16
svi
2023
Intervju

Umjetnička ravnateljica uoči proljetnog izdanja festivala JazzHR

Lana Janjanin: „Za sve željne urbane glazbe i kvalitetne zabave – dođite na JazzHR!“

Lana Janjanin, JazzHR

Lana Janjanin Foto: Matej Grgić

share

Ususret nadolazećem šarolikom programu koncerata proljetnog festivala JazzHR, razgovarali smo s glazbenicom i umjetničkom voditeljicom JazzHR-a, Lanom Janjanin, koja je programirala festival i najbolje zna zašto bi publika trebala uloviti priliku i popratiti trodnevnu jazz pustolovinu u Tvornici Kulture.

Pred nama je novo izdanje proljetnog izdanja festivala JazzHR koji donosi doista bogat program s nizom zanimljivih i raznolikih koncertnih programa. Kada bi najsažetije pokušala reći što nas sve očekuje od četvrtka 18. do subote 20. svibnja u Tvornici kulture, što bi rekla?

Program festivala JazzHR – Spring Edition doista nije lako sažeti. Naši odlični jazz sastavi i glazbenici, mlade nade, brojni istaknuti autori, gosti iz regije i šire, pa čak i jedan cijeli big band… Puno je toga što bi trebalo reći i izdvojiti. Ali kad bih baš tražila jednu riječ kojom bih ga opisala, onda bih rekla da će doista biti kao u tvornici – u tvornici vrhunskog jazza, u skladu s porukom koju uz ovaj festival odašiljemo: Od 18. do 20. svibnja Tvornicu kulture pretvaramo u tvornicu jazza!

Lana Janjanin: „Za sve željne urbane glazbe i kvalitetne zabave – dođite na JazzHR!“

Foto: Matej Grgić

Čak šest iznimnih koncerata, jam sessioni svake večeri nakon glavnog programa, pa i jedna izložba… da, doista bi se moglo reći da ćemo biti kao u nekoj tvornici. No idemo sad i nešto detaljnije. Odakle krenuti?

Pa počnimo, za promjenu, od kraja – naime, nakon petnaest godina iznimna čast nam je ponovno ugostiti trenutačno jednog od najboljih slovenskih jazz saksofonista s karijerom koja seže iz njegova rodnog Velenja sve do New Yorka.

Nešto svježe, autorski snažno i moderno, što svakako treba doživjeti

Riječ je, dakako, o našem prijatelju Juri Puklu koji u Zagreb stiže sa svojim zadnjim all-stars bendom neobičnog naziva ANOROK. Taj sastav, u kojem je Jure okupio glazbenike sa svih strana svijeta, bio je na turneji po SAD-u i Europi kad ih je zatekla nesretna pandemija. Sad su se ponovno okupili i ovo im je prvi nastup na kojem nakon stanke prezentiraju materijal s Puklova nadolazećeg albuma Melt. Nešto svježe, autorski snažno i moderno, što svakako treba doživjeti.

Foto: Petra Cvelbar

Krenemo li, pak, od početka, onda s velikim veseljem mogu najaviti veliki koncert kojim otvaramo ovogodišnje festivalsko izdanje u četvrtak 18. svibnja, gostovanje Big Banda Radiotelevizije Srbije koji se predstavlja u programu s čak pet gostujućih glazbenika-skladatelja.

Ti glazbenici predstavit će se i kao autori i kao solisti?

Tako je, uz Big Band RTS-a izvodit će vlastite kompozicije i aranžmane. Pritom vjerujem kako našoj publici Davora Križića ne treba posebno najavljivati, a preostala četiri redom su: mlada slovenska pjevačica Ajda Stina Turek, potom hrvatska kantautorica i pijanistica Dina Rizvić, slovenski saksofonist Jaka Kopač te srpski bubnjar s austrijskom adresom, Vladimir Kostadinović.

Mnogi se još uvijek sjećaju sličnog programa koji smo realizirali s Jazz orkestrom HRT-a 2021., pa potom s Big Bandom RTV Slovenija 2022. godine, a za ovaj koncert može se reći kako je svakako zaslužio otvoriti ovogodišnje izdanje.

Nastup Big banda RTS-a na otvorenju festivala dio je i šireg projekta?

Točno, nakon već spomenutih nastupa Jazz orkestra HRT-a i Big Banda RTV Slovenija, ovaj nastup Big Banda RTS-a zaključak je prve faze projekta. Sljedeći je korak sva tri orkestra okupiti u jedan takozvani jumbo big band i s njim već na jesen prirediti veliki koncert na pozornici dvorane Lisinski u sklopu jesenske edicije festivala. Jako se radujem tom projektu i smatram da je izuzetno bitan s raznih aspekata.

Big Band RTS

Kad smo već kod projekata, festival JazzHR već godinama u sebi skriva još jedan (pod)projekt. Riječ je o Novim nadama jazza Marjan Marjanović.

