11
lip
2022
Izvještaj

Ba$ha i Traples u KSET-u: simpatično slavlje Tik Tok generacije

TRAPLES w/ BA$HA // KSET

TRAPLES w/ BA$HA / Foto KSET

share

U petak se u zagrebačkom KSET-u publici po prvi puta predstavio novosadski glazbenik Ba$ha – petnaestogodišnji trap glazbenik u usponu uz pratnju Riječana, DJ dua Traples. 
TRAPLES w/ BA$HA // KSET

Ispred KSET-a formirao se red za narukvice. Neka starija ekipa na zvučniku je puštala Kanyea i Kendricka, a mlađa ekipa u dvorištu kluba se zagrijavala za Ba$hu – najnovijeg predstavnika generacije Z. Unutra je omiljeni riječki DJ duo Traples vrtio najžešće bangere. Podij se lagano punio. Crop-topovi, široke košulje sa svakakvim ispisima, poderane traperice i dresovi ispunjavali su prostoriju.

TRAPLES w/ BA$HA // KSET

Bio je to klasičan prizor kakvom svjedočimo na trap partijima iz vikenda u vikend. Trap scena vrlo je živa i aktualna. To se vidi i u interakciji koju mlada publika ima s DJ-ima. Stotinjak grla skandiralo je „Gori sve!“, dok su Traplesi na mikrofon odgovarali s „Pomalo, bit će“. Radilo se, naravno, o novoj pjesmi Hiljsona Mandele i Palca, a nakon par trenutaka tišine, Traplesi su pali pod pritiskom i udovoljili nestrpljivoj rulji. Fenomen još ne zamire, a čini se da ni neće sve dok je mladih i kreativnih umjetnika poput Ba$he.

Tek mu je 15 godina, a već osvaja klubove diljem regije. Društvene mreže je pokorio. Njegov hit “Disko” na YouTubeu broji preko 3,4 milijuna pregleda, a na Tik Toku korišten je u čak 60 tisuća videa. Moglo bi se reći da je on novi glas ove generacije. Njegova glazba mješavina je synth popa i trapa, dva najslušanija žanra na streaming servisima.

TRAPLES w/ BA$HA // KSET

„Za Ba$hu sam čuo preko Tik Toka. Svidio mi se jer je nekako drukčiji i jer je mlad kao ja. Isto smo 2006. godište i pjeva o stvarima koje razumijem.“, rekao je Mateo koji je na koncert došao u društvu dvije prijateljice.

Ba$ha je na pozornicu izašao noseći skijaške naočale na glavi. Kako mu repertoar još uvijek nije dovoljno brojan, njegov nastup ne može trajati dulje od pola sata. No, to mu nitko ne zamjera. Ekipa na ovakve koncerte ipak dolazi zbog atmosfere, druženja s vršnjacima, vrućeg moshpita i Instagram storyja.

TRAPLES w/ BA$HA // KSET

Zagrebačkoj publici Ba$ha je predstavio i novu stvar “Ja te ne volim” na kojoj se opet čuje njegov plesni element. “Djevojku za disko” otpjevao je dva puta jer Zagrepčanima jednom očito nikako nije bilo dosta. Svi su upalili bljeskalice čiji su se snopovi simbolično odbijali o KSET-u disko kuglu. Svojim zvukom pogodio je u sridu svega što njegova generacija voli čuti. Tekstovi su to o druženjima i tinejdžerskim ljubavima koje njegovi vršnjaci znaju napamet, a kad ih mladi Novosađanin otpjeva svojim zvonkim i pomalo hrapavim glasom, klubom zavlada posebno ugodna atmosfera. Tako je bilo i u KSET-u. Pozitivno, opušteno, nekako domaće i nadasve simpatično.

„Bilo mi je prelijepo nastupati prvi put pred hrvatskom publikom u vašem glavnom gradu. Očekivao sam podršku u nekoj primjerenoj mjeri, ali večeras ste me iznenadili. Svi su jako druželjubivi, možda i više nego u Srbiji. Drago mi je da smo pronašli zajednički jezik kroz glazbu i ovo je dokaz da nam je scena živa.”

Opisao je ovako dojmove mladi Ba$ha dok su ga za rukav povlačili fanovi tražeći ga zajedničku sliku. A i publiku smo zatražili za povratnu informaciju na nastup predstavnika generacije:

„Top je bilo. Mladi Ba$ha je razvalio. Traples su puštali svakakve pizdarije pa se napijem. Ovo je samo još jedan od lijepih primjera kako su hrvatska i srpska scena povezane već godinama i kako kod nas koji stvaramo glazbu nema nikakvih granica. Ekipa koja brije drugačije su debili. Isto nam je nastupamo li u Srbiji ili u Hrvatskoj, sve su to naši ljudi.“, zaključio je Dipsi iz Buntaija koji se, uz još neka imena domaće trap scene, našao među publikom.

Moglo bi Vas zanimati