17
tra
2022
Vijesti plus

Zagrebački festival kao vrhunsko glazbeno iskustvo – izvođači i autori u iščekivanju nadolazećeg spektakla

Zagrebački festival

Zagrebački festival

share

Dvadeset pjesama spremno je za pozornicu 69. izdanja Zagrebačkog festivala koji će se održati 28. travnja u zagrebačkoj dvorani City Plaza. Riječ je o festivalu s dugogodišnjom tradicijom, koji se održava neprekinuto od 1953. godine, a nakon pokretanja postaje uzor i pokretač svih ostalih značajnih festivala u regiji kao što su Opatija, Beogradsko Proljeće, Slovenska popevka, Šlager sezone u Sarajevu i Festival Split.

Zagrebački festival i u 21. stoljeću ima svoju publiku i umjetnike koji žele nastaviti vrijedne zasade tradicionalne popularne glazbe, tako da će se i ove godine predstaviti presjek djela poznatih i etabliranih autora, ali i nekoliko novih imena.

Ulogu najboljeg izloga domaćeg pop stvaralaštva ovog je tjedna potvrdio i ulazak čak 15 festivalskih pjesama na listu Top 40 najemitiranijih pjesama u Hrvatskoj.

Na listi su se tako našle pjesme Detoura, Luke Nižetića, Letećeg Odreda, Cambija, Ivane Marić, Alena Đurasa, Zembo Latifa, Igora Drvenkara, Matea Pilata, Bete Sudar, duet Nikoline Tomljanović i Sandra Bastijančića, Harija Rončevića, Tedija Spalata, Nele i Whiteheadsa.

„Ne pamtim da je neki festival odmah po predstavljanju pjesama imao toliko puno pjesama u samom vrhu top lista. Vjerujem da će svih 20 pjesama u nekom trenutku biti u top 20, nekima se to dogodilo prije festivalske večeri, a neke će se tamo naći nakon festivala. To je dokaz dobrog odnosa festivala i autora koji svoje najbolje pjesme šalju upravo na Zagrebački, ali i rezultat dobrog rada cijele festivalske ekipe. Time nastavljamo dobru tradiciju mojih prethodnika, a pobjedničkoj pjesmi, koja god to bude, želim da kao i prošlogodišnja dobije nominaciju Porin za pjesmu godine“, izjavio je Branimir Mihaljević, umjetnički direktor Zagrebačkog festivala.

U organizaciji Hrvatskog društva skladatelja, ovogodišnji Zagrebački festival još će jednom predstaviti modernu audiovizualnu produkciju, uz sjajne glazbenike i orkestar predvođen Antom Gelom.

Glazbenici su složni – riječ je o najkvalitetnijoj glazbeno-festivalskoj produkciji u Hrvatskoj:

„Zagrebački festival postavio je visok kriterij kvalitete i pjesama koje se pojavljuju. Dobri tekstovi, glazba, vrhunska interpretacija… Među tolikom konkurencijom pjesama koje su poslane, nekako ti je gušt i čast da se odabere tvoja pjesma, jer je to pokazatelj da to ima umjetničku vrijednost“, izjavio je Mladen Burnać koji će predstaviti pjesmu ”Nikad veće ljubavi”.

„Pjesma je nastajala u protekle dvije godine. S vremenom sam je dorađivao. Trebala se naći na albumu Knjiga poezije, ali bila je nekako posebnija i drugačija od ostalih pjesama. Onda sam mislio da će biti zgodno prijaviti je za festival. U njoj dominiraju akustične gitare i violine. Te violine su napravile baš određeni ugođaj, čaroliju unutar same pjesme. Stihovi koje izgovaram više su kao poezija. Govore o ljubavi koja je, ničim izazvana, nestala. Slika para koji hoda gradom i koji vide da je grad i dalje predivan, osjećaju kao da je sve isto kao prije, divno, ali među njima se nešto promijenilo. Izgubila se ljubav i čarolija koju su imali. U pjesmi želim prikazati nostalgiju za izgubljenim vremenima“, otkriva nam Mladen koji se simpatično nasmijao na pitanje je li pjesma inspirirana njegovim osobnim iskustvom:

„Sve pjesme koje pišem uvijek su vezane uz mene. Ponekad mi netko drugi ispriča svoju ljubavnu priču pa ja to zamislim na svoj način te pretočim u pjesmu. Tako i ova pjesma, no to ne mora nužno značiti da se to meni dogodilo. To je način na koji sam doživio tu priču. Vjerujem da se mnogi mogu pronaći u temi. To je ono kada jednostavno imaš neku vezu s nekim i sve je super, a vidiš da nešto ipak ne valja. U vezama se mnogo puta događa situacija u kojoj nitko nikoga nije prevario ili napravio nešto krivo, ali jednostavno ti srce govori da to nije tvoja srodna duša“, melankolično zaključuje Mladen koji će, kaže, na nastupu nastojati što bolje prenijeti emociju publici.

