04
tra
2024
Intervju

Inozemna karijera talentiranog autorskog dvojca

Rando Stipišić i Luka Mrduljaš (PSYCHOSIS): „Inozemno tržište cijeni drugačiji zvuk i umjetnike koji riskiraju“

Rando Stipišić i Luka Mrduljaš (PSYCHOSIS)

Rando Stipišić i Luka Mrduljaš (PSYCHOSIS) /Antonio Stipinović

share

Rando Stipišić i Luka Mrduljaš započinju novo poglavlje glazbene karijere projektom PSYCHOSIS

Stvaraju glazbu baziranu na hip-hopu/trapu s različitim zanimljivim utjecajima raznih žanrovima. Njihovo dinamično i visokokvalitetno stvaralaštvo nastavak je višegodišnje suradnje u sklopu koje su surađivali s mnogobrojnim glazbenicima domaće, ali i inozemne glazbene scene. Jer upravo je inozemno tržište njihovo glavno područje djelovanja.

 

„Skupa smo krenuli od malih nogu na satove gitare kod Ilije Utrobičića i već tada smo započeli stvarati autorske pjesme (instrumentale) i izvoditi ih na priredbama, dok su ostali svirali obrade AC/DC-a, Nirvane itd. Nedugo nakon toga krenuli smo u studio Lukinog oca i od 2013. do sada radimo zajedno na glazbi. Iz muzičkih smo obitelji i utjecaj očeva nam je sigurno bio veliki poticaj za početak stvaranja“, prisjećaju se svojih početaka.

„Rock glazba je jako limitirana za nove umjetnike, rijetko kad se stvori neki bend ili solo glazbenik, a da uspije u tome svijetu”

Njihov je put započeo alternativnim rockom:

„Počeli smo kao alternativni rock bend i s obzirom da ne znamo pjevati, zamisao nam je bila da nađemo frontmena, a da mi iz sjena sviramo i stvaramo.

Nakon tri pokušaja odustali smo od te ideje te smo 2020. odlučili promijeniti žanr jer nam hip-hop daje najviše autorske i vokalne slobode, s obzirom na to da sada oboje snimamo vokale za pjesme.

Isto tako, najveći fanovi smo grungea, metala i hip-hopa, ali nismo nikada do sada na sebe gledali kao frontmene. Bog nas je naveo na ovaj put i sada smo najsretniji“, ponosno ističu Luka i Rando koji i više nego vješto barataju svim navedenim žanrovima i stapaju ih u jedinstvenu cjelinu.

„Svatko radi nešto svoje i kada se uhvati neki zanimljiv početak s potencijalom, pokažemo to jedno drugom pa nastavimo dalje skupa raditi. Obojica smo inspirirani odličnim filmovima i filmskom glazbom te uvijek imamo za cilj da nam instrumental bude dovoljno zanimljiv da se može slušati i bez glasa. Rock glazba je jako limitirana za nove umjetnike, rijetko kad se stvori neki bend ili solo glazbenik, a da uspije u tome svijetu. Isto tako, sve je manje-više osmišljeno i rečeno, dok je new age hip-hop (trap) tu tek nekoliko godina i tek sada su krenule polako izlaziti eksperimentalnije stvari.

Dosta je otvoren za stvaranje nečega drugačijeg i daje prostor novim glazbenicima. Najveća poveznica je između metala i (rage) trapa. Mislimo da je to neki novi smjer koji se treba dodatno razraditi. Također, publika na live nastupima je slična, puna energije.“

„Hrvati su jako talentiran narod u svakom aspektu, od sporta do kreativnih poslova, ali naši umjetnici, po našem mišljenju, premalo riskiraju i previše se pokušavaju pokloniti vanjskim trendovima”

Javnost ih je ranije zapazila kao dio projekata RadioWho i The Blooms, za koje su u međuvremenu shvatili da ne predstavljaju smjer u kojem žele ići te da glazbu žele raditi za sebe, ne za druge.

Zato je danas njihov cilj uspješna inozmena karijera: „Odgojeni smo na stranoj glazbi te su odmalena svi naši glazbeni uzori stranci. Isto tako, radimo glazbu koja je mnogo prihvaćenija u inozemstvu nego kod nas“, tvrde Rando i Luka te pojašnjavaju koje su razlike rada na inozemnom tržištu u odnosnu na domaće: „Razlika je u tome što su brži i uzimaju više kreativnih rizika. S obzirom na to da im je tržište neizmjerno veće od našeg, više cijene drugačiji zvuk i umjetnike koji riskiraju.“

Rando Stipišić i Luka Mrduljaš (PSYCHOSIS)

Rando Stipišić i Luka Mrduljaš (PSYCHOSIS)/Antonino Stipinović

Iskustva koja bi prenijeli s inozemne scene na domaću definitivno su više kreativnosti i hrabrosti domaćih autora:

„Hrvati su jako talentiran narod u svakom aspektu, od sporta do kreativnih poslova, ali naši umjetnici, po našem mišljenju, premalo riskiraju i previše se pokušavaju pokloniti vanjskim trendovima.

Svatko tko sluša glazbu ili gleda filmove, a da se barem malo razumije u navedeno, cijenit će pokušaj. Kad taj pokušaj uspije i privuče publiku, to je publika koja će ostati, a ako se radi nešto što su svi već čuli, to ne može ići na dobro.“

„Ne želimo promovirati negativu, drogu i okultne stvari. Želimo raditi glazbu koja može zabavljati i učiti”

Jedna stavka njihovog opusa jest suradnja s uspješnim reperom KingTreyem, za čiji su EP In Limbo radili glazbu: „Kontaktirao nas je preko Instagrama, ušli smo u priču i dogovorili suradnju na projektu. Projekt nije skroz u našem stilu jer smo u drugačijem žanru od Treya. On je više lo-fi Chicago rap, a mi smo eksperimentalan i malo agresivniji trap. Tako da smo se potrudili par mjeseci i napravili najbolje što smo mogli. Na kraju smo jako zadovoljni, posebno pjesmom ‘Battle Scarred’“, objašnjavaju.

Trenutno marljivo rade na dva projekta: „Jedan je album s R3K i Alawais, dva producenta iz talijanske produkcijske grupe 808Ballin i uz to radimo na prvom solo albumu, gdje ćemo skroz definirati naš zvuk; nešto što nam je zadnjih devet godina rada omogućilo da postignemo i jedva čekamo to pokazati i izvesti.“

Neograničene su mogućnosti pred njima, a kreativnosti im zasigurno neće nedostajati: „Želimo samo raditi kao da radimo za sebe. Ne želimo promovirati negativu, drogu i okultne stvari. Želimo raditi glazbu koja može zabavljati i učiti. To je prava poanta umjetnosti“, objašnjavaju Rando i Luka te nam za kraj otkrivaju vlastitu viziju budućnosti svoje karijere: „Truditi se, upirati, pasti i dignuti se tisuću puta ako treba pa donijeti vanjskom tržištu nešto što još nemaju – nas. Bit će teško jer već i je nezamislivo teško, ali Bog je na našoj strani.“

Moglo bi Vas zanimati