11
srp
2023
Izvještaj

Pola stoljeća hip hop glazbe

Legende hip hopa za završnicu Exit Festivala

Wu-Tang Clan

Wu-Tang Clan /Exit Photo Team

share

Pedeset godina hip hopa proslavljeno je posebnim programom posljednjeg dana Exit Festivala kojeg je predvodio moćan Wu-Tang Clan.

Zaključili su četverodnevno ludilo na glavnoj pozornici slaveći danas ponovno najpopularniji i najtraženiji žanr u njegovom izvornom obliku. Wu-Tang je klasa, statusni simbol nekih drugih vremena, jasan i uvjerljiv stav koji oduševljava i najnovije generacije glazbenih entuzijasta koji su većinu festivala proveli u svojem svojevrsnom utočištu, daleko od masivne produkcije glavne pozornice i Dance Arene, minimalističkoj, opet veoma važnoj i upečatljivoj Gang Beats pozornici. Jer, to je hip hop danas, složili se mnogi s tim ili ne, ali upravo zbog ove mlade ekipe, koja je svjetske trendove izuzetno uspješno prenijela na regiju, hip hop je mogao ponosno proslaviti svojih pola stoljeća.

No, puno prije Gang Beats ekipe lokalnom je scenom harala Blackout ekipa koja je, predvođena Phat Philiejem, upoznala ove prostore s konstrukcijom opakih rima, oštrine izvođenja i lako pamtljivim beatom. Na glavnoj su pozornici u sklopu tzv. showcasea nastupili Bolesna Braća, Smoke Mardeljano, Ajs Nigrutin, Bege Fank i Prti Bee Gee donijeli su dašak nostalgije, a njima se pridružio veliki Onyx. Najveća hip hop grupa svih vremena, Wu-Tang Clan, zasjala je uz pratnju benda punim sjajem – dobro raspoloženi i još uvijek u formi dokazali su da su godine samo broj, a bezvremenski karakter kvalitetne glazbe je neprocjenjive vrijednosti.

Prije ove old school ekipe nastupile su mlade ženske snage – Macha Ravel, tam i Micka Lifa kojima su se pridružili Fox i Surreal, Aigel i Njezz. Nakon opakog Wu-Tanga, publika se opustila uz Dmitrija Vegasa i Like Mikea koji su pružili jedinstven remiks mnogobrojnih radijskih hitova kako bi za samu jutarnju završnicu pozornicu prepustili Mahmutu Orhanu koji se odlučio za nešto tvrđi set.

Kraj programa tradicionalno se dočekuje na Dance Areni gdje je mnoštvo okupano zrakama sunca uživalo uz Agents of Time, Mind Against i Keinemusik prije kojih su svoje umijeće demonstrirali Goran Starčerić, Gheist, 8kays i Ben Bohmer.

Dance Arena

Dance Arena/Exit Photo Team

Ajs Nigrutin standardna je postava Exit Festivala, ovaj put zajedno sa Smoke Mardeljanom prema kojem simpatije nisu skrivali ni veliku Wu-Tangovci. Dobili su čast zajedno s Prti Bee Gee zatvoriti program Fusion pozornice dok su prije njih žestoke riffove demonstrirali također tradicionalni domaćini Atheist Rap. Na Explosive pozornici koja ugošćuje punk i metal glazbenike, nastupio je zagrebački Flesh i to u udarnom terminu pred okupljenim mnoštvom, čime su potvrdili da se radi o jednom od najznačajnijih metal imena regije. Bolesna braća, osim na glavnoj pozornici, nastupila su i na Gang Beats pozornici te razbila monotoniju stila modernog hip hopa, odnosno trapa. U toj su im se misiji pridružili i Bigru i Paja Kratak dok su Fox i Surreal dobili čast da odrepuju posljednje stihove ovog izdanja festivala.

Main Stage

Main Stage/Exit Photo Team

Dvadeset pozornica i, kako sam organizator navodi, tisuću izvođača za više od 200 000 ljudi. Glazba regije jača je nego ikad, jer upravo njeni su predvodnici kadar nastupiti rame uz rame svjetskim velikanima i okupiti jednak broj zainteresirane publike. Vrijeme za glazbu bolje je nego ikad – raznolikost, bezbrižnost i kvaliteta – sve na jednom mjestu. Exit Festival veliki je festivalski dragulj regije koji svojom pričom odskače i od mnogih europskih “konkurenata”. Poseban je šarm Petrovaradina i svih njegovih glazbenih razina. Izlasci sunca zvuče bolje nego ikad. Do sljedećeg izdanja.

Moglo bi Vas zanimati