28
svi
2023
Izvještaj

Zagrebačka euforija

Buč Kesidi na rasprodanoj Šalati - snažno, upečatljivo, rasplesano i impresivno

Buč Kesidi

Buč Kesidi /Vedran Metelko

share

Prije nešto više od tri godine, Buč Kesidi debitirao je pred zagrebačkom publikom u prenapučenom klubu Sax!, gdje ljubavi nije nedostajalo za razliku od poznatog motiva koji im je omogućio uspješan proboj na regionalnu mainstream scenu.

Buč Kesidi

Buč Kesidi/Vedran Metelko

Baš kao i sinoć, samo na rasprodanom stadionu Šalata kojeg je pohodila horda njihovih obožavatelja, preciznije rečeno, obožavateljica koje su glasnim vriskom stalno podsjećale na strastvenu privrženost prema ljevorukom duu iz Pančeva.

Zagreb i Buč Kesidi vole se javno – klišejizirano, ali istinito, no već ranije dokazano kada su ovi dečki ispisali povijest s čak pet rasprodanih koncerata u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, čime su ispisali povijest te otvorili novo poglavlje karijere koje ih je iz kluba lansiralo u stadionske prostore.

Buč Kesidi

Buč Kesidi/Vedran Metelko

I jedini su mladi rock bend iz regije nakon dugo godina kojemu je ovakav pothvat uspio, jer, konkurencije ili nema ili nije dovoljno upečatljiva i uvjerljiva u svojim glazbenim namjerama.

A Luka i Zoran su itekako upečatljivi, karizmatični i neodoljivi, izuzetno simpatični, uvijek opušteni, direktni i iskreni u narativu s kojim se poistovjećuju mnogi. Jer, ono o čemu oni pjevaju je realnost s kojom smo okruženi, srećom ne ona političko-aktivistička već ona ljubavna u kojoj je malo pobjednika, a toliko mnogo gubitnika.

No, ipak, kroz nevjerojatan groove oni melankoliju pretvaraju u šarmantnu plesnu melodiju na koju je teško ostati ravnodušan. Daju dozu optimizma i snage koju je nemoguće zanemariti, jer Euforija je u potpunosti obuzela nekoliko tisuća bića koja su sinoć s bendom disala kao jedno.

Buč Kesidi

Buč Kesidi/Vedran Metelko

Ogromna pozornica, bubanj, gitara i mikrofon. Produkcijski dojam bio je uistinu moćan, nastup je razrađen do posljednjeg detalja glede izvrsnog light showa i dva velika video zida koji su dodatno doprinijeli dinamičnosti programa i čitave atmosfere, opet ostavljajući taman dovoljno prostora za čistokrvnu rock’n’roll improvizaciju, što je cijelo vrijeme neodoljivo podsjećalo na nastupe svjetskih ovog velikana žanra koji su obilježili prvo desetljeće dvijetisućitih.

Da, Buč Kesidi od sada i službeno možemo smatrati “velikim bendom” čiji je potencijal neograničen, a ako se s novim albumom, koji je već najavljen, ponovi Euforija, arenski prostori postat će njihova realnost.

Buč Kesidi

Buč Kesidi i z++/Vedran Metelko

Posebni gosti koncerta bili su Porinom i Cesaricom nagrađeni z++, koji je uz pratnju benda izveo pjesmu “Dijamanti” i na bisu megahit “Ljeto već je gotovo” te mistična grupa Nipplepeople koja je dodatno užarila atmosferu i rasplesala publiku izvedbom obrade “Frke”. I premda su favoriti publike očekivano hitovi s albuma Euforija, cjelokupni opus Buč Kesidija je jako dobro poznat svima, od onih najstarijih do najnovijih djela.

“Laž”, “Tiho”, “Skupi snagu”, “Kafe aparat”, “Draga?”, “Čekam te”, “Curimo po asfaltu”, “Subota”, samo je dio izvrsno posloženog niza koji je emotivni vrhunac dosegao na samom početku bisa kada je publika uz instrumentalnu podlogu otpjevala “Idemo do hodnika” dok su za sam kraj ostavili “Đuskanje ne pomaže” te se uistinu euforično i dinamično oprostili od zagrebačke publike.

Buč Kesidi

Buč Kesidi – publika/Vedran Metelko

Velike simpatije zaradio je i slovenski bend Joker Out, koji je nedavno nastupio na Sea Star Festivalu, a prije toga i na Eurosongu. Obožavateljice u prvim redovima nisu se libile pokazati privrženost prema ovom izvrsnom bendu prije kojeg je nastupio sve popularniji domaći rock duo Djeca!

Snažno, upečatljivo, rasplesano i impresivno. Ljubavi za Buč Kesidi u Zagrebu nikada neće nedostajati.

Moglo bi Vas zanimati