23
lis
2022
Intervju

Macy Gray: "Kritičari kažu da zvučim kao Stallone koji puši joint s Billie Holiday"

macy gray, tvornica

Macy Gray / Ilustracija: Igor Jurilj

share

Macy Grey dala je intervju našem Anti Batinoviću  prilikom prvog gostovanja u Tvornici 2012. godine kada je u Zagreb dolazila prvi put. Nekoliko dana prije trećeg nastupa, prisjećamo se ovog događaja koji je tada bio svojevrsna svetkovina. Nije tada dolazio bilo tko ili netko iz ergele mainstreama s puno medijskih trikova. Ova sofisticirana soul umjetnica bila je na početku prvog intervjua vidno umorna jer, prema njezinim riječima, već duže vremena nižu se dani ispunjeni putovanjima i koncertima.

O marketinškim trikovima i glamuru crvenog tepiha

Ona je veoma slična Stingu na javnim pojavljivanjima; svojevrsna anti-diva: „Ja uopće o tome ne razmišljam. Stvaram glazbu i to mi je najvažnije. Samo to mi je bitno. Kakvi trikovi? Ni o kakvim marketinškim trikovima ne razmišljam. I blagoslovljena sam jer ta moja glazba dolazi do slušatelja bez ikakvog dodatnog načina privlačenja pozornosti. Mrzim crveni i radije volim biti kod kuće. Vjerojatno zato što puno putujem, pa kad dođem kući, samo želim biti doma. Ne idem ni u dućan ako ne moram, ne izlazim nikud. To mi nije nimalo privlačno“.

Da je nedvojbeno okupirana glazbom, potvrdio je i jedan njezin hrabar potez u karijeri, a koji je mogao olako postati promašaj. Snimila je sve pjesme s albuma obrada Talking Book. Mnogi su snimili pjesme Stevieja Wondera, ali nitko u cijelosti jedan njegov album: „Jedan producent predložio mi j e da snimim neke pjesme Nine Simone, ali nije se to pokazalo baš najboljim prijedlogom. Probali smo, ali nije uspjelo.

Onda sam se prihvatila Talkin Book Stevieja Wondera. Te su mi pjesme bile toliko bliske i po glazbi  i  naročito po temama pa je zato na kraju sve to uspjelo. Otpjevala sam cijeli album s dušom i to je presudilo. Bilo je još ideja na primjer s albumima Joni Mitchell, a ni to se nije pokazalo dobrim. Razmišljali smo i o Princeu. Razmatrali smo mnogo ideja, ali Talking Book je imao najviše smisla. Znala sam ga; svaku riječ, svaki takt. Bilo je prirodno da njega obradim.“

Odrasla sam okružena glazbom , tako da kad uđem u studio, tu su pomiješani različiti utjecaji i meni je to prirodno, to mi ima smisla i time se bavim. Imam sreće što se ono što radim sviđa i drugima i što sam blagoslovljena mogućnošću da moja glazba dopre do publike. Ne bih znala raditi ikako drugačije.

O djetinjstvu i adolescenciji

„Odrasla sam u Ohiu, državi na srednjem zapadu, gdje je bilo puno farmi i sve je bilo nekako jednostavno… Moj otac je radio u tvornici čelika, a mama je predavala u školi. To vam je Ohio, sve je ravnica, ima puno drveća… Imala sam prilično normalno djetinjstvo. Odrasla sam s dvojicom braće i sestrom, pohađala sam internat… Onda sam otišla na fakultet, tako sam i završila u Los Angelesu. Sa 17 sam godina otišla na USC u L.A.-u. Ali majka me natjerala da počnem ići na sate klavira sa sedam godina i to mi je bio prvi doticaj s učenjem glazbe.  Dakle, učila sam svirati klavir osam godina kad sam otišla na fakultet. Tako da sam oduvijek razumjela glazbu i znala teoriju. Zapravo je tako počelo što se tiče učenja o glazbi.

