03
svi
2022
Priče

Poznati hrvatski glazbenici u Cro sacro vodama

Cro Pop Sacro Rock

Nina Badrić (iz spota 'Uvijek ću te voljeti')

share

Brojni poznati izvođači hrvatske popularne glazbe stasali su na sacro sceni, a neki su se rado odazvali snimanju dueta s istaknutim pripadnicima te scene. Među onima koji su snimili zanimljive duete su Nina Badrić, Ana Rucner, Marko Perković Thompson, Zorica Kondža, Alen Nižetić, Zsa Zsa, Gibonni, Jerko Marić, Bruno Krajcar, Dina Rizvić, Željko Bebek, Kiki Rahimovski i Giuliano

Mnogo skladbi Cro sacro scene otpjevali su izvođači koje poznajemo iz sasvim drukčijeg konteksta. Te pjesme ne nalaze se na njihovim službenim albumima, no svakako su rado slušane. Neka prijateljstva tih popularnih pjevača i Cro sacro izvođača nastala su kroz te suradnje, a neka se nastavljaju i produljuju.

Tri pjesme o prijateljstvima objavljene su ovog Uskrsa, a ostalih sedam starijeg su datuma, no prijateljstvo njihovih izvođača ne prestaje.

Alan Hržica i Nina Badrić – ”Uvijek ću te voljeti” (2022.)

Prijateljstvo Alana Hržice i Nine Badrić traje već godina, zajedno su dijelili estradnu scenu. U jednom trenutku dogodilo se neočekivano: Alan je susreo Boga i svojim životom svjedočio da je živ. Za dio estradnih ‘prijatelja’ bio je to znak da je Alan ‘prolupao’ i da se ‘pogubio’, dok je – što se tiče drugih – konačno ‘našao put’.

Jedni od tih iskrenih prijatelja bile su i sestre Husar te Nina Badrić. Iz tih prijateljstava rodilo se puno pjesama i zajedničkih nastupa, a stvoren je i novi singl duet s Ninom Badrić, odnosno, skladba ”Uvijek ću te voljeti” čiji tekst i glazbu potpisuje Romana Bilaver, dok je aranžman djelo Gorana Kovačića. U snimanju pjesme sudjelovala je ekipa koja s Alanom nastupa već dugi niz godina: Andrej Grozdanov (gitare), Marijo Bilić (bas gitara), Mario Klarić (bubnjevi), Goran Kovačić (klavijature) te Kornelija Papafava Palić (prateći vokal).

Pjesma ”Uvijek ću te voljeti” singl je skinut s Alanova drugog studijskog albuma Pod Tvojim pogledom za kojega je dobio nominaciju za Porina u kategoriji Najbolji album popularne duhovne glazbe.

 

Don Stipe Mustapić i Ana Rucner – ”Kad bi barem vidjeli” (2022.)

Jedan kratki susret desetak minuta prije nedjeljne mise bio je dovoljan za stvaranje lijepog prijateljstva između župnika don Stipe Mustapića i Ane Rucner koje traje već godinama. Njih dvoje ovog su nam Uskrsa odlučili odaslati zajedničku glazbenu uskršnju čestitku putem skladbe ”Kad bi barem vidjeli”. Tekst i glazbu potpisuje don Stipe, inače župnik župe sv.Luke evanđeliste Kolan te župe Barbat. Aranžman je radio Simo Radosavljević, nekadašnji član zadarske grupe Forum.

Pjesmu prati i video spot kojega je u svojoj kreativnost napravio sâm župnik don Šime. On se u ono malo preostaloga slobodnog vremena bavi fotografijom i video produkcijom.

 

Veritas aeterna / klapa sv. Juraj i orkestar HRM / Marko Perković Thompson / Zorica  Kondža /Alen Nižetić – ”Sretan ti Uskrs” (2022.)

Unatoč tome što su u Velikom tjednu imali premijeru obrade pučke korizmene pjesme ”Puče moj”, splitski sastav Veritas aeterna već je na Uskrs imao premijeru nove skladbe ”Sretan ti Uskrs”.

Najprije su im prijatelji Josip Mikuš i Krunoslav Težak iz crkve na Boninovu u Dubrovniku odlučili napraviti pjesmu posvećenu dvojici svojih prijatelja i članova benda Nikši Galovu i Mariju Krstičeviću koji su kao branitelji poginuli u Domovinskom ratu.  Trideset godina kasnije, Antonio Grkeš – tada član sastava mladih na Boninovu, a danas voditelj splitskog sastava Veritas aeterna – odlučio je pjesmom oživjeti uspomene na drage prijatelje te čestitati Uskrs svim braniteljima, a posebice onima koji su život dali za obranu Lijepe naše. Aranžman skladbe potpisuju Antonio Grkeš te Hrvoje Domazet koji je i producent.

