21
tra
2022
Intervju

The Splitters - Snimali su u Abbey Roadu, a na koncert su im došli i policajci!

The Splitters / promo

The Splitters / promo

share

I bend The Splitters ove godine dolazi na Zagrebački festival, jednom od naših najdugovječnijih festivala koji je svoju premijeru doživio 1953. godine, kada je pobjedu odnio veliki Ivo Robić s pjesmom “Ta tvoja barka mala”. Ovogodišnje izdanje održat će se 28. travnja u City Plazi Zagreb gdje ćemo imati priliku čuti dvadeset žanrovski različitih izvođača, od alternativnog zvuka rocka i rapa, pa do popa, šansona i zabavne glazbe.

Splittersi su četveročlani rock bend koji čine dva para braće: Petar Senta (ritam gitara, vokal) i Josip Senta (bass gitara, vokal) te Antonio Komić (bubnjevi) i Marko Komić (solo gitara).

Na sceni su se pojavili 2018. godine albumom na engleskom jeziku Love Sucks, a veću pažnju javnosti dobivaju nakon što potpisuju za izdavačku kuću Croatia Records te izbacuju prvi singl na hrvatskom jeziku “Oboji me”, na kojem i sada stvaraju.

Trenutno rade na materijalu za novi album na kojem će se naći i pjesma “Izgubljeni grad” s kojom će nastupiti na festivalu za koji se uzbuđeno pripremaju.

Što nam je simpatična četvorka rekla u pauzama između proba pročitajte u nastavku.

Među velikom konkurencijom odabrani ste da budete dio ovogodišnjega 69. Zagrebačkog festivala. Što za vas znači sudjelovanje na njemu?

Veseli nas i velika je čast što je naša pjesma odabrana za 69. Zagrebački festival. Sudjelovati na festivalu za nas znači promociju, odnosno, predstaviti rad/pjesmu široj publici preko radija, televizije i tiskovina koji prate izvođače i sudionike na takvoj vrsti manifestacija.

Na festivalu ćete se predstaviti pjesmom “Izgubljeni grad”. Što nam možete reći o samoj pjesmi i kako se pripremate za nastup?

Pjesma ”Izgubljeni grad” ljubavna je pjesma kao i sve pjesme koje smo do sada napisali. Za ovu pjesmu smo imali refren koji nam je zadao početak i kraj same priče: mit o El Doradu i zlatnoj prašini. Je li to bio vladar, grad ili ono što ostaje od svih kraljevstva; priče, podjele i poneka ljubav? U našem slučaju ostaje djevojka važnija od čitavog kraljevstva i to na jednu noć, jer da je na više – ne bi bilo baza. Za nastup se pripremamo skromno u krugu obitelji.

Prošle godine snimali ste singl u kultnom studiju Abbey Road u Londonu. Kakvo je bilo iskustvo stvarati u tako velikom studiju kroz kojeg su prošli Beatlesi, Muse, Radiohead, Oasis…?

Snimati u Abbey Roadu je neopisivo iskustvo i jedinstven osjećaj jer su ti na umu upravo svi oni bendovi i pojedinci koji su baš tamo stvarali svoje trajne zapise i preko kojih je, naravno, čitav svijet čuo za njih i sam studio. To je glazbeni muzej i mjesto s posljednjim inženjerskim dostignućima audio tehnike gdje se snima i glazba za velike filmske produkcije. Sportskim rječnikom, Abbey Road je svjetsko prvenstvo ili olimpijada snimanja audio zapisa, zato nam je jako drago što možemo reći da smo ostavili naš mali trag na tako velikom mjestu obavijenom velom tajni i legendi.

Kakav Hogwarts! Na Abbeyu štapići djeluju (barem sto se tiče klasične glazbe).

The Splitters pred Abbey Roadom / promo

The Splitters pred Abbey Roadom / promo

Jeste li ‘opalili’ sliku na poznatoj zebri i rekreirali naslovnicu Beatlesova albuma Abbey Road?

Danas je to vrlo teško jer je ulica prometna, ali imali smo par pokušaja za privatni album.

Vratimo se u Hrvatsku. Zadnjih par godina na splitskoj alternativnoj sceni pojavilo se mnogo odličnih novih imena poput Zo, Djigibaoo, La Volpe. Kako komentirate stanje na sceni i s kim biste voljeli surađivati?

Drago nam je što mlada scena raste, snima, potpisuje ugovore za diskografske kuće.

