16
pro
2023
Izvještaj

Od tihih breakova do nabrijanih dropova

Audiovizualni show u režiji One Drop Musica i Illusionsa

Illusions x One Drop Muisc / Dino Ninković

Illusions x One Drop Muisc / Dino Ninković

share

Zzagrebački One Drop Music napravio je prvi showcase event brenda Illusions u Hrvatskoj

Srpski event brend i koncept Illusions ove je godine bio nominiran za Ambasadorovu nagradu najboljega novog regionalnog festivala. Njihov zagrebački showcase event bio je važan zato što je njime postalo evidentno da ovaj brend svoje granice već dugo planira proširiti na cijelu regiju, a prije Hrvatske svoj su brend već predstavili u Crnoj Gori.

Illusions se pojavljuje na mapi evenata elektroničke glazbe tek posljednjih godina. Svoj prvi događaj održali su 2021. povodom Noći vještica što je svakako osnažilo poruku koju kao brend žele komunicirati. Universe between perception and reality, kako navode u opisu svog profila na Instagramu, njihov je cilj odvesti svakog posjetitelja na putovanje u dimenziju između mašte i stvarnosti. Ovaj pristup postiže se komplementacijom kvalitetne glazbe i neobične produkcije, koji zajedno kreiraju magiju zahvaljujući bogatom elektroničkom zvuku i vizualnim efektima. Na njihovim stranicama mogu se pronaći svakovrsni foto i video materijali s održanih evenata, a koji ukazuju na učestalu neobičnost dizajna stagea, snažnog lightshowa i ostalih elemenata koje koriste kako bi oživjeli svoju viziju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ILLUSIONS (@illusions_ofc)

Najjači brend u regiji?

Zanimljivo je što je ekipa iz Illusionsa za svoj prvi događaj (Arrival) ugostila Denisa Horvata, o čijem sam gostovanju na One Drop Musicovom eventu u Petom kupeu nedavno pisao. Od drugih velikih dosadašnjih gostovanja napomenut ću nekoliko hvalevrijednih: Âme, Anna, Oxia, Colyn, Joris Voorn, Kevin de Vries… Među njima su i vrlo zastupljeni nastupi srpskih izvođača: Space Motion, Coeus, Mīmī x Fy, Nexie, Rossa… Primjećujem i da svaki događaj, veći ili manji, ima svoju nit vodilju oko koje se gradi cijela priča kako bi svaki ostao posebno zapamćen. Odissey, Mantra, Panorama i Fusion samo su neke asocijacije iskorištene u svrhu oblikovanja finalnog iskustva koje posjetioci imaju prilike doživjeti. S obzirom na frekventnost održavanja, postavljam si pitanje je li Illusions pak najjači brend u regiji čija se prepoznatljivost temelji na stvaranju audio-vizualnog showa?

Kako već duže vrijeme pratim One Drop Music događaje, uviđam da su baš oni najkvalitetniji izbor za partnerstvo u predstavljanju Illusions evenata zagrebačkoj publici. One Drop je u svojih prvih godinu dana djelovanja postavio čvrste temelje u predstavljanju raznolike melodic house & techno scene zagrebačkoj publici, koja je u tom pravcu još uvijek nedovoljno zrela, a Illusions tu dolazi kao odličan adut u obuci o tom svijetu glazbe. Osobno smatram da bi DJ trebao biti netko tko ne pušta glazbu samo zato da svira već zato da i educira publiku, širi njihove vidike, ukazuje im na glazbu koju do sada možda nisu imali prilike čuti ili pronaći. Tim bolje, DJ bi kroz taj proces trebao biti u mogućnosti i sebe izraziti te ne raditi kompromise s publikom oko svoje selekcije. Edukacija je ključna riječ: ako se kvalitetno izvrši, nakon eventa će svatko poći kući s barem trunkom inspiracije ili bogatiji nekakvoga glazbenog znanja.

Illusions x One Drop Muisc / Dino Ninković

Illusions x One Drop Muisc / Dino Ninković

Sold out

Tu subotnju večer edukacije započinjem  poprilično rano s kolegom i prijateljem, jednim od prvih osoba s kojima sam pronašao zajednički muzički jezik. Znam da s njim mogu bilo kada odraditi back2back DJ set bez ikakve pripreme, što govori o podudarnosti naše selekcije. Na ovom warmupu za izlazak to smo učinili u drugom formatu nego to inače radimo, i miksali smo glazbu uz pomoć gramofona s kojima sam se susreo egzaktno nedovoljno puta. Nakon što su se s vremenom skupili svi subotnji osumnjičenici za izlazak, dolazimo pred Peti kupe tek nekoliko minuta nakon što se otvaraju vrata kluba. Red je već bio postojan, a sâm događaj debelo unaprijed rasprodan. Dva od šest osumnjičenika naše grupe nemaju kartu te se nadaju da će ranim dolaskom uspjeti osigurati dvije od posljednjih pedeset koje se prodaju na ulazu. Saznajemo da je za to bilo kasno i da je pedesetorica sretnika već ušlo prije nas, no srećom pa nalazimo preprodavače pred klubom. Već tada mi je jasno da bi ovo stvarno mogao biti spektakl, a potvrdu dobivam vibracijama poruka koje mi s više strana pristižu na mobitel: „Hej, ima li tko kartu viška za Illusions?“ Izgleda da je Zagrebu prošlo vrijeme prekasne kupovine karata i dolazaka na evente.

Illusions x One Drop Music / Dino Ninković

Illusions x One Drop Music / Dino Ninković

Našli smo mjesto za visokim stolom između dva šanka i lagano pijuckamo svoja pića dok se upoznajemo s ekipom koja nas je za stolom već dočekala. Opening set puštaju Outcome, dvojac s Hvara za kojeg sam imao priliku pustiti opening set u dvorani Petog kupea devet mjeseci ranije. Obožavam slušati opening setove i nikada nisam zagovarao kasne dolaske u klub. Realno, time se propušta uvod u cijeli koncept. Stvaranje napetosti uvijek je bio ključan dio pričanja priče. Primjećujem i veliki video zid iza DJ-a s pomoću kojeg će se selektirana glazba vizualno interpretirati. Baš bih volio ponovno puštati opening set na ovakvoj vrsti eventa. S tom pomisli odlazim pozdraviti počasne goste DJ-eve pa se malo muvam po klubu dok ne osjetim kakva je energija zastupljena. Prepoznajem i neke od selektiranih traka uz komentar da je za promjenu super čuti ih na danceflooru. Outcome pred kraj seta pušta i jednu od mojih all-time favorita: Ivory – Rain. Bravo dečki, odlično ste nas zagrijali za drugi slijed.

Illusions x One Drop Muisc / Dino Ninković

Illusions x One Drop Music / Dino Ninković

Građenje tenzije

Illusions nije tipičan party, rave ili kako god ga već nazvali, i čini mi se da je zagrebačka publika bila vrlo svjesna te činjenice. Ovo nije događaj na kojem će svirati najveći house i techno hitovi, ritmovi sa snažnim kickovima i brzim tempom. Na događaje kao što je Illusions dolazi se prazne glave i bez očekivanja, sve kako bi se u potpunosti moglo prepustiti upijanju kombinacije elemenata koji su te večeri u Kupeu bili zastupljeni: visoka klasa elektroničke glazbe, popratni vizualni efekti i mnoge promjene svjetla, lasera i atmosfere u klubu. Od tihih breakova pa do nabrijanih dropova, ovdje se emocija prenosi na mnogo kompleksniji način. DJ nije nužno u prvom planu, već način na koji se svi ostali elementi stapaju s njegovom selekcijom. Zagreb je imao priliku doživjeti takvo iskustvo uz Coeusa, pripadnika etikete Afterlife i vrsnog DJ-a i producenta. Coeus zna što znači graditi tenziju i kako uzeti pozornost publike u svoje ruke. Kao svjetski izvođač koji zatvara Dance Arenu Exit Festivala on je bio ključan faktor ovog showcase događanja, a meni je drago da je napokon i Zagreb postao grad koji može otpisati sa svoje liste dosadašnjih nastupa. Nakon nastupa, pitam ga kako je zadovoljan pošto obojica znamo da se njegov zagrebački debi pokušao dogovoriti i dulje nego što se za to znalo. Pokazuje veliko zadovoljstvo i tu se složimo da se uvelike isplatila čekati prava prilika da se dogodi. Također mi priznaje da je najprije bio jako nervozan, čak i više nego na nastupima pred nekoliko tisuća ljudi. Očekivanja su bila velika, a zagrebačka publika je poznata po tome da je nije lako zadovoljiti. Na koncu, prostorija je bila ispunjena odličnom energijom i kaže da se naposljetku lakše opustio nego što je očekivao.

Illusions x One Drop Muisc / Dino Ninković

Illusions x One Drop Music / Dino Ninković

Kao posljednji DJ večeri nastupio je Nexie, rezident i organizator Illusions evenata. Doputovao je iz Novog Sada, gdje se dan ranije održao prvi Illusions event vikenda, u pratnji ekipe koja je uz Mislava Grdinića iz One Drop Musica zaslužna za ovo događanje. Nexie i njegov tim u Srbiji organiziraju već uhodana događanja te u posjedu imaju veliku publiku. Na domaćem je teritoriju ipak sve uvijek jednostavnije, odnosno poznatije. Kao što sam već spomenuo, valja doći prazne glave i dozvoliti progresiji da odradi svoje. Kao prvi hrvatski showcase, Illusions je napravio ogroman posao i zadovoljio mnoge ključne kriterije za koje se zalažu kao organizacija. Nadam se da je ovo bio jedan uspješan pilot i da u budućnosti možemo očekivati još veće, još bolje i još jače događaje u ovoj kolaboraciji.

Illusions x One Drop Muisc / Dino Ninković

Illusions x One Drop Music / Dino Ninković

Moglo bi Vas zanimati