27
lis
2021
Čitaj

Buč Kesidi u ALU: Duo iz Pančeva opravdao hype

Buč Kesidi

Buč Kesidi Vedran Metelko/Ravno do dna

share

Pančevski bend Buč Kesidi ispisao je povijest odjeven u odijela sa šljokicama. Ovaj, kako se nazivaju, „ljevoruki elektro disko pop rock boy band duo” napunio je dvorište Akademije likovnih umjetnosti s po 400 ljudi čak pet puta u šest dana. Takav niz u Zagrebu se nije dogodio još od kultnih Azrinih dana u Kulušiću – Johnny je s bendom svirao čak sedam dana zaredom.

Očekivanja od Buč Kesidija bila su velika, koncerti su najavljivani pompozno, no Luka Racić i Zoran Zarubica sve su odradili na nivou, gotovo nonšalantno. Jedan za gitarom, a drugi za bubnjem s natpisom „disko pas”, uspjeli su se upisati u zagrebačku kolektivnu memoriju, oduševivši vizualnim detaljima, ali i perfektnom glazbenom izvedbom.

Na pozornici su jednako spretni kao i u studiju – iako im muzika ima određene elektroničke intervencije, one u ovom slučaju nisu umjetne, s njima nisu pretjerali (kako često biva kod glazbenika nove generacije) te i uživo zvuče jednako savršeno kao i na snimci.

Publika, pretežno mlađa, u rasponu od srednje škole do 30-ih godina, vrištala je, istovremeno im prstima radeći srca. Srčano su se pjevale i nešto manje poznate pjesme, dok su hitovi poput „Nema ljubavi u klubu” ili „Nedelja ujutru” izazvali pravu euforiju ili „Euforiju”, što je ime albuma koji je izazvao sada već nezapamćeni hype oko Buča. Momci su iznenadili spinom, završili su koncert pa tek na bisu izveli željno iščekivanu „Đuskanje ne pomaže”, uz koju je đuskanje itekako pomoglo. Bio je to pravi klimaks večeri.

Bend je, dakle, osim što je utažio žeđ zagrebačke publike koja ga radi koronavirusa uvelike predugo nije imala prilike čuti, prezentirao i druge sjajne glazbenike koji su, skupa s njima, pripadnici novog Novog vala.

Na drugom od pet koncerata, kojem sam prisustvovala, za Buč je zagrijavao Fantom, sjajan beogradski synth-pop kantautor koji glazbu objavljuje za zanimljivu kuću više-manje zauvijek, jednu od svježijih pojava na regionalnoj izdavačkoj sceni. Dijelu publike Fantom (koji je za ovu prigodu nastupio s bendom) bio je nepoznat, no po komentarima koje se usput moglo čuti, većina je prisutnih ostala ugodno iznenađena i fascinirana njegovim sanjivim riječima i melodijama.

Osim što su Buč Kesidi nizom od pet koncerata pokazali zašto se oko njih stvorio toliki hype te ga iznimno uspješno opravdali, publici su učinili još jednu ogromnu uslugu upravo odabirom bendova koji su nastupili uz njih. Osim Fantoma, pozvali su i Pocket Palmu, Luku Rajića, BluVinil, a uz njih je nastupio i Z++, koji im je za ovu prigodu ustupio svoju pjesmu „Ljeto već je gotovo”, koju su Bučevci zaigrano pretvorili u „Ljeto nije gotovo”. Bend je, dakle, osim što je utažio žeđ zagrebačke publike koja ga radi koronavirusa uvelike predugo nije imala prilike čuti, prezentirao i druge sjajne glazbenike koji su, skupa s njima, pripadnici novog Novog vala.

Svi skupa pokazali su da rock’n’roll nije umro, dapače, itekako je živ, samo što je nabavio sintesajzere i obukao šljokice.

Buč Kesidi

Buč Kesidi Vedran Metelko/Ravno do dna

Buč Kesidi

Buč Kesidi Vedran Metelko/Ravno do dna

Buč Kesidi

Buč Kesidi Vedran Metelko/Ravno do dna

Buč Kesidi

Buč Kesidi Vedran Metelko/Ravno do dna

Buč Kesidi

Buč Kesidi Vedran Metelko/Ravno do dna

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati