24
lis
2022
Izvještaj

Počasni koncert velikana filmske glazbe

Pariški koncert u čast Alfiju Kabilju

alfi kabiljo, koncert, pariz

Koncert u čast Alfiju Kabilju

share

Tridesetogodišnje prijateljstvo Hrvatske i Francuske obilježeno je ovaj tjedan u Parizu, i to međunarodnom suradnjom – koncertom u čast svevremenske glazbe Alfija Kabilja, a u izvedbi najvećega francuskog filmskog pijanista Jean-Michela Bernarda. Nositelj projekta su hrvatski International Sound & Film Music Festival (ISFMF), dreaMaker Productions i EFFA (europska udruga filmskih festivala), u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Francuskoj te uz potporu hrvatskog Ministarstva kulture i medija.

Nakon uspješnog desetog izdanja Međunarodnog festivala filmske glazbe i zvuka (ISFMF) koji se održao u Samoboru sredinom listopada 2022., a gdje je između ostalih nastupio ponajbolji francuski pijanist Jean-Michel Bernard, festivalska ekipa zaputila se u Pariz. Ondje je 19. listopada u magičnoj palači podno Eiffelova tornja predstavljen projekt Jean-Michel Bernard joue la musique de Alfi Kabiljo. Riječ je o pijanističkom koncertu na kojem je izvedena glazba Alfija Kabilja, s primjerima kao što su djela iz filmova Kužiš stari moj, Ne daj se Floki, Putovanje na mjesto nesreće i, naravno, nezaobilazni Sky Bandits. Također, izvedeni su ulomci mjuzikala Jalta, Jalta i Kralj je gol, kao i opere Casanova iz Istre.

Jean-Michel Bernard joue la musique de Alfi Kabiljo: pijanistički koncert na kojem je izvedena glazba Alfija Kabilja

U virtuoznim interpretacijama uživali su i ugledni gosti, među kojima su za Oscara nominirani glumac Ciarán Hinds sa suprugom Hélène, delegacija Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj te brojne osobe iz francuskoga kulturnog svijeta. Projekt ovog koncerta na neki način zaokružuje cjelogodišnje djelovanje festivala ISFMF i slavi tridesetu obljetnicu francusko-hrvatskog prijateljstva na najljepši mogući način.

Jean-Michel Bernard – koji je također i sâm skladatelj – nije bez razloga prozvan jednim od najvećih filmskih pijanista na svijetu. Kroz svoju višedesetljetnu karijeru blisko je surađivao s velikanima kao što su Ray Charles, Martin Scorsese i Michel Gondry. ‘Nepodnošljiva lakoća’ kojom stvara nepreglednu mrežu zvukovlja svih 88 tipaka nije samo tehničke prirode; on osjeća glazbu duboko u sebi i to poput kakve nevidljive sile izvlači kroz prste u tijelo klavira. A filmska je glazba nepredvidljiva, zahtijevna za izvođenje. Potrebno je biti mnogo više od vrhunskog akademski obrazovanog pijanista da bi se osjetile najsitnije finese i interpretirao duh glazbe koja je stvarana za neki film.

Skladatelj Jean-Michel Bernard

A senzibilnost i karizma kojima Jean-Michel Bernard zrači osjete se kroz cjelokupan nastup, od šarmantnih i duhovitih opaski prije i poslije pojedine skladbe, pa do naposljetku samog izvođenja; on postaje glavni medij koji spaja autora s njegovom publikom. A publika je uistinu uživala, što je dokazala i dvostrukim oduševljenim pozivom na bis. Aroma virtuoznog jazza suptilno se provlačila kroz djela Alfija Kabilja dodajući mu još jednu novu dimenziju, a note kao da su se stvarale same od sebe, poput vatrometa nebrojenih matematičkih formula u glavi nobelovca Johna Nasha čiji je nevjerojatan život prikazan u dojmljivu filmu Genijalni um redatelja Rona Howarda.

Kraj koncerta Bernard je obilježio svojom posvetom Alfiju Kabilju, djelom prigodno nazvanim Lord Alfi Forever kojim je napravio svojevrstan presjek Kabiljeve karijere i njegova istančanog, dubokog razumijevanja – ili bolje rečeno – osjećanja sedme umjetnosti.

I doista, ovime se još jednom pokazalo kako – iako je riječ o kulturnoj suradnji dviju država – prava umjetnost ne poznaje državne granice.

A maestro Alfi Kabiljo, iako nije osobno prisustvovao pariškoj čaroliji, poslao je poruku zahvale:

„Vrlo sam počašćen da nakon nagrade Camille i Crystal Pine Award za životno djelo veliki pijanist Jean-Michel Bernard izvodi moju glazbu u jednom od najvećih centara kulture i umjetnosti, gdje sam i sâm snimao, aranžirao i dirigirao, od Olympije, Bobinoa… Žao mi je što nisam mogao još jednom čestitati velemajstoru crnih i bijelih tipaka. Merci, Jean-Michel, i veliko hvala za izvrsne izvedbe mojih djela.“

alfi kabiljo

Slijeva: Ozren K. Glaser, Marijana Knezoci, Ian Glaser, Jean-Michel Bernard, Željko Glaser, Kimiko Ono Bernard, Ciaran Hinds, Helene Patarot/ Marc Samper

Jean-Michel Bernard joue la musique de Alfi Kabiljo: pijanistički koncert na kojem je izvedena glazba Alfija Kabilja

Jean-Michel Bernard joue la musique de Alfi Kabiljo: pijanistički koncert na kojem je izvedena glazba Alfija Kabilja / Ozren K. Glaser

Jean-Michel Bernard joue la musique de Alfi Kabiljo: pijanistički koncert na kojem je izvedena glazba Alfija Kabilja

Jean-Michel Bernard joue la musique de Alfi Kabiljo: pijanistički koncert na kojem je izvedena glazba Alfija Kabilja

Skladatelj Jean-Michel Bernard / Ozren K. Glaser

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati