08
lis
2024
Vijesti

Praizvedbama mladih skladatelja

Cantus Ansambl započeo novu sezonu

Cantus Ansambl / foto: Matej Grgić

share

U ponedjeljak, 7. listopada 2024., u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Cantus Ansambl svečano je otvorio svoju novu koncertnu sezonu 2024./2025. pod dirigentskom palicom maestra Berislava Šipuša. Ovaj izvanredan događaj privukao je ljubitelje suvremene glazbe, a večer je bila posvećena promociji mladih hrvatskih skladatelja kroz praizvedbe pet novih djela.

Berislav Šipuš / foto: Matej Grgić

Na programu su se našle skladbe mladih, perspektivnih autora: Sara Jakopović predstavila je djelo The Cycle Breaker, dok se Alan Kljaić publici predstavio kompozicijom Simulakrum, fantazijom i fugom za 17 instrumentalista. Praizvedena je i skladba Hyperion Davida Batinića, dok je Tibor Szirovicza donio inspiraciju u djelu Iridescent Purple. Večer je zaključena praizvedbom skladbe Nexus Jurja-Marka Žerovnika, koja je zapravo koncert za klavir i ansambl, a kao solist nastupio sjajan pijanist Viktor Čižić.

Koncert je bio prilika za susret sa suvremenim zvučnim krajolicima, inovativnim pristupima i kompleksnim strukturalnim rješenjima koja su mladi skladatelji prezentirali kroz svoje radove. Cantus Ansambl, poznat po svojoj kontinuiranoj podršci suvremenom glazbenom stvaralaštvu, još jednom je potvrdio svoju važnu ulogu u promoviranju novih skladateljskih glasova te širenju horizonta hrvatske suvremene glazbe na domaćoj i međunarodnoj sceni. Mnogobrojna publika, koja je uključivala ljubitelje suvremene glazbe, skladatelje, kritičare i glazbene profesionalce, s oduševljenjem je prihvatila djela koja su pokazala visok stupanj kreativnosti vještine mladih autora. 

Tibor Szirovicza i Cantus Ansambl / foto: Matej Grgić

Sinoćnji je koncert je označio početak bogate i raznovrsne sezone Cantus Ansambla, kojeg ove jeseni očekuju brojna putovanja, a prvo putovanje je već preskutra –  10.10. kada će gostovati u Rimu, u Tetru Palladium. Ova zgrada predstavlja idealan ulaz u povijesni vrtni-grad Garbatella u koji je smješteno kino-kazalište koje pak gleda na Piazza Bartolomeo Romano. U tom fascinantnom ambijentu Cantus Anasmbl publici će predstaviti djela hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula, Olje Jelaske, Sare Jakopović i Berislava Šipuša, kao i dva djela talijanskih skladatelja Marcella Filloteija te Giampaola Corala. 

Moglo bi Vas zanimati