08
srp
2022
Intervju

Manifest: „Glazba je naš život i ne vidimo se ni u čemu osim u njoj. Samo želimo svirati.”

Manifest

Manifest /Matej Grgić

share

Zagrebački Manifest novo je ime na našoj sceni, a čine ga Marko Mihaljević (vokal i gitara), Grambo (gitara), Vjeko Fordren (klavijature i gitara), Luka Krištofić (bas gitara) i Marin Borščak (bubnjevi). Bend je to koji osnove vuče još iz osnovne i srednje škole kada su ga osnovali Marko i Grambo.

Manifest

Manifest/Matej Grgić

„Ovaj bend osnovan još prije nekoliko godina, nastao je iz dugogodišnjeg prijateljstva, druženja i zajedničkih svirki. Dolaskom u srednju školu počeli smo pisati prve stihove, dosta naših pjesama su srednjoškolske emocije, ljubavi i neke stvari koje ostaju s tobom i kao odraslom čovjeku. Prije nekoliko godina kompletno smo se okupili i prvo smo zajedno svirali za neke naše domaće izvođače poput Indire, Franke Batelić, a onda smo odlučili da je vrijeme za naše samostalne pjesme i snimanje albuma.“
Veliku ulogu u tome odigrao je i Markov odlazak na doškolovanje u londonski Abbey Road.

„Završio sam MPA u Zagrebu i nakon toga sam istraživao mogu li negdje vani još nadograditi svoje znanje. Prijavio sam se na intervju za Abbey Road institut koji prima samo 20 učenika na godinu i upao sam. Princip školovanja je sličan onome kod nas, no budući da nas je u grupi malo, dobio sam dojam da nam se svaki profesor baš mogao individualno posvetiti. Također je bio širi spektar znanja, osim mixa radili smo i menadžment, live sound, filmsku glazbu, snimanje orkestra, harmonije, da bi se kao producent mogao snaći u bilo kojoj situaciji.”

Manifest

Manifest/Matej Grgić

Boravak tamo, kaže, inspirirao ih je da se napokon pokrenu i snime sve te pjesme sakupljanje kroz godine. Cijeli proces je trajao dva-tri mjeseca, bend nije bio u mogućnosti doći odjednom pa su dolazili jedan po jedan te su svaki instrument snimali zasebno. „Dugo nismo bili sigurni je li to ta pjesma i ti tekstovi, sad je nekako sve sjelo na svoje i baš nam je drago da smo se publici prigodno predstavili na ljeto brzom pjesmom, potencijalni ljetni hit”, zaključuju.

Iako je album gotov, s njim namjeravaju van tek kroz godinu dana, jer se žele prvo predstaviti ljudima i pozicionirati na sceni.
Svoj zvuk opisuju kao trinity pop. Budući da se do sad nisam previše susretala s tim pojmom, zamolila sam ih da mi ga pobliže objasne.

Manifest

Manifest/Matej Grgić

„Nismo se ograničavali samo na rock ili pop, nego ima dosta syntova i elektronike, malo i punk prizvuka, svaka pjesma ima nešto svoje i drugačije, ali se istovremeno u svakoj pjesmi može razaznati da je to pop i da smo to mi.”

Vjeku je mama upisala na sintisajzer i instantno se zaljubio u instrument. Gitarist Grambo i Marko išli su skupa u osnovnu i preko njega je došao u prvi doticaj s muzikom, on ga je puno usmjerio. Basist Luka krenuo je u glazbenu u drugom osnovne, jer su svi oko njega nešto svirali pa se i on htio okušati. Prvotno je upisao tamburu, svirao je i u tamburaškom orkestru, a kasnije se prebacio i na kontrabas.

Manifest

Manifest/Matej Grgić

Pjevač Marko sin je poznatog skladatelja, aranžera i glazbenog producenta Branimira Mihaljevića pa me zanimalo koliko je to utjecalo na njegov životni put. „Kad sam bio mali, prvo sam sanjao o karijeri golmana. Početkom osnovne škole upisujem klavir, a s vremenom sam se zaljubio u harmoniju pa sam u srednjoj školi prešao na teoriju glazbe. Krajem osnovne škole počeo sam pisati pjesme i onda sam ih htio snimiti.

