05
pro
2023
Izvještaj

Buč Kesidi u Saxu

Sedam dana da (ne) zaboravim sve

Buč kesidi u Saxu / Glazba.hr

Buč Kesidi u Saxu / Glazba.hr

share

Buč Kesidi je prvim od sedam koncerata oduševio Sax

Indie rock synth-pop duo iz Pančeva – Buč Kesidi – nakon ovogodišnjega rasprodanog koncerta na zagrebačkoj Šalati i beogradskom Tašmajdanu pred publikom koja je brojila desetak tisuća ljudi, ponovno su se vratili u Zagreb, gdje će održati čak sedam koncerata u klubu Sax!

Ovaj dvojac, koji čine Luka Racić i Zoran Zarubica, 2021. je godine održao serijal od pet dana koncerata na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje su i u vrijeme pandemije uspjeli rasprodati svih pet (tada sjedećeg tipa) koncerata. Ove su godine u sklopu turneje Skupi snagu svirali u brojnim gradovima širom regije, od kojih vrijedi istaknuti upravo veliki koncert na zagrebačkoj Šalati. Tada je potvrđeno kako u Zagrebu za Buč Kesidi ne nedostaje ljubavi, a sedmodnevna rezidentura u Sax!-u – koja je rasprodana u svega nekoliko dana – jasan je pokazatelj kako ljubavi neće nedostajati niti u tjednu koji slijedi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Buč Kesidi (@buckesidi)

Luka i Zoran najavili su kako će svaka večer njihovih koncerata imati svoju temu. Tema ponedjeljka, prvog od sedam dana njihove okupacije Sax!-a bila je crvena boja. „Naoružana“ samo svojom crvenom kosom dolazim u Sax! sat vremena prije početka koncerta i skrivam se negdje iza, tik uz zid, odakle vidim više-manje cijeli prostor. Ništa nema smisla ako stojiš pored zida i kontempliraš o svojoj nesposobnosti da igraš, pjevaju Buč Kesidi u pjesmi ”Subota”, ali u nekim trenutcima ipak je bezuspješna borba protiv anksioznosti, a ja ostajem pored zida sve dok ne čujem prve taktove ”Nema ljubavi u klubu”. U ovom klubu ljubavi ipak ima, Buč Kesidi i Zagreb bez sumnje se vole, i ta ljubav nosi me bliže stageu.

Buč kesidi u Saxu / Glazba.hr

Buč Kesidi u Saxu / Glazba.hr

Dogodila se i premijera

„Kao što rekoh – dobrodošli! Vi ste prvi, kako vam se čini?“ govore nam dečki pod crvenim svjetlima reflektora, a mi im iz publike odgovaramo glasnim ovacijama koje su varirale od uzvika i vriskova do pljeska i mobitela s ispisanim glazbenim željama; pojedinci stvarno nisu gubili vrijeme i odmah su na početku zatražili svoje omiljene pjesme. Sumnjam da je itko ostao zakinut jer smo, ako sam dobro složila setlistu, čuli sve njihove pjesme s oba albuma, kao i nove singlove s nadolazećeg albuma koji nam je Zoran sinoć i najavio, rekavši kako je album snimljen i spreman, a izlazi, citiram: „Možda čak i večeras“. Uz to, Buč Kesidi premijerno su izveli jednu novu pjesmu samo pred zagrebačkom publikom. Na nama je hoćemo li očekivati album u danima koji slijede, no budući da nam slijedi cijeli tjedan ispunjen koncertima ljevorukog dvojca iz Pančeva, baš i nema mjesta za dodatna očekivanja jer su već na prvome danu pokazali kako ih mogu i hoće opravdati.

Pjesmu ”Euforija” s istoimenog albuma svi smo od prvog do zadnjeg stiha pjevali kao obavezno štivo, čime je zagrebačka euforija započela i zadržala se među prisutnima kroz cijelu večer. Koncert se nastavlja singlom ”Trebaš mi” i nešto starijim pjesmama ”Stani!! Stani!!!”, ”Pola Pet” i ”Kafe aparat”, nakon čega se stvara skladna glazbena fuzija debitantskog albuma Posesivno-ospulsivni hospul i voljene Euforije.

Buč kesidi u Saxu / Glazba.hr

Buč Kesidi u Saxu / Glazba.hr

Đuskanje kroz tjedan

„Da li ste okej? Da li vam je vruće? Da li vam je lepo?“; komunikacija s publikom je na koncertima Buč Kesidi stalna i obostrana, ”Uragan” emocija sasvim je očekivan, đuskanje pomaže, a ”Laž” ipak nisu ni lica niti klubovi, jer ovaj put u klubu ljubavi ne nedostaje. Luka se prisjeća kako je njihov prvi koncert u Hrvatskoj bio upravo u Sax!-u 2020. godine. U šali nas pitaju tko uopće ide ponedjeljkom na koncerte, na što im jasan odgovor daju ruke u zraku i neprestane ovacije. Kroz svaku pjesmu osjetna je sinergija Zoranova bubnja i Lukine gitare, kao i njihovih glasova pomiješanih s onima iz publike; svako srce u Sax!-u nošeno je ritmom, prepušteno emociji, radosti, suzama i svemu onome između. Skupili smo snagu i kontinuiranim pljeskom pratili Lukine ekshibicije na gitari tijekom pjesme ”Nedjelja ujutru”, koja je takva da nedjelju ujutro možemo proživljavati i četvrtkom, a pjevati o njoj ponedjeljkom. Glazbu ovoga benda teško je opisati bez ponekih klišeiziranih izraza i neminovnih epiteta koji u prvom planu oslikavaju osjećaje i ono iznutra o čemu možda ne govorimo, ali jednoglasno pjevamo na koncertu. Malo tko može toliko specifične situacije dovoljno pažljivo i obzirno prenijeti u riječi, napisane riječi prenijeti u glazbu, a glazbu predstaviti toliko iskrenom izvedbom da je i u pjesmama u kojima je najviše ranjivosti i dalje primjetna tinjajuća snaga. Buč Kesidi čine upravo to – izgovaraju neizgovoreno, oživljavaju osjećaj kroz riječ i zvuk, a svojom glazbom pretvaraju ranjivost u hrabrost, čime potiču i svoju vjernu publiku da učini isto.

Stihove pjesme ”Idemo do hodnika” započeli smo i prije Luke, koji se nedugo zatim pridružuje pjevanju, a stage sada osvjetljavaju plava svjetla. Iako spomenutu pjesmu krasi stih Sedam dana da zaboravim sve i onda ponovno da pokušam, sigurna sam da sinoćnji i nadolazeće koncerte dečki iz Buč Kesidi neće zaboraviti, kao ni publika, zahvaljujući kojoj je svaki od najavljenih sedam koncerata rasprodan, a đuskanje u Palmotićevoj nastavlja se kroz cijeli ovaj tjedan.

Skandiranje „Hoćemo još!“ potaknulo je dečke da ipak odsviraju još jednu pjesmu – bis ”Nema ljubavi u klubu”, kojom su i započeli sinoćnji koncert. Ljubavi – kao što rekoh i ranije – u ovom klubu definitivno ima; dođite u Sax! i uvjerite se sami.

Moglo bi Vas zanimati