04
srp
2021
Izvještaj

Drito sa Zente – hip-hop spektakl stigao u Split

Grse - dito sa zente

share

„Lito na Zenti“ naziv je programa splitskog kluba Zenta smještenog u istoimenoj uvali, a u sklopu kojeg će se ovog ljeta na pozornici tik do mora izredati sva trenutno značajna domaća glazbena imena. Prošla je subota bila rezervirana za trenutno najpopularnije s hip-hop scene, jer je u Split stigao Drito.

Krenulo je iz zagrebačke Tvornice kulture, a sada je došao trenutak da se jedinstvena atmosfera, sada već kultnog klupskog festivala, proširi na razne strane Hrvatske. Nakon Osijeka je Split došao na red i potvrdio kako je hajp oko stvaralaštva ovih glazbenika sveprisutan i itekako stvaran.

Radi se o iznimno uspješnoj skupini glazbenika, jer njihove virtualne brojke slušanosti podudaraju se sa stvarnom razinom interesa koncertne publike, dok je istovremeno mnoge aktere s ove scene već sada moguće okarakterizirati svojevrsnim zvjezdanim statusom. Kao i za ostale događaje ovog naziva, u Splitu se tražila ulaznica više jer je kapacitet zbog novih mjera bio limitiran, a oni koji su na vrijeme uspjeli ugrabiti ulaznicu dobili su priliku uživati u zaraznoj te snažnoj energiji Živca Maradone, Dine Blunta i Swane, Kuku$a, 30zone, Krankšvestera, Grše te freestylera natjecanja Red Bull Raplika.

Pali gume, kume, bilo je dobro, kume.

Ljetno predvečerje uz lagani povjetarac, prizor plavetnila blago valovitog mora i veoma, veoma tvrda spika – Živac Maradona prvi je hrabro i samouvjereno zakoračio na pozornicu te premijerno predstavio novi album „Slom živaca“. Situaciju je u potpunosti držao pod kontrolom, odlično funkcionira na pozornici, a bio je i jedan od uistinu rijetkih te večeri koji je svoje autorske pjesme izveo uz čistu instrumentalnu podlogu. Da, to je jedna od prilično fascinantnih navika ove generacije glazbenika, ali i publike – fokus nije toliko na kvaliteti vokalnog izvođenja, već na trenutku i atmosferi, što je itekako bilo očito kod Dine Blunta i Swane te Kuku$a kojima je matrica sa snimljenim vokalom sastavni dio nastupa na koju se oni uživo nadovezuju i nadopunjuju. Nekad više, nekad manje. No, Živac je stara škola, interpretativno izuzetno korektan i precizan uz dostojno prenošenje svakog značajnog trenutka skladbe, čiju je energiju uživo dodatno ojačao. Ima veliku podršku publike, a radi se o veoma zanimljivim pjesmama čiji stihovi nisu trivijalno jednostavn,i dok u refrenima gotovo uvijek generira visoku dozu upečatljivosti i prepoznatljivosti. Direktan i beskompromisan, dokazao je kako je odlično otvorio novo poglavlje karijere koja bi u bližoj budućnosti mogla biti veoma uspješna.

Zagrebačka 30zona nastavila je snažno i energično, otvorivši nastup hitom s aktualnog albuma, pjesmom „Barrichellos“ čiji se spot na YouTubeu opako približava milijunu. Radi se o izuzetno perspektivnom dvojcu koji se u posljednje vrijeme odlučio za nešto komercijalniji zvuk, no te su večeri ipak stavili naglasak na veoma uspješan prvi album „30“, što je publika nagradila glasnom podrškom. Relativno dobro uigrani uživo, znaju kako podići atmosferu, a njihova zagrebačka spika izuzetno je dobro funkcionirala i pred splitskom publikom, premda su ipak mrvicu sramežljivije zakucali legendarni punch „Zna se čija braća najjača su ispod Sljemena…“ iz pjesme „Legende“. Pali gume, kume, bilo je dobro, kume.

Najnovija i najveća zvijezda trenutno je Dino Blunt.

Nakon što je Kuku$ prošle godine uspješno probio radijski eter i prilično zatvorenu hrvatsku estradnu scenu, očekivano je da će upravo imati najveći broj zagriženih fanova u publici, no najnovija i najveća zvijezda trenutno je Dino Blunt. Nevjerojatna je euforija koju su on i Swana izazvali samom pojavom, a prizor vrištećih obožavateljica koje su željele fotografiju sa svojim idolom nešto je čemu dugo nismo mogli svjedočiti na domaćoj sceni. Tradicionalisti mu zasigurno zamjeraju način interpretacije, no on je na ovim područjima uistinu najbolji u svom žanru. Jer ovdje više nije bitna ni dikcija ni izvođenje uživo, ovdje je bitan trenutak, bitna je atmosfera, energija, bitna je dobra zabava. On i Swana su uspješno ispunili zadatak, pjesme s albuma „2High“ odlično funkcioniraju uživo, baš i kao one s Dininog debitantskog albuma „Big Blunt Theory“, dok je ipak najveću euforiju izazvala pjesma „Spartanac“ koju je izveo Swana, a vjerojatno je publika očekivala i Kuku$e na pozornici, no to se nije dogodilo. Bilo kako bilo, Dino Blunt velika je zvijezda, veliki fenomen i bit će veoma zanimljivo pratiti daljnji razvoj njegove karijere.