Povodom toga, tata mi je skinuo Cubase na laptop i kad sam se prvi put počeo igrati time i čuo svoj vokal na snimci, bilo mi je jasno da to želim raditi i u budućnosti. Tata je od početka bio podrška, ali žanrovski smo oduvijek različiti – ja se krećem prema rocku, imamo drugačiji stil i pisanja i razmišljanja o glazbi. Zato me i nije strah usporedbi jer ja imam neki svoj đir koji radim, a on ima neki svoj.”

Manifest

Manifest/Matej Grgić

Publici su se predstavili prije par tjedana objavom prvom singla „S prvom koja dođe”, koji prati i videospot za koji su zaslužni Hrvoje Baudin i Borna Hržina, snimljen pored glazbene škole Blagoja Bersa, blizu Britanskog trga. No snimanje prvog spota ipak nije prošlo skroz glatko.

„Došli smo na lokaciju u petak u podne, donijeli smo svu opremu te smo dan ranije stavili obavijest što će se događati, tako da se znalo da ćemo biti tamo. Stvarno smo se trudili biti što tiši i što manje ometati okolinu, nismo ni palili pojačala i bubnjar je lagano udarao, no kako je to mali, okruženi prostor oko kojeg su stambene zgrade, koliko god se trudili biti tihi, zvuk je jednostavno odzvanjao.

Za vrijeme sviranja jednog playbacka smo samo čuli pljus, prvo ga nismo registrirali i nastavili smo dalje pa se dogodio drugi, pola metra od pojačala pa smo primijetili nekog s prozora gore kako nas zalijeva. Do završetka snimanja imali smo nadzornika koji je gledao u prozor i nije se više ponovilo, ništa od opreme nije oštećeno, a mi smo požurili da ne ometamo ljude. U konačnici  je stvarno prošlo odlično, veliko hvala svima koji su radili na spotu, Dini Šavorić na glumi i Karli Zelić na stylingu.”

Tijekom razgovora teško je ne primijetiti kemiju između članova benda i koliko se u odgovorima nadovezuju jedan na drugog, što potječe iz njihovog bendovskog odnosa gdje se trude sve raditi zajedno.

Manifest

Manifest/Matej Grgić

Marko piše melodije s kojima uglavnom dođe na probe pa svi rade na ostatku teksta, ispituju, osluškuju i osmišljavaju, na probama im i nastaje najviše pjesama i jako se trude da budu svi u svemu. Grambo se bavi i društvenim mrežama, a na tekstovima im još pomaže i Markov polustric Matko Mihaljević.

U rijetkim trenutcima kada se ne bavi glazbom, vole ići u prirodu, pohoditi pub kvizove, igrati playstation i tenis. Luka trenira UFC već pet godina u American Top Teamu, gdje je specijaliziran za MMA i kickbox. Vjeko studira pivarstvo u Karlovcu i planira ovo ljeto skuhati svoje prvo pivo, a u svemu tome vidi i potencijalnu poslovnu priliku: „Bilo bi fora jednom u budućnosti izbaciti seriju u kojoj svaki član benda ima svoju vrstu pive, s našom slikom na etiketi. Bend i piva, to zvuči kao idealna kombinacija!”

Manifest

Manifest i Nina Kolenić/Matej Grgić

Planovi za budućnost su im za sada skromni, ali optimistični. Idu laganim koracima naprijed i nadaju se da će se po putu publici svidjeti ono što serviraju. Još ih nitko nije čuo uživo u ovoj varijanti pa bi na jesen nakon objave drugog singla bilo idealno vrijeme za pokazati publici tko su i kako zvuče live, smatraju.

Od potencijalnih suradnji navode Hladno Pivo, Psihomodo Pop, Silente i njihove velike prijatelje, splitski The Splitters.

Manifest

Manifest

Manifest

Manifest /Matej Grgić

Manifest

Manifest /Matej Grgić

Manifest

Manifest /Matej Grgić

Manifest

Manifest /Matej Grgić

Manifest

Manifest /Matej Grgić

Manifest

Manifest /Matej Grgić

Manifest

Manifest /Matej Grgić

Manifest

Manifest /Matej Grgić

Manifest

Manifest /Matej Grgić

Manifest

Manifest /Matej Grgić

Manifest

Manifest /Matej Grgić

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati