14
srp
2022
Intervju

Predstavljamo Linear, novi festival u Petrinji posvećen hipnotičkoj elektronici

Zvonimir Mozer / press /Linear

Zvonimir Mozer / press

share

Linear festival, posvećen elektroničkoj glazbi, održat će se od 15. do 17. srpnja na prekrasnoj lokaciji Zelene doline u blizini Petrinje.

Festival, koji se ove godine održava prvi put, osmislila je grupa zaljubljenika u alternativnu kulturu sa željom da podijele svoju strast za povezivanjem s prirodom i predstavljanjem specifičnog elektronskog zvuka.

Nakon dvije godine lockdowna, izolacije i zabrane okupljanja, Petrinja i okolica su doživjeli još jednu prirodnu katastrofu i još uvijek se oporavljaju od velike štete uzrokovane potresom.

DJ, suosnivač legendarnog tanzena te član kolektiva We Are Grey, a i jedan od organizatora najnovijeg klupskog programa Lost/Found, Zvonimir Mozer, jedan je od organizatora ovog festivala.

S njim smo porazgovarali o tome kako su ga svi ti negativni događaji ispirirali za osmišljavanje projekta koji bi vratio entuzijazam mladim ljudima s ovog područja, a i poboljšao kvalitetu njihovog života.

„Prije nekoliko mjeseci došao sam u Sisak svirati na jednom partyju, bilo je odlično, oni vole tu vrstu glazbe koju mi sviramo. I tako su u priči spomenuli da imaju cool mjesto na kojem bi se mogao održati open air festival. Rekao sam, ajde pošaljite mi na mail, pa se čujemo. I stvarno, kad je došao mail od Klaudije Valenta i Aleksandre Vukosavljević, koje su sad uz mene i Dennisa Spinna u organizaciji, vidio sam da su cure ozbiljno pripremile teren i rekoh, idealna nam je prilika da ove godine zagrijemo malo tu lokaciju bez ikakvih pretjeranih ambicija”, priča Mozer.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linear (@linear.festival)

To bez pretjeranih ambicija pretvorilo se danas u dvodnevni festival, s dva floora, prevenstveno hypnotic, deep, minimal i ambient techno glazbe, nešto novo i drugačije ne samo za ovo područje već i za područje Hrvatske, a i šire. Entuzijastični organizatori tako prvi put dovode kod nas jednog DJ-a te jednu DJ-icu koji su svaki u svom podžanru techno glazbe vodeći i u produkciji i u svirci.

Headliner prvog dana, 15.7. u petak, na Minimal flooru je jedno od trenutno najuzbudljivijih imena ovog žanra, rumunjski DJ Octave koji je status stekao svojim profinjenim producentskim radom na cijelom nizu izdanja te vođenjem svog labela Resonance uz Need for Sound u suradnji s kultnim producentom s Ibize, Nimom Gorjiom.

Ovaj odlični predstavnik rumunjskog minimala bilježi mnoge suradnje na izdanjima s imenima kao što su Christian Burkhardt, Mihai Popoviciu, Nu Zau, BRYZ…

DJ setovi su mu energični i plesni, a istovremeno prožeti izrazito emocionalnom atmosferom.

„Iako mlad, 29 mu je godina, on je već ozbiljan producent koji upravlja s dva labela i njegova produkcija ulazi u sam vrh rumunjskog minimala. Ima baš specifičnosti u njegovom soundu, DJ-i znaju za njega, a publika kod nas vjerojatno baš i ne i fakat se veselim da će mu ovo biti prvo gostovanje u Hrvatskoj”, entuzijastičan je Mozer.

Drugi dan festivala, subotu 16.7., obilježit će Polygonia, pravim imenom Lindsey Wang, svestrana glazbenica i umjetnica iz Münchena.

Prije nego je ušla u svijet elektroničke glazbe, svirala je i istraživala više akustičnih instrumenata, a to znanje joj je pomoglo u razumijevanju i oblikovanju glazbenog potpisa temeljenog na unikatnom ritmu, kompoziciji i eksperimentiranju.

Njen zvuk, obogaćen profinjenim akustičnim elementima, stapa se u žanrove hypnotic techna, downtempa te čak i ambienta. Zajedno s Dycideom i MTRLom osnivačica je ambijentalnog i deep techno projekta IO. Polygonia iza sebe ima impresivnu diskografiju i to na prestižnim izdavačkim labelovima kao što su Lowless, Jazz Tech, On Board Music, Lett Records, Alexandar….

Mozer je ponosan jer je i ovoj umjetnici Linear prvo gostovanje pred hrvatskom publikom.

„Polygonia pripada minhenskoj hypnotic techno sceni i ona je jedan od pet vrhunskih producenata koji stvaraju tu specifičnu muziku. Svestrana je umjetnica, jer radi i grafički dizajn, neke skroz spaljene animacije, svira u bendu… A kad svira, varira od mirnih i harmoničnih zvukova do stvaranja mračnih poliritmičnih atmosfera. Jako zanimljivo”, govori.

Kao podrška gostima, okupljena je impresivna ekipa domaćih DJ-a: Clo., Deepact, Dujo, Examine, Ivan Komlinović, Ivan Matana, Kolek3k, Marko Jozić, Mozer, Mustra, Omen, Spinn, Teo Harouda i Vid.

Line up je sastavljen od pravih veterana naše techno scene prisutnih i više od 20 godina do novih mladih snaga, od Slavonskog Broda, preko Osijeka, Karlovca, Petrinje i Zagreba. Uostalom, troje od četvero organizatora, Clo (Klaudija), Mozer i Spinn popet će se na pozornicu i zasvirati u omiljenom techno žanru.

No, ovaj festival ima još jednu specifičnost, a to je da žele otkriti mlade i talentirane DJ-e i žele im dati priliku. Stoga su pozvali mlade DJ-e da im anonimno pošalju svoj minimal ili hypnotic techno mix od sat vremena, a Linear žiri (Examine, Mozer i Spinn) među više od 20 pristiglih setova odabrali su najbolje mikseve, dok je publika glasanjem odlučila koji DJ-i će se okušati u najizazovnijem DJ setu, warm upu, i otvoriti program na svakom stageu.

„Veselim se dati takvim novim DJima priliku da sviraju na festivalu. I to je jedan vid kako privući glazbene istomišljenike, kako otkriti ljude s kojima onda možeš stalno surađivati a kako bismo onda svi zajedno stalno napredovali”, komentira Mozer.

Kako nam naglašavaju organizatori, ovaj festival pokreće usmjerenost na ljubav prema prirodi i želja da se ova glazba stapa s bajkovitim prirodnim ambijentom te su uz bogat glazbeni program za sve posjetitelje pripremili i dodatne besplatne edukativne, adrenalinske, turističke i zabavne programe.

Kompletno uređenje festivala radi se u suradnji s mladim, uzbudljivim i entuzijastičnim kolektivom Rejvnesansa, čije su ručno rađene dekoracije većinom napravljene od recikliranih materijala podržavajući kružnu ekonomiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linear (@linear.festival)

Festival je također ostvario suradnju s brojnim udrugama i kolektivima mladih s ovog područja pa se tako na primjer posjetitelji mogu u pridružiti HPD-u Zrin iz Petrinje na planinarenju na Hrastovačku goru, okušati se u jogi, poslušati predavanje na temu Mindfulness i komunikacija ili se na prikladnim štandovima upoznati s eteričnim uljima, unikatnim rustikalnim dekoracijama za kuću i vrt, te isprobati organske proizvode i kozmetiku petrinjske udruge Zelena kuća.

„Želimo otvoriti ovu lokaciju i okupiti ljude koji imaju kapacitet zavoljeti ovu vrstu glazbe a ujedno i podržati lokalnu zajednicu. Imamo nekoliko OPG-a, imamo jedan restoran koji je napravio menue prilagođene posjetiteljima npr. vegeterijanske koje će dostavljati na festival, imamo lokalne udruge koje su pripremile programe ali i pomogle u promoviranju Lineara kao npr. udruga mladih Proces iz Popovače”, nabraja Mozer ostvarene suradnje.

Dugoročni cilj Linear festivala je privlačenje stranih gostiju, razvoj Petrinje kao festivalske destinacije te poboljšanje kvalitete života lokalne zajednice. Sama lokacija festivala udaljena je oko 500 metara od epicentra potresa i organizatori žele vratitit život u to područje.

„Ideja je oživjeti taj kraj. To je zapravo ranjen kraj, ranjen je bio i prije potresa. To je zapušten kraj od svih. U percepciji Zagrepčana, Petrinja je negdje daleko a zapravo je udaljena svega 45 minuta vožnje autom. A ova glazba je jako iscjeljujuća. I tako je nastao Linear festival, hipnotičke glazbe, prvi takav festival u Hrvatskoj. Glazba koja nije ušla u mainstream. Festival zapravo ide protiv svih pravila, lokacijski, glazbeno, konceptualno, ali je nešto novo što se pojavilo na sceni”, zaključuje Mozer pozivom na Linear festival.

Moglo bi Vas zanimati