03
ožu
2022
Digital & Biz

Div industrije videoigrica kupio Bandcamp: razlog za paniku?

bandcamp, epic, fortnite, videoigrica

Prodaja Bandcampa / Foto: Canva

share

Kako je multimilijarderska kompanija Epic specijalizirana za razvoj videoigrica zašla (dublje) u glazbenu industriju? U ne tako davnom vremenu bacanja boca za vodu i fidget spinnera, jedna od višestrukih globalnih počasti bila je videoigrica Fortnite koju je razvila ova tvrtka. Od 2. ožujka 2022. godine vlasnica je popularnog glazbenog servisa Bandcamp. Trebamo li biti ravnodušni, uzbuđeni ili uplašeni?

Što li se događa u industrijama glazbe i videoigara da se sada i formalno spajaju?

Epic je poznat i po svojim glazbenim koncertima, festivalima, nastupima, pa čak i premijerama pjesama. Njihov je globalni fenomen Fortnite svoj vrhunac doživio netom prije i u samom početku pandemije kada smo bili primorani ostati kući, a nemogućnost nastupanja kreativno su riješili kao svojevrsni pioniri. U travnju 2020. godine, američki je treper Travis Scott izveo svoj psihodelični virtualni koncert, predstavio novu pjesmu, a uskoro je njegov lik postao jedan od dostupnih avatara za igranje Fortnitea.

Travis Scott, Ariana Grande, Justin Bieber, Bruno Mars i Anderson Paak (Silk Sonic) samo su neka od poznatih lica i glasova upisanih u jedinice i nule virtualnih svjetova igara. Spajanje industrija glazbe videoigrica pritom nije nikakva novost. Već desetljećima glazbenici prodaju svoja djela kao zvučne kulise u igrama, komponiraju glazbu za njih, a mnogi od njih postali su i junaci istih.

No sve je češći trend direktnih suradnji i uključivanja lica iz realne stvarnosti u virtualnu stvarnost. Živimo u vremenu kada tantijemi odlaze u beznađe zbog promjene glazbenoindustrijske paradigme sa stupanjem streaming servisa na pozornicu. Ujedno su moguli poput Applea i Googlea dominantni na tržištu čime, kako kaže CEO Epica Ethan Diamond, onemogućili poštenu tržišnu utakmicu. Ovo su neki od načina zadržavanja autorskih i izvođačkih tantijema nad sve podcjenjenijom glazbom, neki će istaknuti, jer lica s naslovnica koja postanu lica igrica uživaju velike financijske blagodati.

Međutim, njih je nekolicina najvećih i k tome poglavito američkih imena spram stotina tisuća registriranih glazbenika kojima je u vrijeme pandemije koronavirusa i pandemije streaminga prodaja glazbe na digitalnim platformama jedan od rijetkih načina da unovče svoj glazbeni rad. Bandcamp se pritom smatra najboljom digitalnom platformom koja pruža najveće slobode, fleksibilnosti i provizije od prodane glazbe.

CEO Epica Ethan Diamond tako je u službenom priopćenju povodom kupovine Bandcampa objasnio: „Gajimo viziju stvaranja najotvorenijeg ekosustava koji je naklonjen umjetnicima diljem svijeta i zajedno im omogućiti pošteniju kompenzaciju za rad.” Epic tvrdi kako je kupovina Bandcampa za milijardu američkih dolara odraz njihove predanosti otvorenim i poštenim platformama.

Zašto to govori? Ovom izjavom Diamond suptilno nastavlja višegodišnju borbu protiv navedenih digitalnih korporacija Applea i Googlea, čije modele naplate vide kao direktnu prijetnju i mehanizme ograničavanja konkurentnosti.

Direktor kompanije tvrdi kako će Bandcamp kao glazbeni servis pritom ostati samostojeća platforma za promidžbu i prodaju nezavisnih glazbenih sadržaja. Navodno neće doći do promjene načina djelovanja, kao ni poslovnog modela, što će pokazati budućnost.

S druge pak strane, nezadovoljnici i kritičari ove akvizicije sugeriraju kako Epic očigledno namjerava postati relevantan igrač u tržišnoj borbi za Metaverzumom i nadolazećim varijacijama na svjetove virtualne stvarnosti. Sama je transakcija ostvarena u vrijeme velikih akvizicija u industriji videoigara i pridonosi velikim promjenama u njezinoj dinamici.

