23
ožu
2024
Izvještaj

NEKA SVEMIR ČUJE NEMIR

Chui u Vintageu: Uredan nered svemirske odiseje

Chui

Uvijek inspirativni Chui / Foto: Tomislav Sporiš

share

U četvrtak, 21. ožujka Chui je održao inspirativan koncert u zagrebačkom Vintage Industrial Baru

Chui

Toni Starešinić i Vojkan Jocić / Foto: Tomislav Sporiš

Četvrtak navečer, ugodna topla proljetna večer u bučnom Vintagu i šarenolika publika koja se polako slijeva do pozornice iščekujući izlazak Chui ekipe.

First of all

Kao po nekom bontonu, večer otvara uglađeni, baršunasti zvuk saksa Vojkana Jocića s uvodne skladbe Porinom nagrađenog albuma Zagreb-Berlin (2023.). Slijedi teatralan i pomalo manično repetitivan gratis uvod za starije fanove, “Sila mi je” s albuma Iz kapetanovog dnevnika (2019.) Zarazna tema na loop ne dopušta da zaboravite na tehničku izvrsnost i uhodanost ove četvorke koja od samog starta zahtjeva pažnju publike svojim prodornim zvukom, no iskusno odmjerenom dinamikom.

Nakon pozdrava publici, ponovno odlučuju primiriti stvar skrećući natrag u Zagreb-Berlin s “Nine Views” i “Ex Machina”. Hipnotizirajućim akordima klavijatura Tonija Starešinića pridružuje se vijugava dionica saksa, dok im bazu drže motor bubnjevi Ivana Levačića i bas Konrada Lovrenčića.

Chui

Toni Starešinić, Ivan Levačić, Luka Žužić / Foto: Tomislav Sporiš

Simfonija kao preludij

Drugi dio drugog čina Symphony Of A Metropolis polako zagrijava motore za lansiranje. Iako je ciljana putanja uzlazna, zvuk se spušta, postaje prljaviji i prašnjaviji, korak bliže ozbiljnijoj i masnijoj elektronici, ali i dalje s dramatičnošću jazz saksa, trčećim groovey basom i bahatim rock bubnjevima koji se međusobno nadmeću prije izgaranja.

Cgui

Chui u u svom svemiru / Foto: Tomislav Sporiš

Space Party

Chui je uz singl “Svemir ima novi pozivni” (himna prvog hrvatskog satelita kojeg će svemirski tim Crocube, pod vodstvom Danijele Jović, COO slovačke tvrtke Spacemanic, na SpaceX raketi Elona Muska lansirati u svemir ovog mjeseca) lansirao i materijal s nadolazećeg albuma. Za to su svojoj posadi pridružili još tri člana, udaraljkaša Nenada Kovačića i članove Jazz orkestra HRT-a, trombonista Luku Žužića i saksofonista Mihaela Györeka. Uslijedila je suita u kojoj je još neimenovan materijal neometano tekao i tekao. Tijelo ti svako malo može uhvatiti drugi ritam, dok uši zabavljaju vrhunske solaže svakog od izvođača. Novi materijal zvuči snažno i neumorno, ponekad čak i stilski zatrpano, pogotovo kad te nenadano zaskoče plesni ritmovi afričkih udaraljki – ali nije da ne funkcionira, samo zahtjeva ponovno slušanje.

Za after ekspedicije večer je valjalo začiniti i s malo techna iliti četvrtim činom “Berlinske simfonije” prije “Eternautove teme” i ponovnog javljanja singla “Svemir ima novi pozivni” za bis.

Chui

Vojkan Jocić / Foto: Tomislav Sporiš

Markantno

Mislim da je to najbolji opis večeri – uglađeno i skladno, ali dovoljno iskusno i staloženo da bude pamtljivo. Tehnička kvaliteta je glavna osovina ovog kvarteta na kojoj se rotiraju različiti izdanci retro-progresivnog zvuka. U tom žanrovski neopterećenom prostoru, zapravo nimalo ne čudi da se kvartet okuražio, a opet unutar pametno i zanimljivo razrađenog koncepta, istražiti i svemir.

Sve što zapravo preostaje je, poželjeti im sretan put, i pripremiti uši za novi album.

Chui

Konrad Lovrenčić / Foto: Tomislav Sporiš

Moglo bi Vas zanimati