Među zvjezdanom autorskom postavom svoje su mjesto pronašli oni koju svoju umjetnost stvaraju u trenutku. Pojaviti se na pozornici kao totalni autsajder i s jako malo izvođačkog iskustva u ovom društvu zasigurno nije lak zadatak. Bio je to veliki izazov za natjecatelje Red Bull Raplike, regionalnog natjecanja u repanju slobodnim stilom, kojima kao da nije bilo dovoljno da nastupaju s ovom ekipom i pred publikom koja je spremna već za najveće hitove Kuku$a (i djevojke koje su spremne vrištati na najjače kada se pojavi Goca RIP), već im je Vojko te večeri svakom zadao deset riječi koje su morali uklopiti u svoje inovativne freestyle rime. A svima je jasno da Vojku kreativnosti nikada ne nedostaje. Mleeksah, Mali Japanac, Dominus i Debeli Oko hrabro su stali pred publiku čija ih je atmosfera u potpunosti preuzela, nakon čega su oni odlučili preuzeti nju. I nevjerojatno: izazvali su ogroman interes, dobili su izuzetnu podršku, što je bio dokaz da je ova publika itekako otvorena prema nečem drugačijem od očekivanog i već unaprijed provjerenom. Dečki su bili jasni, direktni, na pozornici opušteni i izvrsno koordinirani. Ne samo da su uspjeli iz glave pobacati izvrsne punchlineove koji su nasmijali mnoge, već su uspjeli i dominirati situacijom te dodatno hajpati publiku. Neočekivano i veliko ugodno iznenađenje večeri.

Kuuukuuuu$$$!

Kuku$i su išli na „Sve ili ništa“, otvorili su najnovijom pjesmom koja izvrsno funkcionira uživo, a ujedno je pjesma iz nadolazećeg filma „Južni vetar 2“. Dečki su uistinu među zvijezdama k’o astronauti, a uživo izvrsno kombiniraju djela iz svog opusa u kojem su često eksperimentirali s raznim zvukovima i stilovima, što u koncertnom programu izuzetno dobro znaju uklopiti u kompaktnu cjelinu. Dali su upravo ono što se od njih i tražilo, uz glasne uzvike Kuuukuuuu$$$ iz publike. I vriskove obožavateljica, naravno.

Koliko je dobro „Gaber“ ponovno čuti uživo, to je uistinu neopisivo. S Krankšvesterom nema zezancije – oni su također nešto „starija škola“ pa se, kao i Živac, također oslanjaju više na svoje vokalne sposobnosti nego na matricu, što možda i jest izvođački zahtjevnije, ali isplati se. Ludilo i kaos u nekoj dimenziji u kojoj se zaboravlja na sve vanjske nedaće, gdje ljudi svi su presretni, leptirići, ružičaste naočale, jednorozi i slično. Odabrali su najbolje i najžešće iz svog kataloga te u prepoznatljivom stilu zapalili atmosferu pa mikrofon predali apsolutnoj zvijezdi večeri, trenutno najboljem i najvećem reperu tradicionalnog stila – Grši.

Gršin novi album „Platinum“ opako konkurira u kategoriji hip-hop albuma godine.

Gršin novi album „Platinum“ opako konkurira u kategoriji hip-hop albuma godine. Napravio je pravo remek-djelo kakvo se dugo nije moglo čuti na ovim prostorima. Njegova rokerska pozadina omogućuje mu da liričku tvrdoću odvede na jednu potpuno novu razinu te uživo nadmaši svakog tko se te večeri pojavio na pozornici. Izuzetan je performer, ima nevjerojatnu energiju koja poput uragana razvaljuje sve pred sobom. A i domaći je dečko pa je to zasigurno nastupu dalo posebnu emotivnu važnost. Publika ga obožava (i za njim se itekako vrišti) i mogao bi cijelu noć izvoditi svoje stvari pa makar i na repeat, a nitko ga se ne bi zasitio. Euforiju koja je zavladala otvaranjem ljetnim hitom „Highlife“ uistinu je teško opisati, dok razina energije i kvalitete nije stagnirala ni u jednom trenutku, već naprotiv – konstantno je rasla. Okupio je mnogobrojne suradnike, tako je s Vojkom izveo pjesmu „Mamići“ koja je izazvala sveopće oduševljenje, s 30zonom izveo je eksplozivnu pjesmu „Prvak“, pozvao je izuzetno perspektivne predstavnike Blockstara, grupu TTM da predstavi hit s „Lipog litnjeg EP-a“, pjesmu „MDMA“ koju publika već sada izuzetno obožava, a večer je završio pravom metalnom poslasticom „Pump It” koja je nastala u suradnji s Adamom. Jednostavno je nevjerojatan, baš svaki ljubitelj glazbe trebao bi poslušati njegovo stvaralaštvo i doći ga barem jednom poslušati uživo, dok bi se mlade generacije glazbenika odnosno repera svakako trebale ugledati na njega. Razina profesionalnosti i kvalitete kakva se uistinu rijetko viđa. Upravo je zato cijeli ovaj spektakl završio glasnim ovacijama: “Grše, mi te volimo!” Zaslužio je i više od toga.

Drito karavan sada putuje dalje, s još bogatijim line-upom, nešto sjevernije, također na plaži, uz more. Probat Beat na moru, točnije na plaži Medane na otoku Krku, od 5. do 7. kolovoza, nećeš požaliti.

Izvor: www.sound-report.com
Autor fotografija: Dino Šantić @shotbydino

Živac Maradona

Živac Maradona Dino Šantić

30zona

30zona Dino Šantić

Red Bull Raplika

Red Bull Raplika Dino Šantić

Dino Blunt i Swana

Dino Blunt i Swana Dino Šantić

Grše i TTM

Grše i TTM Dino Šantić

Krankšvester

Krankšvester Dino Šantić

Kuku$

Kuku$ Dino Šantić

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati