03
srp
2023
Intervju

Ususret zagrebačkom koncertu

Vintage Trouble: „Očekujte divlji, sexy i nemilosrdan nastup!”

Vintage Trouble

Vintage Trouble

share

Kalifornijski blues-funk rock bend Vintage Trouble u srijedu, 5. srpnja svoju će zanimljivu glazbenu fuziju predstaviti zagrebačkoj publici u Vintage Industrial Baru.

Ova četvorka iz Los Angelesa već je osvojila publiku diljem svijeta sa svojom glazbom koja je ukorijenjena u klasičnom soulu, bluesu i rocku iz 50-ih i 60-ih, a poznati su po sjajnim nastupima uživo, kao i fuziji retro izričaja s modernim prizvukom. Mediji ih nazivaju nasljednicima rhythm & bluesa, zvuk opisuju kao moderni odgovor na glazbu Otisa Reddinga, ili kažu da zvuče kao da je James Brown glavni vokalist Led Zeppelina.

Uzimajući ono najbolje od Jamesa Browna, Micka Jaggera ili Brune Marsa i Princea, vokalist Ty Taylor je hvaljen kao jedan od najboljih frontmena svoje generacije. Upravo nam je on otkrio svoje dojmove ususret nadolazećem susretu s hrvatskom publikom kojoj će predstaviti nedavno objavljen album Heavy Hymnal koji je, kaže, inspiriran događajima tijekom pandemije:

„Album odražava ono kroz što smo prolazili, ne samo u bendu, već i ono kroz što je prolazio SAD tijekom pandemije. To je kolekcija pjesama koje su zamrznule vrijeme, poseban groove tog doba. Najdraža pjesma na albumu zasigurno mi je “Who I Am”, jer mi pomaže nositi tragom koji je pandemija ostavila na mom tijelu, agresijom i boli. Također volim balade, “The Love That Once Lingered” i “Not The One”. Prva mi je draga jer je duboka, a pjeva o tome kako ljubav blijedi. Premda si svjestan da je nekoj vezi došao kraj, osjećaš još uvijek veliku ljubav koja na kraju izblijedi. “Not The One” me podsjeća na r’n’b glazbu pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Te su pjesme čisti sentiment, dolaze direktno iz srca. Volim i njene stihove jer su direktni – premda su poetični, nisu cvijeće. Ako bismo je usporedili s ružom, ova je pjesma trn, a ne predivna crvena latica”, otkriva Ty.

Vintage Trouble

Vintage Trouble

Njihov je zvuk riječima uistinu teško opisati, a razlog tome je, priča nam Ty činjenica da je svaki član benda došao iz drugačije glazbene pozadine: „Jedino nas je povezivao r’n’b pedesetih i šezdesetih. Sve ostalo se razvilo iz nastupa uživo. Glazba je sama odradila svoje”. Kao najveće utjecaje ističe upravo one koji su kombinirali r’n’b i rock’n’roll kao što su Tina Turner, Chuck Berry, Little Richard, Otis Redding i slični. Njihovi raniji radovi, naglašava bili su sličniji Staxsima nego Motownu, premda danas sam osjeti više Motowna u zvuku: „Mijenjamo se kao i ljudi. To je prirodno. I naša publika se mijenja. Prošli smo kroz mnogo toga. Ratovi, rasne diskriminacije nažalost su postale dio našeg dijela, a glazba se tako promijenila kao što se i sve oko nas promijenilo. Tako da smo s vremenom iz rockandrollful postali više soulful”, pojašnjava.

A njihova je priča počela u Hollywoodu 2010. njegovim udruživanjem s gitaristom Nalleom Coltom, basistom Rickom Barrio, Dillom i bubnjarem Richardom Danielsonom. Pokušavajući rekreirati soul glazbu, esenciju tog pokreta i tehnike snimanja, objavili su debi The Bomb Shelter Sessions i zauzeli prvo mjesto najprodavanijeg R&B albuma i 2. mjesto najprodavanijeg rock albuma na Amazon UK.

„Za bend je najizazovnije bilo započeti djelovati u studiju. Navikli smo na sirovu i direktnu glazbu svirki uživo, do tada smo samo to radili. Ipak, htjeli smo imati glazbu koja će dotaknuti ljude i kada nisu na koncertima. Bilo nam je jako teško zatvoriti se u studio, razmišljati o ekonomičnosti i preciznosti zvuka. Do tada nam je sve to bila nepoznanica. Kao tekstopisac, trebao sam početi razmišljati tako. To nije bilo jednostavno”, kaže Ty.

Njihov talent prepoznali su svjetski glazbeni velikani, stoga su otvarali turneje i stadionske nastupe za imena kao što su Rolling Stones, AC/DC, The Who, Bon Jovi, Paloma Faith, Lennyja Kravitza ili Dave Matthews Band dok su istovremeno rasprodavali samostalne koncerte diljem svijeta i nastupali na najvećim festivalima kao što su Coachella, Glastonbury, Lollapalooza, Rock in Rio, Byron Bay Blues Festival, Bonnaroo, Life is Beautiful, zbog čega im je magazin Classic Rock dodijelio titulu Najboljeg novog benda.

„The Who je ostavio najveći utisak na nas. Baš su gospoda! AC/DC su jako duhoviti, postali smo prijatelji. Lenny Kravitz nas je također inspirirao”, otkriva Ty koji je najavio žestok nastup u Zagrebu: „Očekujte divlji, sexy, nemilosrdan, izazovan, znojan i žestok nastup! Heavy Hymnal uživo!”.

Moglo bi Vas zanimati