24
lip
2024
Digital & Biz

nisu dugo trajali

Velike diskografske kuće tužile AI sustave, Suno i Udio

stock photo

share

Udruga američkih diskografa RIAA podignula je tužbu protiv vodećih AI sustava za generiranje glazbe, Suno i Udio, optužujući ih za kršenje prava “u globalnim razmjerima”

Velike kuće, tzv. “majori”, Universal, Sony i Warner, navedeni su kao tužitelji u dokumentu koji navodi kako su AI sustavi povrijedili prava vlasnika snimki. Traže, navodi se, zabranu njihovog daljnjeg djelovanja te odštetu od 150 tisuća dolara po djelu, uz sudske troškove.

Izgradnja i upravljanje ovim uslugama zahtijeva kopiranje i unos golemih količina podataka kako bi se ‘istrenirao’ softverski ‘model’ za generiranje rezultata“, navodi se te pojašnjava kako je proces uključivao kopiranje “najpopularnijih zvučnih zapisa na svijetu, a zatim unošenje tih kopija s ciljem proizvodnje rezultata koji oponašaju kvalitete izvornih ljudskih zvučnih zapisa. Kao i svaki drugi tržišni sudionik, Suno i Udio ne smiju reproducirati zaštićena autorska djela u komercijalne svrhe bez dopuštenja.”

Glazbena industrija trudi se uhvatiti korak s dinamičnom ekspanzijom generativnih sustava temeljenih na umjetnoj inteligenciji stoga je za očekivati kako će ovih tužbi u budućnosti biti sve više sve dok se tržište ne regulira zakonima. Podsjetimo, HDS ZAMP nedavno je zabranio korištenje zaštićenih djela u repertoaru Hrvatskog društva skladatelja za strojno učenje i razvoj umjetne inteligencije bez prethodnog odobrenja.

Moglo bi Vas zanimati