14
srp
2022
Izvještaj

Alanis Morissette u Montrealu dokazala da joj i dalje na sceni nema ravne

Alanis Morissette

Alanis Morissette /Shelby Duncan

share

Jagged Little Pill: 25 godina kasnije

Nakon nekoliko odgoda zbog pandemije koronavirusa, Alanis Morissette je napokon nedavno krenula na turneju u povodu 25. obljetnice od izlaska jednog od svojih najpopularnijih albuma, ali općenito i jednog od najpopularnijih albuma toga vremena – “Jagged Little Pill”.

Kanadsku alt-rock kraljicu ulovili smo upravo u Kanadi, samo nekoliko dana nakon što je napravila pravi show kod kuće u Ottawi u sklopu popularnog Bluesfesta. Na koncertu 12. srpnja u Bell centru u Montrealu bilo je više nego jasno koliko ju kanadska publika voli, a arena veličine Arene Zagreb bila je dupkom puna već i na predgrupi.

Pjevačicu na aktualnoj turneji prate Garbage, a Shirley Manson i ekipa sjajno su zagrijali publiku za glavni show večeri. Uz nekoliko novih pjesama, predstavili su presjek svojih dobro znanih hitova kao što su “Stupid Girl“, “I Think I’m Paranoid” te “Only Happy When It Rains“. S obzirom na biblijski pljusak uoči samoga koncerta, “Only Happy When It Rains” je pjesma kojom su nasmijali dobar dio publike, koja se jedva probila do same dvorane zbog kiše. Jako svjesni da su svi u dvorani jedva čekali Alanis, Garbage nisu previše duljili. Njihov dio koncerta imao je dvanaest pjesama, sve su odradili u zadanim okvirima te su pozornicu prepustili Morissette.

Nekih 45 minuta otkako su Garbage završili sa svojim setom, u Bell centru su se ugasila sva svjetla te se na ekranu iza pozornice počeo vrtjeti promo video kojim je sumirana velika većina Alanisine karijere. Kratkim isječcima pjesama s albuma Jagged Little Pill sjajno je “nabrijala” publiku na svoj nastup, a prvi taktovi pjesme “All I Really Want” jedva su se i čuli od ovacija publike.

Pjevačica je na pozornicu došla u ležernoj kombinaciji te je bez greške odradila jedan od svojih najvećih hitova. “Hand in My Pocket“, “Right Through You“, “You Learn” i “Forgiven” singlovi su koji su uslijedili, a iz pjesme u pjesmu publika je sve stihove uglas pjevala s njom.

Za Montreal je pripremila 26 pjesama, redom hitova, a neki od njih izazvali su posebnu pažnju publike. Hit “Ironic” posvetila je tragično preminulom bubnjaru Foo Fightersa, Tayloru Hawkinsu, koji je s njom svirao od 1995. do 1997. godine, kada se pridružio obitelji Davea Grohla. Hawkins je o Alanis i prilici koju je dobio zbog nje često pričao u intervjuima, a Grohl je u autobiografiji Pripovjedač komentirao kako je Taylora Alanis u nekoliko navrata pitala što će napraviti kada ga Grohl zove u Foo Fighters, obzirom da je kemija među dvojicom glazbenika bila više nego očita.

Predivna posveta jednom od najboljih bubnjara svih vremena nije bila neočekivana, neočekivana je bila samo količina emocija uz odabranu pjesmu. Ironično, za kraj regularnog seta Alanis je odabrala “You Oughta Know”, pjesmu koja je bespogovorno jedan od najvećih njezinih hitova, a vrisak kojim ju je publika vratila na bis odzvanjat će svima u ušima još danima. Morissette je koncert zaključila singlom “Thank U” te je svima ostavila onaj predivni, zarazni ton svojih pjesama koji će nas još danima pratiti.

Iskreno, s koncerta u Montrealu sam izašla puna dojmova, obzirom da od njega ništa previše nisam očekivala. Alanisin vokal u kombinaciji s presjekom njezinih najvećih hitova odavao je dojam kao da nikada nigdje nije ni otišla. Iako je nekoliko godina zbog privatnog života, djece i drugih obaveza bila izvan svoje prepoznatljive domene, Morissette je pjevačica koju će publika uvijek vjerno dočekati natrag. Barem u rodnoj Kanadi i SAD-u.

Moglo bi Vas zanimati