05
pro
2023
Digital & Biz

Suradnik grupe U2, Lady Gage i The Rolling Stonesa

Jack Joseph Puig održat će masterclass i seminar na MPA akademiji

MPA akademija

MPA akademija

share

Od 8.12. do 10. prosinca na MPA Akademiju dolazi višestruko nagrađivani audio inženjer i glazbeni producent Jack Joseph Puig (JJP) koji će održati trodnevni mixing masterclass za prijavljene polaznike

Jack Joseph Puig

Jack Joseph Puig

U sklopu trodnevnog audio inženjering masterclassa kojeg JJP održava na MPA Akademiji, MPA Akademija u suradnji s Visokim učilištem Algebra organizira i besplatan event 10.12.2023. za sve zainteresirane u Branimir centru (Cinestar dvorana broj 12) s početkom u 19:30 sati na kojem će JJP govoriti o trendovima i vlastitim iskustvima iz područja audio inženjeringa i glazbene produkcije uz Q&A na kraju samog izlaganja.

Radio je s U2, The Rolling Stones, Robbie Williams, Lady Gaga, Tonic, Hole, Jellyfish, The Black Crowes, John Mayer, Weezer, Fiona Apple, Roger Hodgson, Taxiride, Green Day, Counting Crows, No Doubt, Klaxons, Rancid, Panic! at the Disco, Stone Temple Pilots,  i mnogim drugim izvođačima. Puig dijeli nagrade Grammy sa The Goo Goo Dolls, Sheryl Crow, Vanessa Carlton, John Mayer, Fergie (The Black Eyed Peas), U2,  No Doubt, itd…

Godine 2006. Jack Joseph Puig postao je izvršni potpredsjednik u Interscope-Geffen-A&M Records. Potpisao je Klaxons i Charlotte Sometimes. Kao A&R radi sa Shirley Manson, Ashlee Simpson, Klaxons, Charlotte Sometimes, Counting Crows, Puddle of Mudd i The Like.

MPA je za čitatelje Glazba.hr osigurala 50 besplatnih ulaznica na događaj. Potrebno je unijeti promo kod glazbahr50 kako bi se otključala ulaznica na poveznici.

O važnosti gostovanja Jacka Josepha Puiga za domaću glazbenu zajednicu porazgovarali smo s Andrejem Lončarićem, ravnateljem MPA akademije koji nam je i otkrio detalje nadolazećeg događaja i onog što MPA akademija polaznicima nudi.

MPA akademija

MPA akademija/promo

Koliko je značajno gostovanje Jacka Josepha Puiga za MPA akademiju, a koliko za domaću glazbenu zajednicu?

Za MPA je značajno jer dolasci producenata tog kalibra na našu školu samo potvrđuju kvalitetu našeg rada i dugogodišnji trud koji smo uložili u razvoj same škole. S obzirom da je u samim početcima bilo gotovo nemoguće dobiti gostovanja takve vrste, sada brojimo već nekoliko gostovanja producenata i audio inženjera koji su radili s najvećim imenima svjetske glazbene scene kao što su Adele, Metallica, Red Hot Chilli Papers, Jay-Z, Nirvana, Beyonce, Linkin’ Park i mnogih drugih. Prilikom gostovanja takvih producenata MPA uvijek organizira i besplatne seminare za širu publiku domaće glazbene zajednice kako bi imali priliku čuti o mindsetu i procesu rada ljudi koji su u vrhu svjetske glazbene produkcije. Također organiziramo i trodnevni masterclass za mali broj polaznika gdje ulazimo vrlo detaljno u proces glazbene produkcije i audio inženjeringa.

Dvadeset sretnika tri će dana raditi s Puigom na posebnom masterclassu. Kako će biti koncipirana ta tri dana i što će sudionici naučiti?

Naučiti će kompletan proces rada, razmišljanja i trikova kojim se Jack Joseph Puig (JJP) služi tijekom rada s imenima svjetske glazbene scene.  JJP će objašnjavati teme kao što su snimanje i miksanje pjesama od početka do kraja. Također će sve te teme prolaziti na primjerima vlastitih projekata na kojima je radio a radio je s velikim brojem izvođača kao što su U2, The Rolling Stones, Robbie Williams, Lady Gaga, Tonic, Hole, Jellyfish, The Black Crowes, John Mayer, Green Day, itd…

Osim tri dana masterclassova, organizirate i besplatan događaj 10. prosinca u Cinestaru. Što sve posjetitelji mogu tamo očekivati i naučiti?

10. prosinca u Cinestaru JJP će objasniti trenutno stanje glazbene produkcije i audio inženjeringa u svijetu kao i aktualne trendove. Također će govoriti o vlastitim iskustvima rada s velikanima svjetske glazbene scene kao i još mnogim drugim relevantnim temema. MPA je za čitatelje Glazba.hr osigurala 50 besplatnih ulaznica na event. Važno je prije svega unijeti promo kod glazbahr50 kako bi se otključala ulaznica na poveznici.

