18
sij
2024
Intervju

megadance autori

Josip Miani Pipi: "Posrećilo nam se iz drugog pokušaja"

Josip Miani Pipi

share

Megadance Party naziv je glazbenog spektakla koji će 9. veljače 2024. u zagrebačkoj Areni prizvati duh hrvatskih devedesetih i na jednom mjestu okupiti izvođače brojnih hitova koji su obilježili razdoblje domaćeg dancea. Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja partner je ovog festivala, a kroz serijal intervjua “Megadance autori” predstavit će se autori koji stoje iza hitova koji će te večeri odjekivati Arenom. Neki od njih i dalje su glazbeno aktivni, neki su danas daleko od cijele industrije, no zajedničko im je da su zaslužni za soundtrack koji nam danas, unatoč svemu, izmami osmijeh na lice i zove na plesni podij.

Josip Miani Pipi dio je trojca koji se proslavio pod imenom Karma. Istarska dance senzacija ostavila je veliki trag, čak i izvan granica Hrvatske…

Koji je bio vaš prvi doticaj s danceom, kako ste se upoznali s tim žanrom muzike?

S obzirom da sam svoje djetinjstvo proveo većinom u Istri, prisustvo talijanskih radija i TV-a uvelike su utjecali na moj glazbeni ukus. Pohađajući glazbenu školu klavira, isprofilirao se i moj ukus dance glazbe slušajući Kraftwerk, Jean Michel Jarrea, Depeche Mode, u biti spoj eksperimentalne glazbene elektronike i beatova. Spomenuo bih producenta Claudija Cecchetta koji je u to vrijeme harao hiperprodukcijom po Italiji. Uslijedili su i iskoraci u kasnijem periodu poput Gigija d’ Agostina i ostalih producenata stvaralaca iz iste ekipe.

Najpopularnija pjesma Karme na Spotifyju je „Sedam dana“ – koja se priča krije iza nastanka tog hita?

Radeći na našem prvom albumu, krenuli smo sa promoviranjem singla “Bio si mi sve”, međutim, posrećilo nam se iz drugog pokušaja pjesmom “Sedam dana”. Uvijek je teško procijeniti koja će pjesma postati hit, publika i radiji su odlučili. Bilo je enormno želja za tom pjesmom. Na početku nam je, uz Menart, velika medijska podrška u biti neočekivano bio Pink TV koji je gledan po cijeloj dijaspori što je pokrenulo i ubrzalo naš medijski rast. Uslijedili su koncerti i po 4 nastupa tjedno po cijelom teritoriju bivše Jugoslavije, Češke, Slovačke…

Što je (bilo) najbitnije za dobru dance pjesmu?

Formule nema, kao autor mogu reći da uvijek gledam da je ključna fraza u refrenu catchy, odnosno lako pamtljiva melodijski i tekstualno. Pazim da se slogovi u kiticama brojčano poklapaju radi pamtljivosti melodije. Što se tiče aranžmana i konstrukcije pjesme, uvijek smo slijedili trenutne trendove, jak ritam, dobar kick, dobra synth melodija glavne fraze koja slijedi melodiju refrena… O tome mogu pričati danima!

Kako danas gledate na razdoblje devedesetih u domaćoj glazbenoj sceni, što je primjerice bilo bolje u odnosu na danas?

E.T. su “probili led” i pokrenuli domaću dance scenu. Uslijedilo je puno izvođača koji su se pridružili tom žanru, nastavilo se s Colonijom i kasnije s Karmom. Bilo je kvalitetnih melodija i poruka u pjesmama. Danas, u odnosu na to razdoblje, uz dužno poštovanje svima, ne vidim nekog velikog napretka u domaćoj dance sceni. Generalno, domaća scena se profilirala i ostala na kvalitetnom popu, uz velike napretke u produkciji i osjećaja za melodiju. Je li bolje ili slabije u odnosu na 90-te? Mogu suditi samo za dance žanr: postoji ogroman broj kvalitetnih dance producenata iz ove regije koji haraju u inozemstvu više nego kod nas i nemaju nekog velikog mainstream medijskog prostora na domaćem terenu. Pohvale našim autorskim agencijama koje se i dalje trude promovirati naše izvođače u svijetu. Tekstualno gledano, što se tiče dance žanra, primjećujem pad kvalitete gledajući srž i poruke u pjesmama. Ali, kako kažu, o ukusima se ne raspravlja, čast izuzecima.

Zbog čega su neke od pjesama iz tog razdoblja preživjele do danas i još uvijek su na repertoaru diskoklubova i tuluma?

Melodija , jasna poruka  u tekstu, pamtljivi i nekomplicirani catchy refreni.

Kakvu glazbu radite danas? Postoje li neki planovi i/ili neostvarene želje na glazbenom polju?

Svestrani autor sam, trenutno radim na više projekata orkestralne naravi. Nisam definitivno odustao od stvaralaštva. Svi smo mi u potrazi za kakvom karizmatičnom i upadljivom osobom ili grupom u kojoj ćemo prepoznati potencijal i prezentirati je široj javnosti. Ukratko, planova ima i to su naše neostvarene želje koje pretvaramo u stvarnost.

Više o Megadance Partyju i informacije o ulaznicama saznajte na linku.

Moglo bi Vas zanimati