04
svi
2022
Intervju

Seine: „Naš treći album je konceptualna cjelina koja se bavi jezikom i riječima”

Seine / Marina Uzelac

Seine / Marina Uzelac

share

Zagrebački bend Seine kantautorski je projekt Ivana Ščapeca još iz srednje škole, ali kao bend postoji od 2016. godine te je vremenom evoluirao u jedan od zanimljivijih bendova nove generacije. Upravo su predstavili album Naizust.

Nakon mnogo permutacija, trenutačnu trojku čine Dimitrij Petrović na bubnju, Vatroslav Živković na bas gitari i elektronici te Ivan Ščapec na gitari, klaviru i vokalu. U počecima su zvučali više kao indie alt punk, a sad su se u priču uključile matrice i sintevi, tako da su trenutačno u, kako kažu, trip-hop fazi. O svim novostima u njihovu radu i planovima za budućnost pričali smo sa Ščapecom.

Nedavno vam je izašao spot za “Riječ”; ispričajte nam više o njemu, jako je zanimljiv i produkcijski kvalitetan. Koju poruku nosi pjesma, koja je misao vodilja iza nje?

Spot za pjesmu “Riječ” sniman je u Beogradu u režiji Marine Uzelac koja je radila sve naše spotove.

Imali smo sreće da budemo jedan od bendova koji je odabran na natječaju produkcijske kuće Fikus Film, pa smo si mogli priuštiti veliku produkciju. Spot se odvija u horor-kući, a pojavljuju se i članovi beogradskih bendova Koikoi, Turisti i Jarboli. Inspiriran je mišlju da su riječi vrata koja vode jedna do drugih, sve su riječi povezane, i sve što kažeš, sve je bitno i zapisuje se.

Upravo ste predstavili novi album. Kakav je, koliko ima pjesama, nastavljate li u ‘svom filmu’ ili postoji neki odmak od dosadašnjega glazbenog izričaja?

Da se nadovežem na prošlo pitanje, naš treći album Naizust je konceptualna cjelina koja se bavi jezikom i riječima.

Nakon albuma Sno Sna koji se bavi snovima i 22 koji se bavi novcem, treći album ponovno ima jednu objedinjujuću misao. Na albumu je devet pjesama i sasvim je drugačiji od prethodnih albuma.

Pjesme su sporije, tiše, sve je u polu-šaptu, a gitara skoro da i nema. Tako da, jeste, sasvim smo promijenili koncepciju, ali to i jest u ‘našem filmu’. Album je izašao za naše izdavače Moonle Recods iz Slovenije i VOX projekt iz Francuske. Dostupan je na bandcampu i svim streaming platformama koje drže do sebe.

Koliko vremena vam je trebalo za stvaranje novog albuma? Kakvog ritma se držite što se toga tiče? ‘Tjerate’ li se da stvarate glazbu ili radite album kad vam dođe inspiracija i skupite dovoljan broj pjesama? 

Ovaj album je neobično dugo trajao da se snimi, no tome su kumovale neobične pandemijske okolnosti. Pjesme su bile napisane početkom 2020., tako da je sve upućivalo na to da će brzo biti gotovo. No, kako je sve stalo, stali smo i mi.

Trebala nam je godina dana da dođemo k sebi i da uhvatimo neki tempo rada. Što se tiče ‘tjeranja’, za mene je to disciplina. Ne vjerujem u inspiraciju u tom magičnom smislu da sjediš kući, gledaš TV i na pamet ti padaju sjajne ideje.

Za mene je to uvijek čačkanje, doći u studio bez ikakve ideje i početi se igrati. Nekad se stvori nešto divno, nekad je za smeće, ali bitan je proces i bitno mi je da razvijam svoj jezik, a za to se ponekad treba i malo ‘natjerati’.

Seine / Marina Uzelac

Seine / Marina Uzelac

Imate li u planu još koji spot, i hoće li će ga raditi isti tim kao i ovaj za “Riječ”?

Svakako, okvirni plan za drugi singl je na jesen. Jednostavno nismo produkcijski, logistički, a ni financijski dovoljno jaki da u malo vremena izbacujemo radove na toj razini. Tako da moramo tempo prilagoditi tim zakonitostima, ali vjerujem i nadam se da ćemo okupiti istu ekipu i za budući video. Bilo je vrhunsko iskustvo raditi s tim ljudima.

Vidimo da imate dosta nastupa po regiji, kakav je odaziv publike? Ima li možda nekih zanimljivosti, tj. razlika od države do države, od grada do grada, ili je vaša publika svugdje slična?

Da, proteklih smo godina odsvirali pet-šest europskih turneja, uz vikend svirke po regiji. Definitivno se osjeća razlika u ljudima gdje god da odeš. Najčešći kontrast u odnosu na Balkan je Slovenija, gdje se vrlo jasno osjeća da su ljudi pomalo suzdržani i rezervirani. Imaš utisak da im je koncert ‘onako’, a onda poslije ti priđu i kažu da im je bilo najbolje. Jako zabavno.

Što vam je najdraži dio live nastupa? 

Osobno, kao što kaže prijateljica Ika, ja najjače živim tijekom koncerta. I obožavam svirati uživo. Kemija u tijelu koja se stvori je nešto što je i bombonima teško reproducirati. U tom smislu su bisevi poslije dobrog koncerta specifični jer se sve već desilo i više je nemoguće promašiti, sve klizi bez ikakvog napora i ostaje samo taj zajednički flow u kojem se nalazite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SEINE (@seine_sno)

Koji su vaši planovi za sljedeće razdoblje, što sad slijedi?

Svirke, svirke i svirke. Za početak imamo tri promocije u tri glavna grada – Ljubljana, Beograd i Zagreb 27. svibnja u KSET-u (vidimo se!).

Ljeto se počelo puniti festivalima, a jesen je još daleko.

I za kraj, kad već imamo priliku, iskoristit ću je da malo izreklamiram projekt basista Vatroslava i mene pod nazivom litl itali. To je naše čitanje hip-hopa. Izbacili smo početkom godine EP Gusto. Bacite uho.

 

 

Moglo bi Vas zanimati