22
lis
2023
Izvještaj

VEČER ZA PAMĆENJE

Elemental u Pogonu kulture: Socijalna oštrica i ljubav

Elemental

Luka Tralić Shot i Mirela Priselac Remi - pokretačka snaga Elementala / Foto: Claudia Bošković

share

Nakon slavljeničkog spektakla na Šalati, zagrebački hip hop sastav Elemental demonstrirao je silu u riječkom Pogonu kulture. Vremeplovom kroz najveće hitove posljednjih dvadeset i pet godina koji su privukli brojnu riječku publiku, Elemental je podsjetio na svoju vječnu aktualnost na hrvatskoj glazbenoj sceni

Elemental

Elemental je rado viđen gost u Rijeci / Foto: Claudia Boškovič

Precizno, energično i uvjerljivo – epiteti su koji najopćenitije zaokružuju druženje zagrebačkog Elementala s riječkim obožavateljima u Pogonu kulture. Otkad su 1998. započeli kao uigrana trojka, Elemental je prerastao u sedmeročlani bend čiji live standard sačinjava naglašeni žanrovski eklekticizam, a sastav je i u ovoj prigodi dao sve od sebe da još jedan slavljenički koncert pretvori u večer za pamćenje, pokazavši kako zadovoljavaju afinitete široke publike te vrsno izbjegavaju bilo kakve žanrovske kategorizacije – ili redukcije.

U kišnoj riječkoj večeri Elemental je euforičnu publiku zapalio pomno seciranom set listom, a samo neke od pjesama koje su se našle na repertoaru jesu bile „Goli i bosi“, „Bolji si“, “Prokleta ljubav“, “Iz dana u dan“, „U duši smo junaci“, a publici su predstavljene i novije pjesme ­“Usta na usta“ i “Hajde ljubav dođi“.

Moć reperske naracije ujedinjena u električnoj karizmi dvojca Luke Tralića Shota, prepoznatljivog baritona i producentskog dijela grupe, te Mirele Priselac Remi, koja na svojevrstan način predstavlja i zaštitno lice benda, čini esencijalnu podlogu u izgradnji imidža benda koji je priredio koliko zabavno pršteću, toliko i emocionalnu atmosferu koja je kulminirala u najsvjetlijim trenucima dugovječnog diskografskog presjeka.

Skupinu glazbenih genijalaca kompletnom čine gitaristički doprinosi Erola Zejnilovića, čvrsta ritam sekcija Konrada Lovrenčića na basu i Ivana Vodopijeca na bubnjevima, te klavijaturist Davor Zanoški i back vokalistica Vida Manestar.

U šarolikoj glazbenoj viziji Elementala ističu se britki tekstovi pjevani u jednom dahu i instrumentalna podloga koju čine elementarni hip hop, a u tragovima se isprepliću elementi drugih žanrova, koji cjelokupni glazbeni paket profiliraju kao radiofonični, ali i angažirani spoj popa, rocka, elektronike i mnogočega drugog. Svježinom i poletnošću vječne mladenačke energije, Elemental je pred riječkom publikom potvrdio svoj iskonski i nepatvoreni umjetnički naboj koji im je priskrbio neosporeni kultni status. Osim izražene socijalne oštrice zbog koje posjeduju jedinstvenu ljudsku prizemnost, Elemental je u posljednjih dvadeset pet godina rada pokazao da je pokretačka snaga njihova rada – ljubav.

Moglo bi Vas zanimati