23
ožu
2024
Izvještaj

Sofar Sounds Zagreb

Tajni koncert za glazbene avanturiste

Sofar Zagreb Bjanka Rubčić & Krešimir Čižmek

share

Započet 2009. godine u Londonu, Sofar Sounds u posljednjih se 15 godina proširio na više od 400 gradova diljem svijeta, a sam koncept je zapravo vrlo jednostavan i posebno privlačan svim ljubiteljima glazbe koje krasi pomalo avanturistički duh – kupiš ulaznicu za tajni koncert, lokaciju saznaš na dan događaja, a izvođače tek kada dođeš tamo.

Do sada su se koncerti održavali u stanovima, crkvama, na livadama i krovovima, muzejima, starim tvrđavama i mnogim drugim lokacijama a nastupala su poznata imena poput Eda Sheerana, Billie Eilish, Mobyja, Gregoryja Portera i Jamesa Baya, pa sve do novih izvođača koji su upravo na ovaj način dobili priliku osvojiti srca svojih prvih fanova.

Premijerni zagrebački Sofar Sounds održao se u tajnom podrumu kafića Old Fashioned u koji se, usput budi rečeno – ulazi kroz naizgled sasvim običan ormar. Koncert je bio prava poslastica za pedesetak pari ušiju koliko se uspjelo nagurati u podrum, nudeći raznolikost žanrova i talentirane izvođače koji su očarali publiku.

The Marshmallow Notebooks / foto: Bjanka Rubčić & Krešimir Čižmek

Prvi na pozornici bio je kantautor Matija Habijanec, poznatiji kao The Marshmallow Notebooks, čiji je spoj indie rocka i bluesa, u kombinaciji s virtuoznim sviranjem gitare i zaraznom nenametljivom karizmom zagrijao atmosferu i na savršen način probio led prvog hrvatskog izdanja ovog planetarno popularnog pokreta.

Nakon njega,kantautorica i multiinstrumentalistica SUN U preuzela je pozornicu svojim hipnotizirajućim elektroničkim zvukovima i futurističkim aranžmanima, sanjivim vokalima i pulsirajućim ritmom. Totalno neočekivano za sve one koji su smatrali da će cijela večer biti žanrovski homogena, ovaj nastup kompletno je promijenio energiju prostorije i donio komadić klupske atmosfere u ovaj mali zagrebački podrum.

SUN U / foto: Bjanka Rubčić & Krešimir Čižmek

Vrhunac večeri bio je nastup blues benda Sunnysiders  koji su, ironično, možda i poznatiji američkoj publici nego našoj s obzirom na to da im se pjesme nalaze na tamošnjim blues top listama. Njihova je strastvena svirka preplavila prostor nevjerojatnom energijom i autentičnim blues zvukom, da bi kulminirala uistinu fantastičnim solažama, penjanjima na stolice i zajedničkim pjevanjem s publikom.

Sunnysiders / foto: Bjanka Rubčić & Krešimir Čižmek

Na kraju večeri, bilo je jasno kako ovaj koncert nije bio samo glazbeni događaj, već i zajedničko iskustvo koje je obuhvatilo ključne elemente Sofar Sounds pokreta – avanturizam, kreativnost te poštovanje prema izvođaču i potpuno uranjanje u njihovu glazbu. U vremenu koje kao da diktira kako sve, pa tako i glazba, mora biti veće, blještavije i spektakularnije – ironično je da ono malo, intimno i opušteno predstavlja tako dugo čekano osvježenje.

Tko će svirati na sljedećem Sofar Soundsu ne možemo reći jer ne znamo ni sami, ali znamo da će biti 18.travnja.

Do tada, organizatori Krešimir Čižmek i Marijana Prgomet pozivaju mlade izvođače koji se žele predstaviti publici da se prijave, kao i sve one koji žele ugostiti Sofar Sounds u svome stanu, vrtu ili kakvom drugom zanimljivom prostoru i na taj način postati dijelom projekta.

Za više informacija, prati ih na Instagramu i vidimo se sljedeći put – tko zna gdje.

Moglo bi Vas zanimati