Bendovi koje ste nabrojali ujedno su i četiri različita žanra, što znači da nisu opterećeni trendovima ni kalupima i sviraju na pravim instrumentima. Svi se međusobno družimo, stvaramo i rastemo glazbeno u istoj sredini, što je prava rijetkost u Splitu.

Za suradnje/projekte još nismo spremni, ne iz nekih sebičnih razloga nego što jednostavno ne bismo znali kako.

Splittersi smo mi, jedan manje ili više i to prestaje biti sve što nas čini nas. Ipak jest malo sebično, mi smo sve ili ništa.

Velik dio vašeg identiteta su i estetski privlačni, zanimljivi spotovi. Tko stoji iza njih i gdje pronalazite inspiraciju?

Do sada smo surađivali sa Stipom Ninčevićem s kojim smo dijelili ideje za većinu naših spotova, a koji je trenutno izmoren od snimanja s obzirom na to da ga je cijela splitska scena angažirala za svoje projekte.

Baš za “Izgubljeni grad” smo započeli suradnju s mladim i talentiranim Deanom Bubićem koji je radio najnoviji spot.

Jedan od vaših prvih nastupa bio je u splitskom Judinom drvu na ST@rt festivalu autorske glazbe koji daje priliku mladim glazbenicima da se predstave publici. Koliko smatrate da su takve manifestacije bitne za nove izvođače koji tek traže svoje mjesto na sceni?

Takve manifestacije su jako bitne, pogotovo ako uključuju dobru organizaciju što znači kvalitetnu logistiku, odličan prostor, stage, rasvjetu, razglas, medijsku podršku te na taj način daju mladim bendovima uvid kako bi to trebalo izgledati, to jest, infrastrukturu gdje se mogu prezentirati u najboljem svjetlu, a ostalo je na njima i publici, hoće li kliknuti ili ne.

Prije točno četiri godine objavili ste vaš prvi album Love Sucks koji je bio na engleskom jeziku, dok su sva sljedeća izdanja bila na hrvatskom. Kako je došlo do te promjene i namjeravate li u budućnosti ubaciti neki dvojezični miks?

Blagodati engleskog jezika su u pjevanju samoglasnika. Već u zviždanju melodije znaš da će pjesma lako doći što god se otpjevalo na bilo kakvu glazbenu podlogu, dok u hrvatskom jeziku nema puno mjesta improvizaciji, sve je zadano i veći je izazov biti žanrovski muzikalan.

Sigurno ćemo snimiti još jedan album na engleskom jeziku koji je već u pripremi, samo čekamo malo slobodnog vremena da ga dovršimo, budući da su nam ovi hrvatski prioritet.

Kako je došlo do suradnje s Croatia Recordsom i gledate li na to kao na prekretnicu u vašoj karijeri?

Prvi singl koji smo snimili na hrvatskom jeziku zove se “Gusar”’. Zahvaljujući njemu dobili smo ekskluzivni ugovor, ali se pjesma nikad nije našla na albumu ili dobila spot kao singl.

Da, to smatramo prekretnicom u našoj karijeri jer je netko iz izdavaštva pokazao interes za naš rad i od tada se trudimo više i pristupamo samom radu malo ozbiljnije, kao i poslovnom procesu koji je potreban da bi pjesma i album bili najbliže onome što smo željeli.

Vaši koncerti opisuju se kao izrazito energično, nezaboravno iskustvo, a jedno vrijeme vam je i interventna policija upadala na nastupe. Koja je priča iza toga i imate li još kakvu anegdotu sa svirki koju možete podijeliti?

Prije nešto više od godinu dana održala se koncertna promocija drugoga studijskog albuma Izvedi me van u Splitskom Circusu i bilo je odlično! Na pola koncerta imali smo i raciju od deset interventnih policajaca koji nisu kupili karte, a penjali su se na binu i vikali ruke gore. Priča je valjda u nazivu albuma Izvedi me van za vrijeme pandemije jer su momci dolazili na sve koncerte koje smo imali to ljeto.

Naziv albuma smo dali po stihovima iz pjesme ”Život na ekranu” koja je nastala pola godine prije od početka pandemije, ali smo bili kulturni subverzivni element u gradu Splitu na live nastupima što je nama bilo smišno.

I za kraj, što nam Splittersi spremaju za ovu godinu i možemo li uskoro očekivati neki nastup u Zagrebu?

Definitivno ćemo napraviti turneju s kojom ćemo promovirati naš studijski album koji bi trebao izaći u lipnju ove godine, pa nas očekujte ovo ljeto i u Zagrebu!

Moglo bi Vas zanimati