27
svi
2023
Izvještaj

KONCERT U RIJECI

Jonathan u Pogonu kulture: Rollercoaster emocija

Jonathan

Posebna veza s publikom: Jonathan / Foto: Claudia Bošković

share

Jonathan je nastupio na domaćem terenu zatvorivši uspješnu sezonu koncerata u najvećoj klupskoj dvorani na Kvarneru – Pogonu kulture

Jonathan

Slojevite gitarističke dionice i galopirajući ritam / Foto: Claudia Bošković

Riječani su i ove sezone mogli uživati u raznolikom glazbenom programu najveće koncertno-klupske dvorane na Kvarneru – Pogona kulture. Odjavu koncertnog programa te dvorane do nadolazeće jesenje sezone najavio je nastup miljenika riječke publike, renomiranog benda Jonathan.

Riječki Projekt nastupio je u ulozi predgrupe, a izvedbom uspješnica sa svog debitantskog albuma Zaustavi vrijemepokazao je kako primamljivi pop-rock zvuk uz zanimljive aranžmane može zvučati kreativnije od radiofoničnih mediokriteta. Kasniji noćni termin bio je rezerviran za nastup Jonathana, koji je uspio večer podići na višu razinu.

Oformljena 2011., ta je skupina uigranih glazbenika instrumentalno i scenski napravila doista mnogo za vlastitu prepoznatljivost, uključujući potvrdu ugleda i turnejama izvan regije.

Uvertiru u nastup označila je indie rock delicija “Allison“, nakon koje se nastavilo plesati i njihati uz “Communicate“ i “Falling“. Energična “Wake Up Call“ zaraznim ritmom kao da je slušatelje odvela u kakvu rokersku diskoteku kojom je bend pokazao da se svojim senzibilitetom savršeno uklapa u klupsko stanište. Zatamnjenoj dvorani koju osvjetljava hektična igra reflektora jednostavno pristaje taj tip produkcije, moderni i urbani indie rock koji zaigranim ritmičkim topotom i prodornim instrumentalima slušatelje baca u plesni trans. Energija i gipkost karizmatičnog Zorana Badurine upravo jest jedan od esencijalnih sastojaka imidža benda zbog čega su energija i karizma na razini svjetskih performera.

Koncertna večer nastavila se uz „Who Lies To Whom?“, „Pictures“, „Juvenile“, „Moments“ i ostale, a posebna euforija nastupila je s „Maggie“. Jednostavne i efektne, no slojevite gitarističke dionice, bez isforsiranih prtljanja s guitar heropotezima publiku su odvele na cjelovečernju vožnju rollercoasterom emocija, a u svemu je solidnu podlogu dala galopirajuća, ali čvrsta ritam sekcija. Upravo u tom balansu i decentnosti ogleda se činjenica da izvrstan sastav ne mora biti rezultat pojedinačnih egoističnih tendencija.

Još jednim izvrsnim nastupom Jonathan je dokazao kako svoj etablirani status duguje i posebnoj vezi s publikom, što se osvjedočilo i na koncertu u riječkom Pogonu kulture.

Moglo bi Vas zanimati