Kroz tu platformu JazzHR i Hrvatsko društvo skladatelja već godinama rade na otkrivanju i promociji mladih nada naše jazz scene. Moram reći kako je ove godine konkurencija bila posebno jaka, a kad se već nismo mogli odlučiti za jednog izvođača, onda smo posegnuli za kompromisnim rješenjem. U petak tako na main stageu u 19 sati predstavljamo mladog zadarskog pijanista i autora Bornu Pehara. Borna trenutačno polazi magisterij jazz klavira na Sveučilištu za glazbu u Beču, a u pratnji dvojice iskusnih glazbenika, Hrvoja Kralja na kontrabasu i Borka Rupene na bubnjevima, dobit će priliku predstaviti se s vlastitim skladbama i aranžmanima.

Osim toga, svake večeri u Malom pogonu Tvornice kulture nakon glavnog programa očekuju nas i jam sessioni. Njih će u sklopu projekta Nove nade jazza predvoditi sastav Spice Melange u kojem je mladi riječki pijanist Ivor Lakić okupio kolege s Konzervatorija u Trstu gdje trenutačno studira. Pridružit će mu se Vid Luka Narea iz Slovenije na kontrabasu i Fabricio Bertrami iz Brazila na bubnjevima.

Sigurna sam da će se o ovim dečkima još puno govoriti, a drago nam je što ih možemo podržati i promovirati kroz naš festival.

Festival je godinama usmjeren na mlade glazbenike, a od 2021. u kojoj si preuzela kormilo umjetničke ravnateljice, snažnije je određen kurs kojim i naši već priznati jazz glazbenici dobivaju priliku upoznati publiku s onim što trenutačno rade.

Otpočetka mi je jako bilo bitno, i još uvijek je, da JazzHR postane platforma za promociju hrvatske jazz scene, a ponajprije jazz skladateljstva. U tom smislu kroz festival nastavljamo stavljati naglasak upravo na nove projekte i nedavno objavljene autorske albume naših glazbenika.

Što nas u tom pogledu čeka na festivalu?

Drugi dan festivala rezerviran je za naše domaće i na sceni vrlo poznate glazbenike: gitarist Pavle Miljenović predstavlja se novim albumom Arrival, a saksofonist Miro Kadoić, pak, svojim devetim albumom Prije dana. Hvaljeni autori, zapaženi nosači zvuka, puno vrhunske svirke i zanimljive, svježe autorske glazbe… Petak je dan koji svakako ne smijete propustiti!

A subota?

A onda u subotu prava pijanistička ekstravaganca! Koncertna promocija albuma The Keyboard Extravaganza našega omiljenog hrvatskog Amerikanca, pijanista, orguljaša, tubista i skladatelja Joea Kaplowitza u pratnji bubnjara Janka Novoselića i mnogih gostiju. Na novom albumu Joe je okupio sedam prvoklasnih hrvatskih pijanista, a na pozornicu JazzHR-a u Tvornici kulture od njih stižu četvorica – Matija Dedić, Hrvoje Galler, Viktor Lipić i Zvjezdan Ružić.

Što reći nego – ekstravagantno! Mogli bismo zaključiti kako nas od 18. do 20. svibnja doista očekuje prava tvornica jazza. Jesmo li nešto zaboravili najaviti?

Ako su dio programa i ugodna kul atmosfera i naša vjerna, urbana, uvijek dobro raspoložena publika, onda jesmo. (smijeh) Jer JazzHR nije samo prilika za dobar koncert, nego i za druženje uz čašu vina, dobru atmosferu i urbanu zabavu.

Ovaj put nas u sklopu festivala u Malom pogonu Tvornice očekuje i izložba – naš službeni fotograf Matej Grgić, koji ovjekovječuje naša festivalska izdanja sjajnim fotografijama, prezentirat će svoje radove. To je još jedan „začin“ kojim ćemo obogatiti ovaj festival.

I naposljetku, završna poruka…

Naposljetku, sretna sam što mogu reći da svake godine vidimo sve veći interes za festival i uspješno razbijamo predrasude o jazzu kao nečem kompliciranom ili dosadnom. Dosadašnja festivalska izdanja potvrđuju nam kako takva glazba, u svoj svojoj stilskoj šarolikosti, ima svoju publiku i kako je takve publike – željne urbane glazbe i kvalitetne zabave – sve više. Pozivamo, stoga, sve koji vole jazz, ali još i puno šire – doista sve koji vole prvenstveno dobru glazbu, jer o tome je ovdje riječ, da nam se pridruže. Vjerujem da ćete i ovaj put uživati u raznolikosti i kreativnosti glazbenika na festivalu JazzHR!

Foto: Matej Grgić

Moglo bi Vas zanimati