29
lip
2023
Izvještaj

Vrhunac festivalske sezone se već dogodio?

Novi festival Gates of Agartha nadmašio sva očekivanja

Gates of Agartha / Julian Duval

Gates of Agartha / Julian Duval

share

Gates of Agartha je novoosmišljeni koncept festivala koji se prošloga vikenda održao u Istri, u kamenolomu Cave Romane, a koji je zajednički projekt lokalnih snaga BSH Events te svjetski poznatog brenda Echoes from Agartha.

Tema festivala Gates of Agartha objedinjuje glazbu, kulturu, povijest i umjetnost kroz antičke i duhovne elemente, pozivajući publiku da izrazi svoju esenciju osobnosti na individualan, atipičan i nesvakidašnji način. Drugim riječima, u kamenolomu Vinkurana mogli smo vidjeti brojne posjetitelje festivala koji šetaju odjeveni u dugačke bohemijske tkanine u kombinaciji s tradicionalnim uzorcima ili pak u odvažnijim apokaliptičnim kombinacijama koje podsjećaju na filmove Mad Max ili Matrix.

Echoes from Agartha / Marko Edge

Echoes from Agartha / Marko Edge

Ova festivalska priča mogla bi biti i vrhunac ovogodišnjega ljetnog festivalskog programa na Jadranu, stoga mi je iznimno drago da mogu podijeliti svoja iskustva i doživljaje.

Echoes from Agartha / Marko Edge

Echoes from Agartha / Marko Edge

Legendarno kraljevstvo Agarthe

Prema ezoterijskoj spoznaji vidljivih i nevidljivih svjetova, Agartha je poznata kao mitski grad u unutrašnjosti zemaljske kugle, s brojnim mrežama tunela i kanala koji služe kao stanište društvu koje sebe smatra „tajnom elitom“.

Preradivši ovu ideju – kao i brojne druge – američki brend Gate Experience već nekoliko godina kreira događaje u Los Angelesu pokušavajući prenijeti iskustvo kao da si na zadnjem partyju koji postoji.

Veliki proboj doživjeli su s festivalom održanim u Kapadokiji pod nazivom Echoes from Agartha, koji je vrlo brzo postao viralan na društvenim mrežama zahvaljujući pustinjsko-vulkanskom reljefu u koji se ova mitološka tematika savršeno uklopila. Organizatori tvrde da ovakvim događajima stvaraju okruženje u kojem izvođači imaju priliku razmišljati izvan svojih uobičajenih normi te gdje mogu koristiti potpunu umjetničku slobodu u kuriranju glazbenih setova.

Suradnja s lokalcima

Važan faktor uspjeha ovog događaja bila je suradnja sa zagrebačkim brendom BSH Events koji već godinama organizira elektroničke glazbene događaje u Hrvatskoj. Prikladnim brendingom i besprijekornom operativnom izvedbom ova suradnja podigla je festival Gates of Agartha na iznimno visoku razinu, ne samo što se tiče cjelokupnog programa, već i ponuđenih produkcijskih i logističkih rješenja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BSH events (@bshevents)

Kao drugi po redu događaj na Cave Romani u organizaciji BSH ekipe, stojim iza toga da je iz perspektive gosta ovaj događaj bio natprosječno isplaniran: od različitih festivalskih zona do ugostiteljske ponude, nekoliko vrsta plaćanja i raznolikog zabavnog sadržaja. Primjerice, jedna od zanimljivosti bili su pop-up štandovi na kojima se svatko mogao opremiti već spomenutom vrstom odjeće te nakitom autohtonih brendova, ili make-up artom hrvatskog Vida Loca bio glittera.

Echoes from Agartha / Julien Duval

Echoes from Agartha / Julien Duval

S obzirom na to da pratim Echoes from Agartha još od njegovog nastajanja, želja da posjetim ovakvu vrstu festivala bila je ogromna – prvenstveno iz glazbeno-umjetničkih razloga. Ugodno me iznenadilo što put do Kapadokije mogu odgoditi do nekog sljedećeg izdanja tamošnjeg festivala upravo zato što me Gates of Ahartha nije nimalo razočarao.

