24
stu
2023
Digital & Biz

novi modeli isplate

Velike promjene: hoće li sada i hrvatski glazbenici više zarađivati od Spotifyja?

Spotify logo

share

Ono što se već dugo nagađalo unutar glazbene industrije, sada je i službeno potvrđeno: Spotify uvodi novi model isplate glazbenicima čija se djela streamaju na toj platformi.

„Želimo biti sigurni da novac ide ljudima kojima je naša platforma posvećena: umjetnicima u usponu i glazbenim profesionalcima“, poručuju iz švedske tvrtke koja predstavlja tri velike promjene u svom postojećem modelu isplate. Cilj im je, naglašavaju, odlučna borba protiv umjetnih streaminga, bolja raspodjela iznosa koji ne dopiru do umjetnika te obuzdavanje tzv. funkcionalnih žanrova poput „bijelog šuma“, valova, glasanja kitova i slično. Na taj način će, kako navode u svom priopćenju, u narednih pet godina glazbenicima preusmjeriti dodatnih milijardu dolara za koje su dosad bili zakinuti.

Konkretno, Spotify će početkom 2024. započeti s kažnjavanjem diskografa i distributera kod čijih pjesama prepoznaju umjetne streaminge, odnosno „napumpane“ brojke. Takav sadržaj dosad je iz ukupnog financijskog bazena zakidao novac i isplate iskrenim i marljivim glazbenicima i autorima.

Svakako najvažnija i, za neke prilično kontroverzna, promjena je uvođenje granice od minimalno 1000 streamova koje pjesma mora ostvariti u 12 mjeseci da bi generirala prihod. „Deseci milijuna pjesama protekle je godine streamano između 1 i 1000 puta i, u prosjeku, te su pjesme zaradile 0,03 dolara mjesečno“, objašnjavaju iz Spotifyja: „No sveukupno, te male uplate daju ukupno 40 milijuna dolara godišnje koje bi se mogle preusmjeriti umjetnicima koji najviše ovise o prihodima od streaminga. Taj ćemo iznos jednostavno upotrijebiti kako bismo povećali isplate svim kvalificiranim pjesmama, umjesto da ih rasporedimo na isplate od 0,03 dolara“.

Konačno, povećava se i minimalno trajanje funkcionalnih snimaka na dvije minute kako bi se ispunili uvjeti za generiranje tantijema. Funkcionalni žanrovi uključivat će bijeli šum, zvukove prirode, zvukove strojeva, zvučne efekte, ASMR i slično. Također, vrijednost streama funkcionalne snimke bit će manja od streama glazbene snimke.

Što je s autorima i izvođačima?

Na ove navode reagirala je i služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja uputivši službeni upit Spotifyju na koji će način ove promjene utjecati na (ionako premale) digitalne honorare autora? “Promjene će utjecati isključivo na izračun isplata prema labelovima i diskografima, odnosno vlasnicima snimki te neće imati utjecaj na isplate prema autorskim društvima, odnosno publisherima“, odgovorili su iz Spotifyja HDS ZAMP-u čiji će članovi, autori glazbe i teksta, i dalje ostvarivati svoje honorare bez obzira na granicu od minimalno 1000 streaminga.

Istovremeno, Spotify najavljuje svoje gašenje u Urugvaju zbog usvajanja novog zakona o autorskom pravu. Tamošnje je zakonodavstvo predvidjelo pravičnu naknadu i za izvođače na internetu, no iz Spotifyja poručuju da je ta odgovornost na ostalim nositeljima prava, a ne na streaming platformi. Zanimljivo je hoće li i na koji način taj potez imati odjek i u Hrvatskoj s obzirom na najavu HUZIP-a kako od listopada 2024. kreće s kolektivnim ostvarivanjem digitalnih izvođačkih prava…

Moglo bi Vas zanimati