MPA akademija

MPA akademija, predavanje Andrewa Schepsa

Ovo nije prvo gostovanje svjetskih velikana glazbene produkcije na MPA akademiji, koji su dojmovi domaćih producenata nakon ovih masteclassova?

Da istina je, prije Puiga su nas posjetili i Steve Albini (Foxy Shazam, Nirvana, Pixies, The Breeders, The Jesus Lizard, Manic Street Preachers), Andrew Sheps (Red Hot Chili Peppers, Adele, Metallica, Black Sabbath, Michael Jackson, Robbie Robertson, Justin Timberlake, Iggy Pop, U2, Jay-Z)  kao i danski metal producent Tue Madsen (Meshuggah, Behemoth, August Burns Red, Black Dahlia Murder, Sick Of It All). Dosta domaćih producenata koji su bili na prijašnjim masterclassovima se vraća in na iduće koje organiziramo, naravno zavisno o tome da li im žanrovski teme odgovaraju. Uvijek je odlično iskustvo vidjeti kako producenti svjetskog ranga razmišljaju i pristupaju poslu, što je nekada čak važnije i od samog tehničkog aspekta produkcije.

Primjećujete li da su se svjetske prakse predstavljene na vašim masterclassovima počele implementirati u domaću glazbenu industriju? Imate li možda neki primjer toga?

Generalno sve što domaći producenti nauče na masterclasu koriste u svojim produkcijama. Konkretan primjer je s masterclassa Andrew Schepsa gdje je većina polaznika dijelila i koristila template paralelnog procesinga kod miksanja audio kanala koji su među sobom dijelili nakon masterclassa.

MPA akademija

MPA akademija

Kako se kreće interes za audio inženjering na MPA akademiji kroz godine? 

Interes za audio inženjering iz godine u godinu samo raste. Kada smo krenuli prije trinaest godina imali smo samo pet učenika prve godine, a danas upisujemo preko dvjesto učenika godišnje. Zapravo, ova školska godina je rekordna. Nikada još nismo imali takav interes kao ove godine. Mjesta za edukacije popunjena su mjesecima prije početka nastave.

Koje su specifičnosti MPA akademije kod razvijanja vještina i usvajanja znanja novih inženjera zvuka?

MPA nudi trogodišnje obrazovanje iz audio inženjeringa i glazbene produkcije. Na prvoj godini uče se osnove audio inženjeringa, rad u softveru za glazbenu produkciju, teorija zvuka, snimanje, miksanje, mastering. Specifičnost MPA edukacije sastoji se u tome da uz klasična grupna predavanja postoji i individualni rad u jednom od pet tonskih studija na MPA. Taj individualni rad može biti samostalan ali s asistentom koji igra ulogu mentora kako bi polaznici praktično usvojili svo znanje. Polaznici mogu putem mobilne aplikacije sami organizirati vrijeme rada u tonskim studijima, asistente i teme koje žele proći na asistencijama. Prva godina edukacije upisuje se u e-radnu knjižicu. Na drugoj godini polaznike očekuje još više prakse snimanja, miksanja, rada u studijima, rada na poznatim hrvatskim projektima, praksa iz elektrotehnike, poznavanje svih analognih i digitalnih audio konzola, itd… Treća godina je kruna sveg obrazovanja i odnosi se na rad u specijaliziranoj SSL4000G i SPL analognoj mastering režiji, jedinoj takvoj režiji na ovim prostorima. Za upis treće godine edukacije potrebna je velika količina predznanja ili završene prve dvije godine na MPA.

MPA akademija

MPA akademija

Osim samog tehničkog znanja, koje još vještine uspješan audio inženjer danas treba imati kako bi postao konkurentan na tržištu?

Ono što mi često znamo reći, tehničko znanje je 50% ovog posla, ostatak je rad s ljudima, odgovornost, konstantno usavršavanje i praćenje trendova. U ovom poslu su također značajna poznanstva i preporuke.

Nova je školska godina u punom jeku, koje su posebnosti koje ove godine priprema MPA akademija za sve polaznike?

Ove godine smo uz SSL AWS924, Audient ASP 4816, Audient ASP 8024 konzolu uveli i obrazovanje na SSL 4000G konzoli. To je legendarna audio konzola, jedna od najpopularnijih na svijetu. S time naši polaznici dobivaju najvišu razinu iskustva rada na opremi koja se koristi u svim velikim svjetskim tonskim studijima. Također ove godine na MPA dolaze i dvije nove konzole za live audio inženjering. Također organiziramo i razne workshope za naše polaznike. Ove godine će, između ostalih, biti i workshop snimanja i miksanja hip hop vokala s Edom Maajkom kao i radionica snimanja pratećih vokala i reklama s Draganom Brnasom – Fudom.

Moglo bi Vas zanimati