22
pro
2023
Čitaj

Ususret eventu u Željezničaru

Felver: „Kapljica prokletstva je nužan sastojak svakog dobrog partija“

Marijan Felver / Matej Grgić

Marijan Felver u Esplanadi / Matej Grgić

share

Felver nam predstavlja svoj novi pothvat – Planet srijeda

Jedna od najočitijih karakteristika zagrebačke klupske scene je njezina racjepkanost, usitnjenost. Bilo to dobro ili loše, stvar kod nas funkcionira tako da imamo puno – u različitoj mjeri entuzijastičnih, kreativnih i poduzetnih – pojedinaca i kolektiva.

Vrlo se rijetko, stoga, događa da o nekom događanju priča baš cijeli grad: i mlađi i stariji, i kužeri i oni koju su tu radi šminke. Teško je, čini se, kod nas stvoriti efekt da veća skupina ljudi ima osjećaj da je baš neki party a place to be.

Marijan Felver / Matej Grgić

Marijan Felver / Matej Grgić

No osoba kojoj to uspijeva već godinama, pa i desetljećima, je Marijan Felver. Klupski programi u njegovoj režiji se ne zaobilaze, a prvi koji ga je odredio bio je sada već kultni Stereo Studio. Skupa s Kikijem i Frajmanom radio je ovu večer u Tvornici, a ona ih je svu trojicu postavila u kategoriju legendi.

No riječ ‘legenda’ evocira nešto arhaično, što Felver definitivno nije. Uz to što je postao jedan od najaktivnijih zagrebačkih DJ-a, prije skoro pa deset godina skupa s Dixonom je stvorio Stereotip. Ovaj je program, koji se i dalje periodično održava, promijenio način na koji se u metropoli gleda na party zbog održavanja na neobičnim lokacijama i u najluđe dane tjedna (poput nedjelje).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stereotip (@stereotip.stereotip)

Najnoviji Felverov pothvat zove se Planet srijeda, a drugo izdanje održava se u Željezničaru u petak (22. prosinca). Uz njega, nastupaju Curses, Melanie Havens i Pablo Bozzi, predstavnici jednog novog elektroničkog pokreta. Tim smo povodom smo domaćinu postavili nekoliko pitanja.

Sprema se drugo izdanje programa Planet srijeda. Kako bi ti sâm opisao koncept? 

Planet koji je nastao u susretu Utorka sa Stereotipom. Osnova njene orbite, i koncept, bit će zabava. Dok jedni od drugih učimo organizacijsko komunikacijske vještine koje do sada nismo izbrusili, pokušat ćemo stvoriti i što više prilika da upoznamo ljude koji nas privlače i koji su nam zanimljivi. Kao i svi, imamo stotine ideja, ali vjerujemo i u katastrofu.

Nakon Medike, iduća je lokacija Željezničar. Iz kojeg si se motiva primarno okrenuo alternativnijim lokacijama? 

Ne bih rekao da sam se primarno okrenuo alternativnijim lokacijama. Ne bih ja sebe nikad tako ograničavao od probijanja bueta! Mislim da su se lokacije izrodile iz one podsvjesne želje da otkrijemo sve što smo mi i sve što nismo mi.

Kako gledaš na trendove u glazbi? Koliko se, u tom kontekstu, tvoj stil mijenjao? Bi li rekao da si, kroz godine, muzički bio u trendu? 

Ono što sam kroz sve ove godine volio bio je prigovor. Konstanta koja me drži jest umjetnički prigovor. Tako da sam se, htio ili ne, stalno mijenjao. Čim se sebi učinim trivijalnim, tražim sadržaj ekstremnih opasnosti da se zabavim.

Marijan Feler / Matej Grgić

Marijan Felver / Matej Grgić

Izvođači koje si bukirao za novi program svojevrsni su elektronički pankeri. Što ti je zanimljivo u tom – relativno novom – điru? 

Upravo taj punk. Treba nekako pokrenuti kotačiće razuma, jer samo je pobuna protiv duha vremena dostojna čovjeka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stereotip (@stereotip.stereotip)

Jedan si od rijetkih koji uspijevaju napraviti event o kojem se danima priča u gradu. Koji su, po tebi, nužni sastojci svakoga kvalitetnog okupljanja ove vrste mimo glazbe? 

Ako po strani ostavimo glazbu, i iskrenu emociju koja mene zaokupi kad se prihvatim stvari do kojih mi je stalo, a od koje se ta dobra energija nekako spontano širi i prenosi na ljude, onda bi najvažniji sastojak bila vruća kapljica prokletstva. Od nje nastaje plesna arabeska.

Kako generalno komentiraš zagrebačku pa i hrvatsku klupsku scenu? Koje su joj najveće boljke? Često si, recimo, u Srbiji, pa se možda i tu može povući neka paralela…

Naravno da se gore spomenuti moj umjetnički prigovor često dotakne i klupske scene, kojoj, siguran sam, svi mogu naći boljke, ali ne mogu reći da Zagreb danas ne obiluje ponudom svih mogućih sadržaja. Nedostaje hrabrosti, za neovisnost, za zaroniti još dublje, a pored toga smo i vrlo mali grad. Rekao bih da beogradska scena jest nešto hrabrija, ali je i grad puno veći, što ne znači uvijek da je sve i bolje.

Marijan Feler / Matej Grgić

Marijan Felver / Matej Grgić

DJ-evi su kod nas, ali i vani, obično i producenti, prodavači mercha, voditelji klubova… Jesi li ti imao izlete u druga zanimanja i, ako da, koja?

Bez izleta u druga zanimanja skoro da je nemoguće baviti se ovim poslom na ovim našim prostorima. Svakodnevno, nevidljivo drugima, žongliram između različitih profesija kako bih ono što sam zamislio upio realizirati.  Kao i u svakom kreativnom procesu, ni u ovom ne postoji nikakva gotova formula za uspjeh, ali nužno je pomicati granice kako bismo izbjegli biti zabavni čudaci na margini.

Je li DJ umjetnik, obrtnik ili radnik u industriji?  

Na ovim prostorima sve smo od navedenog.

Marijan Felver u Esplanadi / Matej Grgić

Marijan Felver u Esplanadi / Matej Grgić

Je li prije bilo bolje?

Prije je bilo romantičnije. Iako sam veliki ljubitelj melodramatike, nisam siguran da sam u potpunoj mjeri te kapacitete tada i iskorištavao.

Koji su ti planovi sa Stereotipom? Što možemo očekivati u idućem izdanju? 

Naše ideje sa Stereotipom uvijek su bile prpošne, dok je s druge strane gradska birokracija troma i neumoljiva. Sljedeće godine sigurno slavimo desetogodišnjicu, pa ćemo vidjeti do koje ćemo se mjere uskladiti. I dalje ustrajavamo na stazama nemogućeg, uz beskompromisni pogled na nevjerovanje vjerovanjima.

 

 

Moglo bi Vas zanimati