Baladični karakter će na pozornicu i donijeti ovogodišnji debitant Zagrebačkog festivala, Zembo Latifa: „Pjesmu ”Loše stvari” radili smo malo prije nego što je objavljena u ožujku. Priča o nekim stvarima s kojima se trenutno nosim i borim. To je način na koji se izražavam i puno mi je lakše tako se nositi sa svojim demonima. Nadam se da će se ljudi poistovjetiti, jer se svi suočimo s tim stvarima“, govori Zembo koji posebnu pažnju stavlja i na scenski nastup: „Pripreme za festival u punom su jeku, imamo vokalne i studijske probe. Angažirali smo i stilista, tako da na pozornici izgledamo povezano. Dolazim s dva gitarista, Filipom i Tonijem. Nadam se da će nastup biti jako dobar i da će oduševiti žiri i publiku!“, zaključuje te dodaje kako u Zagrebačkom festivalu vidi priliku pokazati svoj rad široj publici, ali i renomiranim ljudima domaće glazbene industrije te tako predstaviti jednu novu generaciju koja dolazi.

Novi bend na sceni je i Salto Guru čija je pjesma dugo stajala u ladici, a jednom kada je ugledala svjetlo dana, pokrenula je cijeli novi glazbeni projekt: „Pjesma za zagrebački festival nastala je prije nego što je bend nastao. Naš gitarist i njegov prijatelj, naš bivši kolega Vojan Koceić i Elvis Sršen Noa napravili su glazbu i tekst za pjesmu koja je stajala u ladici. Naravno, tako se to dogodi na pjesmama. U jednom trenutku, na nekoj cugi u Splitu, jer bend je uglavnom splitski, nas dvojica smo zagrebačka ispostava, rekli smo: ‘Ajmo napraviti bend!’ I tako je krenulo: ‘Imam jednu pismu, imam u škafetu, ‘ajmo prijaviti na Zagrebački festival’“, prisjećaju se momci iz benda koji ne skrivaju oduševljenje svojim plasmanom na ovo ugledno glazbeno događanje.

„Baš je velika čast da na takvom festivalu, najvećem u Hrvatskoj, dobijemo priliku predstaviti se s prvom pjesmom. Zagrebački festival uvijek ima dobru ekipu, glazbenike, dobre prijatelje koji nastupaju. Baš bude vrhunska prilika zabaviti se s dragim ljudima!“

Iskustvo na sceni zasigurno ima Denis Dumančić, frontmen benda Leteći odred, koji s Fayom potpisuje pjesmu ”Daleko je dom”: „Nastala je kao i većina mojih pjesama, vrlo spontano, slučajno. Radio sam neku glazbu i tako mi se nešto dopalo, a kasnije smo Fayo i ja napravili tekst. Raduje me što je objavljena“, kaže Denis koji ne skriva oduševljenje s glazbenom produkcijom festivala: „Zagrebački festival u ovo modernije vrijeme prati odlična glazbena produkcija i mislim da većina, zapravo, vjerojatno svi, iznimno uživaju na pozornici, jer malo je moguće da nešto krene po krivu. Zaista je sve postavljeno na visokom nivou, tako da glazbenik može biti opušten i preostaje mu samo da uživa u izvedbi.“

Na pozornici će uživati i Tia, mlada pjevačica koja ovo vidi priliku za novo izvođačko iskustvo. Pjesmu ”Ta” koju će izvesti, potpisuje Vlaho Arbulić: „Pjesma je, zapravo, dosta stara. Ustvari je bila Vlahina pjesma. Kako je on moj producent, bili smo prije godinu dana u studiju, probala sam otpjevati pjesmu i on mi ju je jednostavno predao. S obzirom na to da je pjesma plesna i ritmična, želim biti rasplesana i opuštena na pozornici. I, naravno, zabaviti se!“, uzbuđeno nam govori Tia kojoj će ovo biti prvi nastup nakon Dore.

Prošlogodišnji pobjednik, Matija Cvek, ove će se godine na festivalu predstaviti kao autor. Pjesmu ”Sto godina” izvest će Nela, a glazbu je Matija skladao na tekst poznatog i uspješnog autora Nene Ninčevića: „To jutro kada je napravio glazbu, došao je doma kod Marka (Kutlića op.a.) i mene na kavu i rekao: ‘Gledajte, sad sam nešto napravio! Napravio sam neku pjesmicu!’“, prisjeća se kroz smijeh Nela i dodaje: „Ja rek’o, ajde da čujemo – i to je bilo to. Čuvali smo je za neku posebniju priliku, tako da mislim da je Zagrebački festival izvrsna prilika to.“

Posebnoj prilici raduje se i Mateo Pilat koji će nastupiti s pjesmom „Sve“ koju autorski potpisuju Ines Prajo i Arijana Kunštek: „”Sve” mi je od prvog tona koji sam čuo odmah bila – sve. To je pjesma u kojoj me je doslovno svaki takt i svaka riječ toliko intenzivno očarala da sam se potpuno zaljubio u nju. Govori o ljubavi, o osobi kojoj pripadate. O bezuvjetnoj ljubavi koja vas ispunjava, osnažuje, veže i ne prestaje. Onoj koja nas čini ljudskim bićima i daje smisao nasem postojanju.“, rekao nam je Mateo i zaključio: „Prije svega se radujem nastupu, pjevanju uživo uz sjajan orkestar. Ne dobivate često uvijek priliku pjevati uz tako izvrsne glazbenike oko sebe!“

Pjesme sa 69. izdanja Zagrebačkog festivala možete preslušati na svim streaming servisima.

Moglo bi Vas zanimati