09
lis
2024
Vijesti

Ciklus Sfumato

Hrvatska misa Borisa Papandopula na otvaranju nove sezone Zbora HRT-a

Zbor HRT-a - Ciklus Sfumato

share

Nakon niza izvedbi diljem Hrvatske tijekom protekle tri godine te objavljivanja nagrađivanog albuma, Zbor HRT-a pod vodstvom Tomislava Fačinija, uz soliste Mariju Kuhar ŠošuMartinu Gojčetu SilićRoka Radovana i Roberta Kolara, donosi Hrvatsku misu Borisa Papandopula u ciklus Sfumato.

Koncert će se održati u utorak 15. listopada u 20 sati u Laubi.

Točnije, nakon izvedbe 2021. godine održane u pandemijskim uvjetima, donosi ju ponovno u Sfumato u punome koncertnom sjaju, kao jedan od svojih najdugovječnijih projekata.

Hrvatska misa je praizvedena 1942. u Hrvatskom glazbenom zavodu uz 80. obljetnicu Hrvatskog pjevačkog društva Kolo, kojemu je i posvećena.

Uspjeh je bio izniman; izvještavalo se o „snažnom i potresnom djelu“ koje čini „potpunu cjelinu punu snažnih dramatskih akcenata i lirizma“. Iste godine, Državni zavod za narodnu prosvjetu Misu je ocijenio „najboljim djelom oratorijskog značaja“ te nagradio Papandopula. Iako nastala u ozračju tada dominantnog nacionalnog glazbenog stila, Hrvatska misa ne upućuje na doslovnu povezanost s tradicijom, nego prije svega na nadahnuće njome. Odabirom vokalnog sastava, četiriju solista i mješovitog zbora bez instrumentalne pratnje, skladatelj je želio „istaknuti da je hrvatska zborna glazba pretežnim dijelom pjevanje a cappella. Naš narod pjeva bez instrumentalne pratnje, a poznata je činjenica da je baš takav način pjevanja za Hrvate karakterističan.ˮ I ne samo za Hrvate, pa se uza staroslavensku i glagoljašku tradiciju, razotkrivaju i utjecaji istočne pravoslavne crkvene glazbe i načina pjevanja.

Službeno priopćenje: Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati