11
srp
2021
Čitaj

61. Festival zabavne glazbe Split - zlatni valovi i galebovi

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

share

Prema izboru stručnog žirija, najbolja je pjesma Zvijezde Nene Belana i Josipa Radića, a prema izboru publike Bambina mia, koju zajednički potpisuju Josip Radić i Aleksandar Antić, a izvode klapa Cambi, TBF i ST Koke.

Neno Belan vinuo se do zvijezda istoimenom ljubavnom, sjetnom pjesmom koju su  obogatili članovi vokalne skupine te Jakša Kriletić Jordes saksofonističkom solažom. U finalnoj večeri novih pjesama 10. srpnja Belan je primio prvu nagradu stručnog žirija te Zlatni val za pjesmu Zvijezde, koju autorski potpisuje uz Josipa Radića, dok je publika ‘pozlatila’ Galebom Cambi, TBF i ST Koke. Šaroliko, naizgled nespojivo društvo ujedinilo je snage u pjesmi Bambina mia, koja je i prema odluci novinara najbolja nova skladba ovogodišnjega Festivala. Melodije je i u tu pjesmu utkao Josip Radić na stihove Aleksandra Antića, u aranžmanu Ivice Ivaniševića. Iako je kao umjetnički ravnatelj uvelike pridonio Zagrebačkom festivalu, Belan nam je ipak dragocjeniji kao autor i izvođač, pa od napuštanja te funkcije ponovno ‘mete’ festivalsku konkurenciju. Uz Zoranu Kačić-Čatipović, s pjesmom Čarobna stvar osvojio je publiku i Zlatnog galeba na prošlogodišnjem Splitskom festivalu, dok je pjevajući Teško je na 68. Zagrebačkom festivalu od stručnog žirija nagrađen drugom nagradom. Ipak, čini se da Belanu ništa nije teško! Kombinacija kvalitetnih stihova i glazbe u paketu balade, popa, rocka, reggaea ili mediteranskog štiha, gotovo uvijek osvoji publiku ili stručne uši žirija.

Mini predstava
Osim brojnih anemičnih scenskih nastupa, pravo osvježenje na sceni bili su Cambi, TBF i ST Koke, koji su prizvali lude spektakle kakve je znao činiti Dino Dvornik. Kako izgleda zavođenje i neizbježno komentiranje, u melodičnoj i energičnoj izvedbi donose članovi Cambija u retro odjevnim kombinacijama, prizivajući izgledom, a mjestimično i tekstom, talijanski utjecaj. ST Koke telefonskim razgovorom ‘tračaju’ dečke, dok TBF u karakterističnom rap izričaju donosi svoje viđenje ‘kuvanja’. Cambijevci su za potrebe festivalske izvedbe ozbiljno ušli i u plesne vode, dok su Antić u ‘kapatoju’ i Mladen u ležernom izdanju glasom i stasom donijeli dašak stava ‘boli me briga, imamo svoj đir’ te na Prokurativama uprizorili mini predstavu. Na sceni je veselo bilo i uz Gorana Karana, kojem su se u izvedbi Baš me briga, za koju potpisuje glazbu i tekst u aranžmanu Nikše Bratoša, kojega je žiri proglasio najuspjelijim, pridružili Mirela i Puhački orkestar Primošten.  A meni vruće pjevala je Domenica u novom potencijalnom hitu bračnoga para Huljić, u aranžmanu Lea Škare, i uz plesačice podignula temperaturu na Prokurativama. Iako nije osvojila nagradu, odmak od onoga što je dosad radila sigurno će postići uspjeh kod publike. Plesna pjesma puna ritma uz trubačke i saksofonističke dionice upakirane u elektro swing donosi podsjetnik na to kako su prije pandemije izgledala zavođenja iz klupskih separea. Bezbrižnu mladost prizvala je Alka Vuica uz Mariju Mirković na gitari, inače autoricu glazbe pjesme Palmižana, za koju Alka potpisuje stihove, a Dragan Brnas Fudo aranžman. Vesela i zaigrana pjevačica modnu inspiraciju pronašla je u Fridi Kahlo te zaigrano zaposjela scenu zračeći dječjom iskrenošću.

Pun pogodak
Lorena je nakon nagrade za najbolju debitanticu, a zatim i Zlatnog vala prošle godine, s pjesmom Tvoja i gotovo kolekciju upotpunila Srebrnim valom i nagradom za najbolju interpretaciju. Suradnja s Vjekoslavom i Tončijem Huljićem očito je plodonosna, ali šteta što publika u nastupu uživo nije uspjela potpuno doživjeti širinu njezina glasa zbog tonske neujednačenosti koja je rezultirala preglasnim orkestrom. Brončanim valom kolekciju je upotpunio i Tedi Spalato za izvedbu pjesme Srce u koroti, nastalu u suradnji s Branimirom Mihaljevićem, koji potpisuje glazbu i aranžman, a Željko Pavičić stihove koji su proglašeni najboljima na 61. Festivalu. Bio je to pun pogodak za Tedijev vokalni senzibilitet! Najboljim debitantom proglašen je ToMa, koji je u pjesmi Zaboravljeni pokazao emotivnu interpretaciju i široku lepezu glasovnih mogućnosti. Ostali debitanti, Boris Rogoznica s pjesmom Netko kao ti i Ivan Ive Županović, pjevajući Tebe volim, nisu ostvarili zamjetan uspjeh, dok je Duje Stanišić s pjesmom Nausikaja, na glazbu Mije Stanića te prekrasne stihove Jakše Fiamenga, predstavio zavidne glasovne mogućnosti. Ako život opet priliku mi da pjevao je Dražen Zečić u autorskoj pjesmi za koju je aranžman priredio Vinko Didović i osvojio Srebrnog galeba, dok su miljenici publike, Tomislav Bralić i klapa Intrade za izvedbu pjesme Vinka Barčota u aranžmanu Lea Škare Kada jednom odem osvojili Brončanog galeba. Umisto soli i boli, klapa Rišpet pjevala je o cukru u istoimenoj pjesmi, a nakon gotovo tri desetljeća na Prokurative se vratila Dolores s autorskom pjesmom Aria u aranžmanu Elvisa Stanića.

Istinski žar
Mia Dimšić s pjesmom Neki novi ljudi nije ponovila uspjehe s prethodnih festivala, a iako je „cili život čekala takvu pismu”, Antoniji Dori Pleško Srce na dlanu ipak nije donijelo nagradu. Među veteranima nastupili su Mladen Grdović s pjesmom Ljubav sam potrošija, Giuliano je pjevao Nebo vidi sve, a doajen hrvatske šansone Ibrica ponovno je kao kritički i pronicavi promatrač zbivanja u društvu poslao snažnu poruku. Glazba Marka Tomasovića, stihovi Roberta Pilepića i aranžman Elvisa Stanića oblikovali su pjesmu Ljudi, koja ne bi zasjala istinskim žarom da prijeko potrebnu poruku zbog izoliranosti i pandemijskog otuđenja nije iznio Ibrica: „Mi smo ljudi, malo nam treba… Ljubav nam je potrebna.” Ploveći poznatim glazbenim i tekstualnim obrascima, Alen Nižetić pjevao je Lutka od svile, a Ivica Sikirić Ićo Opet je jubin cilin tilon. Glumac i pjevač Ivo Perkušić godinama ostavlja srce na Prokurativama te malim koracima napreduje u vokalnoj tehnici, što je pokazao izvedbom pjesme zanimljive dramatizacije Nešto u nama. Ivana Kovač udružila je snage sa slovenskim pjevačem Lukom Basijem u pjesmi Danas, a grupa Best posvetu ljubavi odala je pjesmom Svake suze vrijedna. ZAMP-ova nagrada za najizvođeniju pjesmu s prošlogodišnjega Festivala i ove godine je otišla u ruke Marka Tolje za autorsku skladbu O tebi ovisan, u aranžmanu Ivana Popeskića, što je uspjeh koji zbog izostanka u natjecateljskom dijelu programa neće moći ponoviti i sljedeće godine.

Bogat program
Dvadeset pet novih pjesama odabrao je umjetnički žiri koji su činili: voditelj glazbene redakcije Radio Splita Eduard Gracin, glazbena urednica Radio Dalmacije Katarina Perišić, skladatelj, producent i aranžer Nenad Šiškov, profesor Jasminko Šetka, glazbena urednica Jelena Vlačić te skladatelj i direktor Splitskoga festivala Tomislav Mrduljaš. Iako toliko pjesama raznovrsnih stilova, ugođaja i vrste izvođača prosječnom slušatelju može biti koncentracijski poprilično izazovno slušati u jednoj večeri, nove skladbe uvijek su kruna Splitskog festivala i rijetka prilika da izvođači popularne glazbe nastupe uz orkestar, kojim su i ove godine ravnali Joško Banov i Tonči Ćićerić. Da nema njih, ne bi bilo retrospektiva ni autorskih koncerata. U dominantno bijelim odjevnim komadima, koji su se odlično uklopili u scenografiju inspiriranu antikom koja se izmjenjivala ovisno o karakteru pjesmama izvođača, nove skladbe izvedene su se pred reduciranom publikom zbog dobro nam poznatih razloga. Nikad manje publike, ali ni bogatijega programa. Ovogodišnji popularni Festival počeo je u četvrtak, 8. srpnja, ekskluzivnim koncertom dive Doris Dragović, a već sljedećega dana na rasporedu je bila Retrospektivna večer, na kojoj su najveći hitovi Festivala dobili moderne aranžmane. Pjesme četvorice najpoznatijih splitskih autora, Zdenka Runjića, Ljube Stipišića, Jakova Gotovca i Ive Tijardovića, izvodili su Damir Kedžo, Alen Nižetić, Tedi Spalato, Goran Karan, Neno Belan, Tomislav Bralić, klapa Iskon, Lorena, Gina, Antonija Dora Pleško, operna prvakinja HNK-a Split Terezija Kusanović i njezini kolege, sopranistica Branka Pleština Stanić te tenor Bože Jurić Pešić. Popratni program uključivao je koncerte na tvrđavi Gripe, gdje su nastupili Nina Badrić, koja je u Splitu proslavila i rođendan, TBF i Šetači, Cubismo, Matko Jelavić, Tiho Orlić i Alen Nižetić, a Splitski đir okupio je DJ Vangela – Kazetofon party i DJ Duplog – Izgubljena generacija te Kuzmu i Shaka Zulu.

Izvor: Cantus 228

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

7.5_Ljetni festival_Alka Vujica

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

61. Festival zabavne glazbe Split

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati