domaća hip-hop scena u tom trenutku nudila; iskreno i emotivno djelo koje u potpunosti potpisuje sam, od glazbe i teksta do mixa i mastera.

Radilo se samo o najavi velikog potencijala te je od tad postalo samo pitanje vremena kada će steći popularnost među širom publikom. Suradnja s Borom Balboom na EP izdanju simboličnog naziva D33, što je inače cesta koja povezuje Borinu Brodaricu i Pekijev Drniš, iznjedrila je hit “Panama” (u suradnji s Borom i Baksom) kojeg se mlađe generacije ne mogu zasititi već punih godinu dana.

Peki

Peki/Marko Lopac

Uspješno je prošao iste godine objavljen Pekijev prvi EP Druga strana lica, da bi prije mjesec dana objavio prvi studijski album Fortuna koji je nadmašio sva očekivanja te danas ima impresivne brojke preslušavanja na svim streaming servisima. Na ovom je albumu pokazao svoju žanrovsku širinu, od klasične glazbe preko hip-hopa pa čak do tradicijske glazbe, uz brojne suradnike koji su na njegovim djelima dali svoj maksimum. “Mangio Pasta”, suradnja s Gršom, našla se na Billboardovoj ljestvici najslušanijih pjesama na streaming servisima u Hrvatskoj odmah po izlasku albuma, odnosno prije nego što je uopće objavljena kao singl, dok se s velikim nestrpljenjem iščekuje spot za “Gangu i Reru”, nastalu u suradnji s Vojkom i koja je opaka konkurencija legendarnoj “Narodnoj” Dječaka.

Upravo smo zato sjeli s Pekijem, kako bismo dobili barem djelić uvida u njegov neograničen talent koji već sad predstavlja pred nekoliko tisuća gledatelja na događajima poput nedavnog Drita iz Doma sportova.

Fortuna je Pekiju, za sada, donijela puno sreće, a nastala je u relativno kratkom roku: „Prva stvar bila je gotova krajem svibnja prošle godine. To je bila pjesma ‘Dalmacija Maroko’. Tada sam bio deset dana u Drnišu, radio sam nešto po vibeu. Kada sam se vratio u Zagreb, Trky i ja smo napravili beat za ‘Gangu i Reru’ i taj je beat sjedio na kompjuteru do mjesec dana prije izlaska albuma. Većina ostalih stvari nastala je mjesec dana prije nego što je album objavljen. Stvorio sam si veliki pritisak oko albuma jer sam htio da izađe prije ljeta, ali mislim da je na kraju sve dobro ispalo. Nije mi žao što sam dva mjeseca pod stresom i krvavim radom živio, neka!” smije se Peki.

„Uvijek će publika prepoznati iskrenost kod artista”

Kada se radi, radi se ozbiljno, objašnjava te uz suradnike provodi cijeli dan u studiju: „Doslovno bih došao u studio u podne i izašao bih u četiri-pet ujutro.” Tada, u trenutku, nastanu pjesme: „Doslovno na licu mjestu. Ovisno kakav je dan vani – ako je tmurno, izaći će neka melankolija kao ‘Baby Gang’, a ako je lijep dan, završit će kao ‘Mangio Pasta’ ili ‘Ganga i rera’. Doslovno ovisi o vibeu dana.”

Glazbu Fortune uz Pekija većinski potpisuje izvrsna i veoma produktivna producentska ekipa Traposlavia, Trky i Lockroom. Osim standardnih klupskih pjesama za zabavu, Peki se ne boji otvoriti dušu i publici predstaviti vlastite osjećaje. To mu, govori, ne predstavlja problem: „To mi nekako dođe iz duše i srca. Poseban je osjećaj raditi na takvoj pjesmi, to mi je najljepše od svega. Na albumu imaš pjesme koje su za nabrijavanje, a neke su za dušu; to je dio mog karaktera. Uvijek će publika prepoznati iskrenost kod artista. Kada sam radio, nisam razmišljao o tome na koju će pjesmu ekipa poludjeti, nego mi je bilo bitnije da ispraznim iz sebe ono što mi se dogodilo posljednjih godinu dana. To mi je bio ispušni ventil”, objašnjava.

Peki

Peki/Marko Lopac

Na pitanje kako prepoznati pjesmu koja će zaludjeti publiku, kao i većina autora, nema jasan odgovor: „Iskreno, ni za što nisam mogao stopostotno reći da je to ono što će ekipa voljeti. U studiju nam je vibe odličan, a ako se sljedeće jutro probudim i vibe mi bude isti, onda to ima smisla.”

Grše, Hiljson Mandela, Baks, Bore Balboa i Vojko V dali su mu veliku podršku na albumu: „Svi smo tu skupa, svi smo kao jedno; rastemo i gradimo istu priču, svi se podržavamo. Koliko oni meni pomažu, toliko ja njima pomažem. Možda zvuči glupo, ali tako je nekako”, smije se Peki.

Fortunu otvara istoimeno djelo koje autorski supotpisuje s Antom Labetićem, Matejem Vukićem i bratom Lukom Pekasom. Radi se o djelu klasične glazbe inspiriranom talijanskom filmskom glazbom, kako Peki objašnjava: „Rekao sam bratu neka se kum i Mozart nađu na kavi!” Odakle tolika žanrovska raznolikost na albumu? „Ne znam, zapravo; samo izađe iz nas. To uglavnom krene od beata, barem za ovaj album, pa kada vidimo kako ide taj proces, prilagođavamo tekst i melodiju. Najprirodnije je sve to izašlo iz nas.”

„Samo neka taj Drniš više iz tebe izađe!”

Peki je pohađao osnovnu glazbenu školu za saksofon, a klavir je, govori, samostalno naučio svirati. To mu je pomoglo u razvijanju produkcijskih vještina: „Bilo mi je dosadno, gledao sam brata kako radi. On se bavio glazbom za filmove i serije pa reko’: ako ti možeš to raditi, idem i ja probati! Tako sam instalirao FL Studio i otuda je sve krenulo. I na ovom albumu sam s Trkyjem radio dosta. Volim sudjelovati u svojim projektima koliko god mogu, ali prepuštam to ljudima koji to znaju bolje. To je neki moj gušt i ispunjenje, gurat ću to koliko god mogu.”

„Samo neka taj Drniš više iz tebe izađe!”, govori Peki, rekao mu je Vojko V koji je oduševljeno pristupio zajedničkoj pjesmi “Ganga i rera”: „Trky, Bore i ja smo bili u studiju. Trky je pustio samo jednu notu, a meni je odmah pao na pamet taj ritam. Trky je počeo urlati od smijeha! Snimili smo melodiju truba i valjali se po studiju od smijeha. Sama činjenica da bi od ovoga nešto moglo nastati bila nam je show! Snimio sam versove, melodiju, poslao Vojku, rekao je da će baciti vers. Snimio je vers, slušao sam – što je ovo?! Samo doslovno Vojko, Vojko, reko, pusti ga. Ide vers, nikad kraja. Kad će završit+ ovo? Show! Imali smo tri-četiri verzije refrena i onda mi je on poslao zadnju verziju; bili smo malo neodlučni, doslovno smo zadnji dan snimali refren”, smije se Peki: „To je ta Zagora, to je ta spika da je sve sirovo, ali je naše i unikatno, zato sam njega i zvao jer mislim da on to jedini može iznijeti. Porijeklom je iz Zagore pa to jedino ima smisla.”

Što bi se dogodilo da je ova pjesma završila na Eurosongu? „Da sam imao priliku za Eurosong i za Doru, sto posto bih išao s ‘Gangom i rerom’. Nije mi to ni u jednom trenutku palo na pamet, nisam se sjetio jer sam tad radio na albumu. Onda sam gledao Doru i Baby Lasagnu koji je show napravio, svaka mu čast, i razmišljam si: kako bi bilo dobro da smo s ‘Gangom i rerom’ išli na Doru. Tko zna što će vrijeme donijeti?”

U rodnom kraju, kaže, ima veliku podršku: „Doma su pozitivne sve reakcije; kad mater, ćaća i brat kažu da je album dobar, onda vjerujem da će i ostatku publike biti dobar. To je točno taj širi spektar publike koji ne sluša trap i ako njima bude dobro, znam da sam donekle probio tu barijeru šireg spektra. Bio sam u Drnišu prošlog tjedna, prolazim kraj kafića, svira ‘Ganga i rera’, to je to! Drago mi je što je ekipa to prihvatila”, ponosno će Peki.

Peki

Peki/Marko Lopac

Album je najavio ilustracijama bista suradnika, a samu je naslovnicu opisao kao „senat rimskog carstva na otvorenom“, jer je upravo to ono što je napisao svojim suradnicima blck.xcvi i Marinu Ćosiću (hrapavastr) koji su bili zaslužni za vizualni identitet albuma.

Za opstanak u ovom poslu tako je, govori Peki, bitan samo konstantan rad: „Mislim da nema neke velike filozofije: radim pet dana, šesti dan nije nešto dobro pa više dalje neću. Tako nitko ne bi bio producent ili glazbenik, mislim da je tako u svakom poslu; treba se raditi i truditi. Uvijek su tu neke prepreke, jedan će dan biti loš, drugi dobar, ali vrijeme će pokazati sve. Jedan dan mi se ne da raditi, ali kako sam ovo odabrao i želim ići ovim putem, ne dopuštam si to. Radim. Kaže se – nemoj sve na silu… Ali nekada trebaš probiti taj zid, tako stvaraš radne navike. Idem koliko god mogu. Sad ćemo vidjeti, korak po korak, svaku ću stvar pažljivo raditi s ekipom pa ću vidjeti dokle će to dogurati”, za kraj će Peki, pred kojim je niz festivalskih nastupa, ali i prvi solistički koncert koji već sada priprema, a čije ćemo detalje uskoro saznati.

Moglo bi Vas zanimati