Indikativno je to nakon Microsoftove ponude od 67,8 milijardi dolara za Activision Blizzard ili Sonyjeve kupnje Bungieja – tvrtke zaslužne za hit igrice Destiny i Halo – za 3.6 milijardi američkih dolara.

Prednosti Bandcampa i strah od promjena

Bandcamp je stvoren 2007. godine, a već je iduće lansiran u mainstream kao jedan od odgovora na začetak streaming servisa, odnosno digitalnom trgovinom iTunesa. Ostvaren je platforma za distribuciju i prodaju glazbe, kao i glazbenih proizvoda (merchandisea).

Popularan je među glazbenicima kao platforma s najvećim provizijama tantijema (od 82%), koji su pak glazbenicima trenutačno isplaćeni, za razliku od odgode isplate na platformama streaminga. Svoj je globalni ugled stvorio fokusom upravo na nezavisne izvođače i umrežavanju samih glazbenika, kao i snažnijem povezivanju korisnika (obožavatelja) i glazbenika.

Bandcamp je u usporedbi s divovima streaming servisa sitna riba koja, uostalom, stremi biti platforma za skidanje, a ne preslušavanje glazbe. Ova je opcija integrali dio platforme, ali svrha joj nije slušanje, nego kupovina i distribucija glazbe u različitim formatima i kvalitetama zvuka, ovisno o vrsti pretplate. Omiljen je zbog neusporedivo veće autorske kontrole nad dijeljenjem i prodajom glazbe po fleksibilnim cijenama glazbenih izdanja. Platforma otpočetka djelovanja gaji sličan model poslovanja, a trebalo joj je samo četiri godine (2012.) da postane profitabilna.

Među publikom je dodatno popularan zbog stvaranja baza obožavatelja kojima se doista podilazi po pitanju samih glazbenih proizvoda, ali i mogućnosti sljedbe omiljenih glazbenika, kreiranja liste želja, dijeljenjem iliti izlaganjem privatnih kolekcija glazbe, prilagođavanja sučelja vlastitim afinitetima, neograničenog streaminga na mobilnim uređajima i, naposljetku, ponovnom skidanju prethodno kupljenih/skinutih pjesama.

Ovo je (bio) vrlo snažan kohezivni moment u oblikovanju iskustva kroz stvaranja virtualnih glazbenih zajednica zbog čega milijuni korisnika platform s obje strane skeptično promatraju ovu veliku transakciju.

Hrvatski glazbenici na Bandcampu

Kako neki od hrvatskih korisnika iz domene glazbe gledaju na prodaju? Nazvali smo nekolicinu njih da s nama podijele prve dojmove, iako su odreda naglasili kako je i njima, kao i nama, nezahvalno predviđati razvitak novog poglavlja.

„Bandcamp je možda najbitnija platforma za indie glazbenike jer u komparaciji sa streamingom donosi realan prihod. Stoga se nadam da će i u praksi funkcionalnost platforme ostati ista, a najavljena poboljšanja mogu biti samo plus.”– Jan Kinčl

„Kao nezavisnoj umjetnici koja sama izdaje, Bandcamp je broj jedan što se tiče prihoda od kupovine albuma ili singlova. Nedavno sam izdala debi i priljev prihoda s ove platforme bio mi je ogroman booster. Dok se ova opcija ne dira – ok sam i s novim vlasnicima platfome.” – Aklea Neon

„Dosad smo bili izuzetno zadovoljni Bandcampom koji je bio najbolja platforma za prodaju glazbe i nadamo se da transakcija neće pokvariti stvari.” – Danijel Sikora (direktor Geenger Recordsa)

„Epic Games poznajem preko Unreal Enginea koji i sam koristim u laičkoj / minimalnoj formi. To je program koji nudi kreativcima prostor za izražavanje bez granica, a sve je besplatno i dopušteno za korištenje bez naknade (dok vaš multimedijalni proizvod ne zaradi više od 1 milijuna dolara, a i tad uzimaju samo 5% provizije).
To je rijedak primjer fair-play programa koji nam je dan direktno u ruke kao malim ‘igračima’, a community baza je opsežna i stalno se nadopunjuje novim alatima. Siguran sam da će i s Bandcampom zadržati pošten pristup i ostaviti glazbenicima kontrolu nad skladbama i albumima u najvećem postotku.” – Žarko Dragojević (Embassy 516, skladatelj)

