16
lis
2024
Vijesti

Nepresušan izvor nadahnuća

Hrvatska misa Borisa Papandopula otvorila ciklus Sfumato Zbora HRT-a

Hrvatska misa Borisa Papandopula - Tomislav Fačini, solisti i Zbor HRT-a / foto: Jasenko Rasol / HRT

share

Zbor HRT-a sinoć je u Laubi počeo novu sezonu ciklusa Sfumato izvedbom velebne Hrvatske mise Borisa Papandopula. Bila je to potvrda višegodišnjeg uspjeha kontinuiteta izvedbi ovog antologijskog ostvarenja hrvatske zborske literature pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija. Kao solisti su nastupili sopranistica Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Roko Radovan i bariton Robert Kolar.

Hrvatska misa Borisa Papandopula – Solisti i Zbor HRT-a / foto: Jasenko Rasol / HRT

Hrvatska misa Borisa Papandopula monumentalno je djelo za zbor a cappella i četiri solista čija šestostavačna koncepcija slijedi stavke misnog ordinarija na hrvatskom jeziku. Svojim dimenzijama i tretmanom teksta daleko premašuje liturgijsku namjenu, te prije svega funkcionira kao fascinantno koncertno djelo koje u sebi sjedinjuje hrvatsku tradiciju višeglasnog a cappella pjevanja, glagoljaške i staroslavenske idiome, kao i utjecaje pravoslavne crkvene glazbe i načina pjevanja – sve zahvaljujući Papandopulovoj nepresušnoj glazbenoj invenciji i viziji. 

Misa je nakon praizvedbe 1942. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu ocijenjena kao „snažno i potresno djelo“ te „najbolje djelo oratorijskog značaja“. Od tada do danas prošlo je turbulentan put tijekom kojega je više neizvođeno nego izvođeno, a upravo je Zbor HRT-a na čelu s maestrom Fačinijev zaslužan za najnoviju renesansu zahvaljujući kojoj se Hrvatska misa mogla (i moći će se) čuti diljem Hrvatske, pa i šire. Ta je renesansa počela 2021. godine i do danas je iznjedrila niz izvedbi (Dubrovnik, Zadar, Osor, Zagreb, Sarajevo, Split, Šibenik, Rijeka, Slavonski Brod…) te nosač zvuka ovjenčan nagradama Porin

Tomislav Fačini / foto: Jasenko Rasol / HRT

„Izvodimo je ponovno nakon što je proputovala ne samo Hrvatskom, nego i bliže krajeve. Izveli smo je dvanaestak puta, što je lijep broj. Ovjenčani smo Porinom za tu kompoziciju, i drago mi je da smo nositelji njenog novog i vrlo zasluženog oživljavanja koje je krenulo tamo 1990-ih godina“, istaknuo je maestro Fačini.

Sinoćnja nadahnuta izvedba i sinergija članova Zbora HRT-a s četvero vrsnih solista, pokazala je da je ovo doista jedan od najuspjelijih dugoročnih projekata Zbora HRT-a koji svojim kontinuitetom dobiva sve više vrijednosti i privrženosti publike. 

Već u petak, 18. listopada Zbor HRT-a, solisti i maestro Fačini donose Hrvatsku misu u Osijek, u novootvorenu Koncertnu dvoranu Franjo Krežma

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.

Službeno priopćenje: Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati