17
ruj
2022
Intervju

Kruder & Dorfmeister: „Dobra glazba je kao dobro vino“

Kruder & Dorfmeister / press

Kruder & Dorfmeister / press

share

Znameniti bečki dvojac Kruder & Dorfmeister ponovo će se naći pred zagrebačkom publikom. Već  1. listopada predstavit će svoj posljednji album 1995, nastao objavom pronađenih snimaka iz te godine. Najavljujući svoj audio-vizualni spektakl u 9. paviljonu Zagrebačkog velesajma, miljenici domaće publike otkrivaju što nas očekuje te kako su ih se dojmili nastupi u Hrvatskoj.

Vaš posljednji album iz 1995. sadrži pjesme iz te godine. Kako to da tada niste izdali taj album?

Nekim stvarima je potrebno vrijeme da se razviju, poput dobre boce kvalitetnog vina. Morate malo pričekati dok ne dođe pravo vrijeme da ih otvorite i uživate! Originalne pjesme nastale su od 1993. do 1994. godine, a tada smo bili previše zauzeti remiksima i svjetskim turnejama pa smo nekako stavili taj projekt na stranu na neko vrijeme.

Kruder & Dorfmeister / press

Kruder & Dorfmeister / press

Kako ste uspjeli zaboraviti te snimke i pronaći ih 25 godina kasnije?

Srećom, označili smo te probne snimke i ponovno ih otkrili prije nekoliko godina te osjetili da je konačno pravo vrijeme za objavu. Naravno, morali smo obnoviti izvorne DAT vrpce i čudesno je kako su ostale netaknute nakon svih ovih godina. Za dizajn smo koristili onaj s probnih snimki, a budući da smo vinile uvijek označavali debelim markerom, imalo je smisla staviti 1995. u pisanom obliku na omot. Drago nam je da smo objavili to izdanje; inače bi glazba bila izgubljena.

U 90-ima ste postigli veliki uspjeh. Što vas je u to vrijeme inspiriralo na stvaranje glazbe? Tko su vam bili uzori?

Glavna inspiracija bila je naša zbirka ploča i zadovoljstvo da možemo miješati sve vrste glazbenih žanrova. To je odjednom postalo moguće nakon otkrića da možemo proizvoditi glazbu kod kuće, a ne u skupim studijima. Ne zaboravite da govorimo o ranim 90-ima.

Kruder & Dorfmeister / press

Kruder & Dorfmeister / press

Nekad ste bili poznati kao kraljevi downtempa. Kakav vam se zvuk danas najviše sviđa?

Možemo biti oduševljeni vintage zvukovima 70-ih, a već sutradan deep ambient glazbom ili bluesom u kombinaciji s njemačkim krautrockom. Još uvijek gajimo ljubav prema albumima napravljenim na poseban način. Downtempo je definitivno dio nas, ali u isto vrijeme bili smo čak jako zaljubljeni u drum’n’bass. Zapravo smo uvijek izbjegavali biti ograničeni na jedan stil. Najbolji primjer je možda glazbeni miks koji izvodimo na našim velikim nastupima uživo gdje možete očekivati ​​bilo koji žanr.

Možemo li u dogledno vrijeme očekivati ​​nove materijale?

Da.

Vaše nastupe uvijek prati impresivan vizualni show. Što možemo očekivati ​​ovaj put? Jeste li napravili neke novitete?

Udružili smo se s vizualnim umjetnikom Jaschom Suessom koji je vrlo sposoban prevesti naše glazbene ideje u vizualni jezik koji nam odgovara. Zahvalni smo na toj bliskoj suradnji kao kontinuiranom procesu poboljšanja i modifikacije.

Kruder & Dorfmeister / press

Kruder & Dorfmeister / press

Posljednjih godina svirali ste u Šibeniku i Zagrebu. Kakvi su vaši dojmovi s tih nastupa u Hrvatskoj?

Samo najbolji! Sviranje u Šibeniku prije nekoliko godina bilo je fantastično i uvijek smo osjećali toplu reakciju publike. Jednostavno je dobar osjećaj svirati u Hrvatskoj. Veselimo se nadolazećem nastupu u Zagrebu.

Ulaznice za nastup Krudera i Dorfmeistera dostupne su putem Entrio sustava.

 

 

Moglo bi Vas zanimati