23
stu
2022
Intervju

Ususret zagrebačkom koncertu

Lzzy Hale (Halestorm): "Pišem himne vlastite utjehe"

Lzzy Hale

Lzzy Hale

share

Kad izuzetno visoka štikla udari gitarsku pedalu i započne sirova, žestoka solaža, jasno je da se radi o prstima Lzzy Hale. Glasak krik otkriva senzualnu ženstvenost, snažnu emociju i strast, a osmijeh – jednu od trenutno najvažnijih ženskih figura u svijetu rock’n’rolla.

Zagrebačka će publika ovome moći svjedočiti već u subotu, 26.11. kada će u Domu sportova nastupiti grupa Halestorm, čije je Lzzy prepoznatljivo lice.

Halestorm

Halestorm/Jimmy Fontaine

„Što da posjetim u Zagrebu?“, iskreno zainteresirano me upitala te instantno potvrdila dobro poznatu činjenicu da su oni najveći, najjednostavniji i najpristupačniji. Naravno, predložila sam joj šetnju centrom grada i uživanje u lokalnim gastronomskim delicijama:

„Kako si znala?! Upravo je to ono kako najviše volim provoditi slobodno vrijeme na turneji – razgledavanje i uživanje u lokalnoj hrani i piću!“, sa širokim osmijehom na licu kaže mi Lzzy kojoj je činjenica da je njihov basist porijeklom iz Hrvatske, još jedan od razloga za uzbuđenost povodom nadolazećeg koncerta.

„Divno je ponovno osjetiti energiju europske publike. Imam osjećaj da je sve ljepše i intenzivnije. Svi su zahvalni što ponovno mogu uživati na koncertima. Mi kao bend posebno uživamo u svakom trenutku, puno više nego ranije. Publika je luda, zajedno s nama, proživljavamo svaki koncert zajedno, kao da nam je posljednji!“, otkriva osvrnuvši se na doživljaje s trenutne, post-pandemijske turneje.

„I prije pandemije jako smo cijenili koncerte, nikada ih ne bismo uzimali zdravo za gotovo, ali ovo je stepenica iznad. Više se ne brinemo oko nebitnih stvari, bitno nam je da radimo ono što volimo i osjećamo povezanost s publikom“, zaključila je.

Lzzy Hale

Lzzy Hale

A ono što i publika, ali i glazbeni kritičari nikako ovih dana ne uzimaju zdravo za gotovo jest njihov novi album Back From the Dead kojeg su vodeći svjetski glazbeni mediji poput Metal Hammera proglasili rock albumom godine. Album je, naime, djelomično snimljen uz socijalnu distancu članova benda:

„Nikada tako nismo bili razdvojeni! Od samih početaka benda praktički živimo zajedno, bilo je jako čudno kako je ova vrsta prijateljstva naprosto odjednom nestala. Međusobno smo si slali ideje i kada smo napokon se uspjeli okupiti uživo u studiju, zavladala je velika euforija! Mnogo je pjesma nastalo! Pojeli smo puno večera preko Facetimea“, smije se Lzzy prisjećajući se neobičnog stvaralačkog procesa: „No, uspjeli smo! Ne ponovilo se!“

Osvrnula se na mnogobrojne pohvale koje je album dobio: „Nismo očekivali. To je potpuno drugačiji album od svega što smo do sada napravili. U pozitivnom smislu, naravno. Zasigurno je najžešći, no, to nije bila namjera. Obično većinu energije kanaliziramo na pozornici do koje tada nismo mogli. Tako da, album je bio jedini način da ispucamo sve emocije.“

Što točno poručuju krilaticom „Back From the Dead“? „Vodila sam se idejom, što bi bila misao vodilja jednog dana kada se vratimo na pozornicu. Ono što želim reći. Želim da svi znaju da smo u ovome zajedno, a pobjeda želim da bude trijumfalnog karaktera. Preživjeli smo, idemo dalje!“

Halestorm

Halestorm

Nemoguće je ne primijetiti da su stihovi ovog albuma puno zreliji: „Inače volim pisati pjesme s dozom humora. No, sada smo se suočili sa svom težinom svijeta i velikom neizvjesnošću. Imala sam osjećaj da sada nije vrijeme za humoristične pjesme ili pjesme o seksu. Osjećala sam potrebu da se suočim s unutarnjim previranjima, to je jedan oblik terapije za mene.

Sretna sam što su mi se nakon izlaska albuma javili fanovi koji su se pronašli u pjesmama, što znaju da nisu sami, a opet, nisam ni ja. Bilo je vrijeme da se uozbiljimo, nismo više osobe koje smo bile prije“, kaže mi Lzzy koja smatra da je glazba važan pokretač promjena u svijetu:

„Svatko bi trebao pisati o onome što osjeća. Biti iskreniji i otvoreniji prema sebi. Željela bih vidjeti više iskrenih pozitivnih poruka u rock glazbi. Da, život je težak, ali tu smo jedni za druge. Često se i sama vodim ovim principima, pišem svojevrsne himne vlastite utjehe. Glavni element je zasigurno nada.

Ljudima će trebati vremena da se oporave od svega, a glazba je lijepa pomoć. Sve dok je umjetnika koji stvaraju čaroliju, dok gledamo naprijed i imamo nade, osjećam da sve možemo prebroditi. Zajedno“, iskreno će Lzzy koja je za vrijeme pandemije počela slikati.

Glazba je oduvijek bila moj bijeg od stvarnosti, no često ima one standardne elemente posla. Zato sam počela slikati, radim to samo za svoj gušt. Brat je jako zaljubljenik u parfeme, gitarist u fotografiju, a basist ima dvoje djece, stoga mu to uzima dovoljno vremena“, smije se.

Razgovor smo završile onim klišejevskim: što zagrebačka publika može očekivati od ove ekipe? „Energiju. Ne koristimo nikakve matrice, nikakve umjetne zvukove, samo se uključimo i sviramo. Imamo posebne dijelove koncerta koje nas drže napetima, ne znamo gdje će nas trenutak odnijeti. Trebamo se međusobno slušati, biti zajedno, biti jedno. Ideja je da stvaramo u trenutku i da se dobro zabavljamo. Nadam se da će publika to osjetiti. Jedva čekam koncert!“

Moglo bi Vas zanimati