„Smatram da bi kupovina mogla biti dobra za glazbenike, s obzirom da se Fortnite već pokazao kao platforma koja nudi novi način promocije glazbe i glazbenog iskustva kroz virtualne koncerte unutar same igrice. Enormni tehnološki napredak i pandemija su zalijepili mlađu populaciju za ekrane. Tako da vjerujem da je takav način performansa nešto što će biti sve češća praksa kroz Fortnite, a i Metu kad zaživi. Kako će živjeti Bandcamp u svemu tome? Vidjet ćemo, ali ne sumnjam u kreativnost ulagača i nadam se da će platforma postati broj jedan za objavu i konzumaciju glazbe.” – Joško Klarić (Ischariotzcky)

„Većina indie umjetnika i one-man-band izdavača je otišla na Bandcamp kako bi pobjegli od, kako su ih oni nazvali, “zlih” korporacija u obliku velikih izdavača i preuzeli kontrolu u svoje ruke. Tu su gradili svoju bazu vjernih fanova koji su ih podržavali kroz kupnju glazbe i mercha koju su nudili kroz platformu da bi sa današnjom vješću o kupnji od strane Epic Gamesa, čiji je suvlasnik kineski entertainment konglomerat Tencet u suvlasništvu Republike Kine, opet postali dio korporacije. Da bi stvar bila bolja, isti Tencet čiji je glavni cilj dominacija na Zapadu, je suvlasnik s velikim udjelom u najvećim kompanijama u entertainment biznisu ‘Zapadnog svijeta’ (glazba, film, gaming) i samom kupnjom kroz Epic Games stavljaju stvari pod još veću kontrolu. To je vrlo loše kada je u pitanju konkurentnost na tržištu za nezavisne umjetnike i izdavače. Dobra stvar je što obećavaju bolji dizajn, korsiničko iskustvo i bolju uslugu, no to nije bio razlog uspješnosti Bandcampa. Znamo kako je neslavno završio MySpace nakon preuzimanja i facelifta. Još jedna moguća dobra stvar je ako će iskoriste platformu tj. glazbu na njoj za lakše i jednostavnije licenciranje za korištenje u igrama i filmovima. No, iskreno ne vjerujem da će se to dogoditi. Ovim potezom Bandcamp bi mogao izgubiti jako veliki broj korisnika. Činjenica je da ne postoji ozbiljan biznis bez korporacija, ali kada je u pitanju glazba mislim da je vrijeme za novo alternativno rješenje koje će nadomjestiti odlazak Bandcampa u corp ruke.” – Tom Pasanec (glazbeni producent)

Vijest o kupoprodaji iznenadila je ljubitelje glazbe kao i same glazbenike, a teško je i neozbiljno predviđati razvoj platforme oko koje su svi istomišljenici kada se radilo o dosadašnjoj kvaliteti usluge. U najboljoj nadi novom vlasniku Bandcampa treba dati priliku da održi službenu riječ o namjeri zadržavanja poslovnog modela platforme. On se pokazao ne samo lukrativnim, nego i ispravnim u doba digitalnih tehnologija kojima se praktičan glazbeni rad morao prilagoditi i bilo bi ga nesmotreno mijenjati. Međutim, kada se o radi o velikim korporacijama, uvijek postoji doza skepse što su potvrdili i hrvatski glazbeni djelatnici. Kao i uvijek, vrijeme će pokazati, a u slučaju disfunkcionalnosti i iznevjerivanja korisnika, glazba će pronaći svoj konstruktivni put do slušatelja.


Izvori:

Bandcamp is joining Epic Games

Bandcamp Joining Epic Games to Support Fair, Open Platforms for Artists and Fans

Epic Games just bought an entire Bandcamp, and it’s not even Friday

Epic Games is acquiring music platform Bandcamp

Moglo bi Vas zanimati