Vrsni line up

Dvodnevni program bio je uravnoteženo podijeljen među najvišim slojem headlinera: Damian Lazarus, Dennis Cruz, Joseph Capriati, Echonomist, Chris Stussy i Marco Carola. Njihovim izvedbama doprinijeli su i lokalni izvođači Marcel i Marin Biočić te BSH rezidenti Pablo Panda, Aldo Morro i Mene. Također, internacionalnu podršku ponudili su i Gateovi rezidenti The Ace Brothers i Zoe Dona te francuska house zvijezda Lea Kdoch.

Echoes from Agartha / Marko Edge

Echoes from Agartha / Marko Edge

Setu Damiana Lazarusa prvog dana posebno sam se veselio. Organizator festivala Day Zero nastavio je graditi energiju seta The Ace Brothersa i uspio ukrasti pažnju svakom sudioniku na flooru. Dugo sam čekao poslušati ovog australskog „didžejoničara“, a njegovo umijeće nije me nimalo razočaralo.

Echoes from Agartha / Marko Edge

Echoes from Agartha / Marko Edge

Iako sam ga smatrao najvažnijom karikom dana prvog, idući slijed događaja ostavio me iznenađenim.

Kao što sam već ranije spomenuo teoriju umjetničke slobode, Dennis Cruz i Joseph Capriati kao idući izvođači potpuno su si dali oduška u tom segmentu. Naredna dva seta slušao sam sve ono što nikada ne bih od njih očekivao: iznimno puno groovea, osebujne bass linije i povremene eklektične vokalne pratnje uz temeljito građenje intenziteta.

Echoes from Agartha / Julien Duval

Prvi dan je sam po sebi bio već uspjeh.

I zvuk i slika

Drugog dana stigli smo tek na Mene b2b Pablo Panda izvedbu, što je bila solidna postava za izvođača kojeg vrlo cijenim – Echonomista. Preuzeo je pult s već razrađenim tempom i ušao u svoju priču koja je držala publiku do Chrisa Stussyja. Stussy je svojim tipičnim tech zvukovima rasplesao publiku koja se odmicanjem sata činila sve veća. Zastupnik etiketa PIV Records i Up The Stuss igrao se svemirskim zvukovima do trenutka koji su svi nestrpljivo čekali.

Carola je jednostavno pomeo podij i nije bilo osobe koja je stajala na mjestu tijekom njegova velikog zatvaranja festivala.

Echoes from Agartha / Julien Duval

Osim što je program bio na visokoj glazbenoj razini, vizuali i specijalni efekti studia Ouchhh bili su jaka karika u stvaranju jedinstvenog iskustva na flooru. Svaka nova vizualna tema na ravnom kamenu Cave Romane bila je bolja od prethodne što je kontinuirano skretalo moju pažnju s DJ-a. Ovakvo mapiranje mnogi nisu imali prilike vidjeti i nadam se da će se ovaj trend na hrvatskim festivalima nastaviti.

Echoes from Agartha / Marko Edge

Echoes from Agartha / Marko Edge

Gates of Agartha je ovosezonski istrijanski hit u svakom mogućem aspektu. Kolaboracija između hrvatske organizacije BSH Events i američke Gate Experience bila je suradnja koja će prema mom mišljenju obilježiti ljetne manifestacije, a isto tako se nadam da će ostvariti i brojne nominacije među „nagrađivačima“ elektroničke glazbene scene, kako u Hrvatskoj tako i u regiji.

U ovo ljeto ušao sam s ispunjenim festivalskim očekivanjima zahvaljujući ovom projektu i nadam se daljnjoj suradnji među promotorima u bliskoj budućnosti.

Echoes from Agartha / Marko Edge

Echoes from Agartha / Marko Edge

Moglo bi Vas zanimati