O nadimku

O nadimku ‘Wild Girl’ koji je zaradila u tinejdžerskoj dobi kad su je često izbacivali iz škola, pa čak i internata, Macy mi govori: „Pa znate, bila sam teenagerica. To su doba kad se zbunjeno tražiš, ali udala sam se i karijera je počela. Imala sam puno novaca, putovala po svijetu. Mogla sam raditi što me je volja i to sam dobro iskoristila. No onda sam naravno odrasla, a tu je bilo i troje djece, što je bilo dosta teško jer sam znala biti stalno na putu ili zbog drugih obaveza u karijeri. Djeca su izrasla u jako dobru djecu, jako dobre ljude“.

O glumi

Kad smo već zašli u područje privatnosti, zapitao sam je li istina da je jednom izjavila: „Ne kuham. To je posao kućne pomoćnice.“ Ne znam da li sam to izjavila, ali je sigurno da nisam neka kuharica. Znam jedino izvrsno skuhati špagete s purećim mesnim okruglicama. Dodam puno začina i puno šećera i u tome je tajna“. Osim što je glazbenica i pjevačica, Macy je i filmska glumica, a ni na televiziji je nije manjkalo: „Nisam ja o glumi nikada razmišljala ozbiljno. Ali nakon mog prvog albuma pozvao me je redatelj Antoine Fuqua da glumim u filmu Training Day s Denzelom Washingtonom i Ethanom Hawkeom.

Nakon toga uslijedile su nove uloge. No ponavljam, nisam ja za glumicu; nemam ni lice glumice i sad kad dobijem neku ulogu, idem na satove glume pred snimanje“.

macy gray, tvornica kulture, 2022

Macy Gray / Infografika: Igor Jurilj (Yellow Yuri)

O karijeri vatrogasca ili kriminalke

Upitao sam svoju sugovornicu je li istina da je jedno vrijeme htjela raditi kao vatrogasac ili pak pljačkati banke? „Da, to je živa istina. Kao mala gledala sam Bonnie i Clyde i htjela sam biti Bonnie. Što je tu uzbudljivo? Znam – ništa… Na kraju ih ubiju. To je kao ona priča Lice s ožiljkom. Kad dođeš niotkud i zaradiš veliku lovu, a posljedice su tragične, naravno. Poanta je da se izdigneš iz ništavila i napraviš nešto u životu. To sam uvijek vidjela u takvim filmovima. Kad sam bila mala pogledala sam taj film pomislila sam kako bi bilo super da budem kriminalka.“

Na sreću nije, ali je izuzetna umjetnica koja svojom umjetnošću zarađuje za život: „Da, hvala Bogu na tome!“

O kritičarima

Umjesto ljutnje na kritičare i njihove opaske bez utemeljenja, Macy Gray će radije sa smiješkom: „Kritičari su moj glas opisali kao spoj Minnie Mouse i James Browna, kao Betty Boop u Cotton Clubu (Jazz klub od povijesne važnosti – op.p. A.B.), Sylvester Stallonea koji puši joint s Billie Holiday, žabu, mačku s upalom grla, Roda Stewarta na heliju. Dobivam lude kritike.“


Macy Gray dolazi nam po treći put u Hrvatsku 29. listopada 2022. kada će nastupiti u zagrebačkoj Tvornici kulture i predstaviti 11. studijski album Reset koji dolazi svježe ispod peke. Jedne kišne nedjelje na transkontinentalnoj i transatlantskoj liniji ulovili smo Macy preko Zooma na noćnom espressu između proba za nadolazeći album, a umjesto klasičnog razgovora, ocrtali smo kratki, ali slatki razgovor s kontroverzom soul divom.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 200 kuna, a na dan koncerta cijena će biti 230 kuna.

Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Ul. Hrvatske bratske zajednice 4), Aquarius CD Shop (Varšavska 13), sva prodajna mjesta Eventima i Entria kao i online na www.eventim.hr i www.entrio.hr.

Moglo bi Vas zanimati