Veritas aeter su za izvedbu skladbe Veritas aeterna u pomoć pozvali glazbenike s kojima su već ranije surađivali: klapu sv. Juraj i orkestar HRM, Zoricu Kondžu, Marka Perkovića Thompsona i Alena Nižetića. Svi su se odazvali i tako je nastala pjesma prepuna emocija i ljubavi.

 

Dominik Lučić i Zsa Zsa – ”Dubine” (2021.)

Projekt pod nazivom Coverom po Hrvatskoj pokrenuo je Dominik Lučić. Cilj projekta je s prijateljima s glazbene scene na sebi svojstven način obraditi neke duhovne standarde koji su danas vrlo popularni i često izvođeni. Svaki cover prati video spot na nekoj od prekrasnih lokacija Lijepe naše. Prvi cover bila je obrada Hillsongove skladbe ”Dubine” koju je Dominik snimio sa Zsa Zsom, a druga ”Kao košuta” Martina Nystroma koju je snimio u duetu s  Markom Kutlićem. Potom je uslijedio duet s Albinom u skladbi ”Nek pada” Michaela Farrona, a trenutačno je aktualan duet ”Kad sve utihne” s obiteljskim sastavom Infinitas.

 

Zvonko Palić Jonathan feat. Gibonni – ”Naš dobri Oče” (2000.)

Biblijska slika o rasipnom sinu bila je inspiracija Zvonku Paliću za pjesmu ”Naš dobri Oče”. U prekrasno ruho pjesmu je obukao Robert Funčić. Starijega ‘rasipnog sina’ pjeva Gibonni, mlađega sâm autor Zvonko Palić, a oca Mirko Čagljević, bariton iz riječkog kazališta Ivana plemenitog Zajca.

 

Hanna Polhe i Jerko Marić – ”Čuješ li korake” (2. mjesto UF 2016.)

Jerko Marić, frontmen grupe Adastra je, surađujući s izvođačima Cro sacro scene, i sâm odlučio toj sceni dati svoj doprinos. Napravio je pjesmu ”Čuješ li korake” i pozvao Hanu Polhe da mu se pridruži u interpretaciji. Pjesmu su poslali na Uskrs fest 2016. i ne samo da su prošli nego i osvojili drugu nagradu stručnog žirija.

 

Bruno Krajcar i Dina Rizvić – ”Veronika” (2012.)

Kad mu se rodila kći Veronika, Bruno Krajcar je napisao pjesmu ”Veronika” i snimio je s Dinom Rizvić. Pjesma se našla na njegovu albumu Očima srca iz 2012. godine. Već sama ova činjenica zvuči dobro i pozitivno, ali ovdje nije kraj. Osam godina kasnije, Bruno s upravo spomenutom kćeri Veronikom snima duet koja postaje naslovna skladba njegova jedanaestog albuma Sve će biti dobro.

 

Ivan Puljić feat. Željko Bebek – ”Velik si”

Ivan Puljić je tijekom svoje bogate glazbene karijere snimio desetak dueta s poznatim imenima hrvatske glazbene scene. Pjesma ”Velik si” plod je suradnje sa Željkom Bebekom, a ”Pošalji dan” s Oliverom.

 

Novo svitanje feat. Kristijan Rahimovski – ”Blagoslov s Tvog dlana” (UF 2004.)

Suradnja zagrebačkoga duhovnog rock banda Electro spiritus i Branka Požgajca iz Drugog načina odvijala se u više smjerova. On je bio glazbeni producent njihova prvog albuma Hosana tebi (1998.) na kojem se našla i Brankova skladba ”Kuda ćeš poći” koju je napisao na tekst Augusta Đarmatija. Skladbu u duetu izvode Branko Požgajec i Electro spiritusi. Isti duet na legendarnom koncertu Cro sacro Maksimir 1999. izveo je skladbu ”Bog je moj Spasitelj”. Isti je sastav par godina kasnije promijenio ime u Novo svitanje te na Uskrs festu 2004. godine izveo skladbu ”Blagoslov s Tvog dlana” u kojoj se kao vokal uz članove grupe pojavljuje Kristijan Rahimovski.

 

VIS Dominik i Giuliano – ”Ugasi svjetlo”

I splitski sastav Dominik snimio je jedan cijeli album s poznatim splitskim zvijezdama. Na albumu sudjeluju Doris Dragović, Zorica Kondža, Giuliano, Oliver Dragojević, Meri Cetinić, Marijan Ban, Dražen Zečić te grupe Viva i Dalmatino čiji je dio članova svoje prve ozbiljnije glazbene korake napravio upravo u tom sastavu.

Moglo bi Vas zanimati