20
tra
2022
Intervju

Ivica Sikirić Ićo dugo je za gušt pjevao po barovima, a sada je spreman i za prvi solo koncert u Lisinskom

Ivica Sikirić Ićo / Toni Opačić

Ivica Sikirić Ićo / Toni Opačić

share

Ivica Sikirić Ićo poseban je fenomen dalmatinske glazbe. Njegove pjesme vrte se u eterima gotovo svih domaćih radija, a na streaming platformama pregledi im se broje u milijunima. Za neke od njih, kao što je ‘Postelja od ruža’, već se može reći i da su evergreeni uz koje je isplesano tko zna koliko sentiša. Ićo kaže da mu je u pjesmi prioritet emocija, pa ni ne čudi da uspijeva privući, ali i zadržati svoju publiku.

Iako je pjesma koja će dotaknuti slušatelja temelj svega, za pojmove današnjeg funkcioniranja glazbene scene prilična je rijetkost da pjesme nekog izvođača toliko žive među publikom unatoč tome što pjevač nije toliko čest gost u medijima i što ne radi velike koncertne promocije. No upravo je to slučaj kod Iće, koji ima vlastiti ritam, ali se on do sada pokazao kao nepogrešiv.

Iako je solo karijeru počeo 1997. godine te je od samoga starta postizao uspjehe, sutra (21. travnja) on prvi puta u karijeri nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

„Spremamo obilje dobre glazbe, dalmatinskog pop-rocka, a možda čak i više rocka. Pjevat ću svoje autorske stvari i vjerujem da će to biti ne dobar, nego odličan koncert s puno dobre energije”, najavljuje glazbenik, kojem će posebni gosti biti Tomislav Bralić i Giuliano.

„Obojicu ih obožavam i jako smo dobri prijatelji. Zahvaljujem im se što dolaze na koncert, bit će mi doista veliko zadovoljstvo pjevati s njima”, kaže.

Ićo u svojoj diskografiji ima tri albuma, sve ih je izdao od 2001. do 2005. godine. Nakon toga je imao poveću izdavačku pauzu, da bi se prošle godine vratio sa stilom, nastupom na Splitskom festivalu s pjesmom ‘Opet je jubin cilin tilon’, koja je postala instantni hit.

„Nije me previše bilo u medijima pa se ljudima može činiti da sam imao pauzu, no cijelo sam to vrijeme imao koncerte, kako manje, tako i one veće. Za svoj gušt! Volim glazbu i nije mi bilo stalo do nekog većeg medijskog eksponiranja”, govori nam.

Neopterećen slavom, Ićo je uživao u glazbi.

„U tome sam periodu pjevao na raznim mjestima, od disko klubova do barova. No najvažnije od svega je što sam uvijek imao ekipu koja me pratila i radila odličnu atmosferu na koncertima. Oni održavaju glazbu živom. A mogu zahvaliti i radijskim urednicima, često su puštali moje pjesme. Na koncu, kvaliteta opstaje”, kaže pjevač.

Ipak, uspjeh ‘Opet je jubin cilin tilon’ preokrenuo je priču u drugome smjeru.

Ivica Sikirić Ićo, kadrovi iz spota Opet je jubin cilin / Igor Goić, Igor Kelčec (5)

Ivica Sikirić Ićo, kadrovi iz spota Opet je jubin cilin / Igor Goić, Igor Kelčec

„To je pjesma koja mi je okrenula karijeru. I pri tome mislim na jako pozitivan okret. Toliko sjajan da, evo, sada prvi puta dolazim u Lisinski”, govori.

„Ona je san za svakoga pjevača, pa je tako bila i za mene. To je dvorana na jednom značajno većem nivou od ostalih. Pjevao sam tamo, doduše, s klapom na svojim počecima. No solo koncert je ipak posebna stvar. Baš sam maloprije bio na tonskoj probi i jako sam zadovoljan. Zvuk je odličan, kao i scena te cijela produkcija”, kaže Ićo.

On je, inače, iz Bibinja, a neke od prvih glazbenih koraka napravio je u KUD-u Bibinje. U ranoj fazi bavljenja glazbom, nekako je prirodno bilo da to budu klape. Pjevao je i u klapi Trogir, u kojoj je bio zamijenio velikana Vinka Cocu, koji se tada posvetio solo karijeri.

„Cijela moja šira obitelj su sluhisti. Pjesma je oduvijek dio našeg života. Otac mi je pjevao u klapi, a i ja sam, skupa sa svojim školskim prijateljima. Klapa je posebna vrsta glazbe, koju sam tada prihvatio, a i danas u duši za nju čuvam posebno mjesto”, kaže Ićo.

Ipak, u tinejdžerskim se danima okrenuo nešto žešćoj glazbi. Na red su došli U2, Europe, AC/DC, Bon Jovi

„Tada sam se zakačio na pop, rock, ali čak i metal. U tim sam se dječačkim danima zamišljao kao pjevača, a taj se san već dugo i ostvaruje. I zato sam sretan čovjek”, govori pjevač.

Prva pjesma s većim uspjehom bila mu je ‘Postelja od ruža’, koju mu je napisao poznati hitmaker Nenad Ninčević. A onda je nešto nakon 2000-ih počeo raditi s Rudolfom Dvorskim, ta je suradnja počela s ‘Najlipša si’.

Ivica Sikirić Ićo / Toni Opačić

„Nas smo se dvojica glazbeno baš našli na rocku, nekad i malo žešćem. I tu smo ostali do danas. Dobitna smo kombinacija i veliki prijatelji. Sve se možemo dogovoriti i znamo kako istaknuti emociju. Sugeriramo jedan drugome kako i šta. Odlično surađujemo”, kaže Ićo o autoru koji potpisuje i ‘Opet te jubin cilin tilon’.

Pa, kako prepoznati da imaš dobru pjesmu?

„Ne možeš znati što će biti hit. Ja težim tome da sam zadovoljan i uživam u pjesmi. No jedan kriterij nikada ne laže – ako se naježiš na pjesmu, to je onda to”, govori.

Kako je rođen i živi u Dalmaciji, koja ima povelik broj uspješnih pjevača, među ostalima i dvojicu koja Ići sutra dolaze na koncert u goste, pitamo ga koja je tajna dalmatinske pjesme?

„Možda je do našeg podneblja. Mi Dalmatinci imamo idilu, sunce i more, pa smo zbog toga uživljeni, imamo puno emocija. Jednostavni smo ljudi, ne volimo previše raditi, ali znamo sklopiti posao. I, naravno, pjesma nas uvijek razveseli”, zaključuje.

Inače, karte za koncert dostupne su ovdje.

Moglo bi Vas zanimati