10
tra
2024
Intervju

Rim Tim Tagi Dim

Baby Lasagna: „Ne bojimo se razočaranja jer znamo da dajemo sve od sebe“

Baby Lasagna

Baby Lasagna /Matej Grgić

share

Do prije koji mjesec ime Marka Purišića izgovaralo se usputno, bez pretjerane pompe. Ovogodišnji je pobjednik Dore u Hrvatskoj bio poznat tek fanovima skupine Manntra, koje je Marko bio član prije nekoliko godina.

Baby Lasagna

Baby Lasagna/Matej Grgić

No za Purišića se sve promijenilo krajem 2023. godine. Zsa Zsa je, odustavši od nastupa na Dori, pokrenula efekt leptira koji nas je doveo do toga da je krajem ožujka Marko od samozatajnog Umažanina postao Baby Lasagna, uvjerljivi pobjednik Dore i uvjerljivi favorit na ovogodišnjem Eurosongu.

Kako je Lasagna uspio s pozicije rezerve dogurati do same završnice te naposljetku pobjede, priča je koja iziskuje malo više truda i rada, a ne bi bilo na odmet prolistati i koji udžbenik iz sociologije. U njegovoj priči se jednostavno – sve poklopilo.

Baby Lasagna je od titule prve Dorine rezerve do njenog prvog favorita stigao neslućenom brzinom. “Rim Tim Tagi Dim” je bezrezervno osvojio publiku na prva slušanja, a kako je Marko ušao u konkurenciju naknadno, dobio je malo besplatnog PR-a. A i priča je takva, filmska, a njen epilog stiže na male ekrane već u svibnju, kada ćemo vidjeti može li Baby Lasagna nakon Zagreba pokoriti i švedski Malmö.

Baby Lasagna

Baby Lasagna/Matej Grgić

U cijeloj toj ludnici, neprestanom košmaru obveza, priprema i probi, uspjeli smo kratko porazgovarati s Purišićem koji punom parom priprema nastup u Švedskoj. Vremena nema previše. Svibanj samo što nije, treba dobro iskoristiti vrijeme i balansirati između pripreme te promocije, s kojom šanse za pobjedom rastu.

Upravo smo tako i započeli razgovor s Markom. To prokleto vrijeme. Ima li ga dovoljno za pripremiti spektakl u Švedskoj? Stigne li se sve držati pod kontrolom? On nam odgovara kako za nastup ne brine, ali sve se stigne promijeniti…

Ne želim uspostavljati nikakve hijerarhije”

„Mislim da je naš nastup već konkretan pa stoga nismo osjećali potrebu za nečim potpuno drugačijim i grandioznim. Uzimamo već postojeće elemente i samo ih poboljšavamo i nadograđujemo. Mislim da vremena ima dovoljno, ali vidjet ćemo još što će sve biti”, uz smijeh nam odgovara Marko, vjerojatno s jednim okom na kalendaru.

Ždrijeb je odlučio da će njegov “Rim Tim Tagi Dim” pokušati osvojiti publiku i žiri u prvoj polufinalnoj večeri, koja je na rasporedu već 7. svibnja. Bude li sve u redu, veliko finale čeka ga četiri dana kasnije. Promocija je zakazana za travanj, kada će biti održane službene eurovizijske zabave u Londonu, Amsterdamu, Stockholmu i Barceloni.

Baby Lasagna

Baby Lasagna/Matej Grgić

Što se tiče samog Purišića, za njega promjena nema. Spustila se prašina nakon velikog ulaska na pozornicu Dore. Ostaje još pripremiti nastup, a nas je zanimalo kako se Marko snalazi u naslovnoj ulozi. Prije je svirao u bendu, to je pak druga dinamika, a sada je odjednom okružen cijelim timom ljudi koji brinu o njemu i njegovom nastupu.

„Taj isti tim bio je oko mene i na Dori pa ne osjećam preveliku promjenu. Jedina razlika je ta da je svatko u timu uzeo malo vanjske pomoći iskusnije osobe, ali nismo intenzivno umreženi u smislu da se petljamo u tuđe poslove, a to isto vrijedi za mene.

Jasna nam je vizija i svatko radi na svom odjelu kako bi se ona i ostvarila. Ja se osjećam kao dio tima i ne gledam na sebe kao main act, ne želim uspostavljati ikakve hijerarhije važnosti unutar pozicije tima, a mislim da to i moj tim osjeća i baš zato jesmo to – dobar tim!” zaključio je.

Opušta ga The Office

Iako njegovoj koncentraciji ne treba distrakcija, nismo mogli ne spomenuti kladionice, favorite i očekivanja. Što bi Marka zadovoljilo u Švedskoj? Osjeća li pritisak sada kada više nije rezerva već prvi favorit? Može li se uopće vratiti nezadovoljan iz Malmöa?

„Status favorita nije mi pritisak već potvrda mom timu i meni da smo odradili dobar posao te da je publika to prepoznala. Ne bojimo se razočaranja jer znamo da dajemo sve od sebe, a rezultati natjecanja će biti kakvi budu, na to ne možemo utjecati”, skromno odgovara Purišić. Čini se kako pritiska zbilja nema i da nitko ne računa na pobjedu, sjajan plasman ili nešto treće.

Malo smo i skrenuli s glavne nam teme. Premda Marko živi glazbu, stigli smo do lajtmotiva zasićenja. U moru obveza i priprema, svi mi tražimo utočišta. Upitali smo Marka koje je njegovo utočište, mir i pripadajuća joj tišina s kojom se pune životne baterije.

Zanimljivo, Marko nam je odgovorio kako „se gasi” na razne načine i na raznim mjestima. Od molitve, preko društva pa sve do serije The Office. Ovo je svakako važno i to ne za naslovnice portala koje će pisati kako Lasagna voli humor Michaela Scotta.

Lasagna kao javna osoba (nevažno koliko dugo obitava u tom eteru) poprilično zdravo i iskreno komunicira procese s kojima se suočava mnogo mladih. Iznenadilo nas je vidjeti i koliko je isključen od nekih, za njega nevažnih, procesa.

Baby Lasagna

Baby Lasagna/Matej Grgić

Marko živi u svom svijetu

Marko nije imao pojma da je njegovu pobjedu komentirao i državni vrh na nagovor novinara, no budući da je to samo Dora, Plenković nije stigao pogledati njegov nastup. Osvoji li Eurosong, budite uvjereni da hoće.

Lasagnu takve stvari zasad zaobilaze. „Prvi put sada čujem da Plenković dobiva pitanja o mom nastupu. Zaista nisam u toku sa svime što se događa u javnosti. Kad bih i bio u toku, bitne stvari bi patile”, zaključio je. I vrlo vjerojatno je u pravu.

Bez obzira na Markovu koncentraciju, uspjeli smo zakoračiti u eru iza Eurosonga. Kako vidi Baby Lasagnu nakon nastupa u svibnju? Je li to bend ili samostalni show? Hoćemo li ga gledati na kakvom festivalu ovoga ljeta?

„Baby Lasagna je svakako bend. Formacija benda je onako kako nastupam od kada znam za sebe i teško bih mogao drugačije. Nakon nastupa u Švedskoj nadam se nekolicini nastupa na festivalima”, rekao je.

Baby Lasagna

Baby Lasagna/Matej Grgić

Jedan takav festival mu je u rodnom gradu, a kakav bi to show bio vratiti se s pobjedom iz Švedske i ravno uletjeti na veliku pozornicu Sea Star Festivala! No o tom potom, Marko se vrlo brzo spustio na zemlju, vidjelo se to po odgovoru na naše iduće pitanje.

Naime, veliki je fan Rammsteina, a i pogledat će njihov nastup u Klagenfurtu, zahvaljujući Fan Clubu koji ga je počastio ulaznicom za ovaj rasprodani koncert. Mi smo Marka upitali je li spreman napraviti veliki posao dođe li do pobjede u Švedskoj. Maneskin je 2021. godine napravio veliki boom, do te mjere da su kao pobjednici Eurosonga dospjeli u prvi red plakata za veliki festival Primavera. Vidi li se kao predgrupa Rammsteinu za koju godinu, ako pobijedi?

Naš sugovornik se nije dao zaletjeti u odgovor, ostaje oprezan I, kako naš izbornik Zlatko Dalić voli reći, ponizan. „Moguće, bilo bi naivno da s ičim konkretnim odgovorim na ovo pitanje, kada u zbilji ne znam što znači ići na Eurosong, nastupati na toj pozornici, ali i što i kako je nakon toga. Živi bili pa vidjeli.”

Htio bi ostvariti suradnju s Tamarom Obrovac

Za kraj razgovora dotaknuli smo se jedne važne teme o kojoj Marko govori bez zadrške, a to su tjeskoba i anksioznost s kojima se nosi i o kojima otvoreno govori. Je li nakon silnih reflektora i razgovora uspio prebroditi te osjećaje?

„Ne mogu reći da sam napredovao u nošenju s tjeskobom, ali svakako se sve više privikavam na novu realnost. Ipak, velika je ovo promjena, koja iziskuje dugi proces prihvaćanja i navikavanja”, tvrdi.

Za sami smo finiš ostavili glazbu, jer ipak smo zbog nje i došli. Mimo nastupa, priprema i ostalih instanci koje su vezane za Eurosong, stigne li slušati što glazbe? Može li nešto preporučiti i, ono najzanimljivije: ima li želju ostvariti kakvu suradnju na domaćoj sceni?  Bili smo i malo kreativni, zamolili smo Lasagnu da nas pokuša iznenaditi kakvim odgovorom…

Baby Lasagna

Baby Lasagna/Matej Grgić

„Nema ‘nespecifičnog’ albuma koji slušam, a podosta mi se sviđa bend Ogenj. Što se suradnje tiče, volio bih se okušati u suradnji s Tamarom Obrovac”, rekao je Marko i tako zaključio razgovor.

Mi mu želimo svu sreću u Švedskoj, tamo ga čekaju još veća pozornica, još sjajniji reflektori i puno, puno više pažnje. Marko u Švedsku leti kao favorit, ako se ne dogodi nešto nevjerojatno u idućih mjesec dana, njegov poraz bi u ovom trenu bio veće iznenađenje nego pobjeda.

Naravno, nju treba zaslužiti, a ostane li Marko skroman i ponizan do nastupa, uz energični “Rim Tim Tagi Dim”, pobjeda je izgledna. Što će biti kasnije, tko zna? Marko će ući u neki posve novi film, a HRT će morati pronaći adekvatnu lokaciju za domaćinstvo Eurosonga 2025. godine. Tko bi rekao…

Moglo bi Vas zanimati