18
tra
2022
Izvještaj

Kaki King u Šibeniku: jedna gitara kao cijeli orkestar

Kaki King

Kaki King u Kući umjetnosti Arsen, Šibenik / Foto: Valerio Baranović

share

Poznata gitaristica u Šibeniku je održala odgođeni nastup i u kući umjestnosti Arsen oduševila publiku ne samo svojim gitarskim umijećem, nego i audiovizualnim dodacima koji su proširili zvučnu sliku i razigrali intimistički ugođaj

Kaki King

Kaki King u Kući umjetnosti Arsen/ Foto: Valerio Baranović

 

Renomirana gitaristica Kaki King intimnim je koncertom 16. travnja u šibenskoj Kući umjetnosti Arsen na najbolji način završila svoju europsku turneju kojom promovira aktualni album Modern Yesterdays, prvi nakon pet godina.

Amerikanka koju je magazin Rolling Stone nazvao boginjom gitare već je nekoliko puta nastupala u Hrvatskoj, no ovim je koncertom pokazala ne samo fantastičnu tehniku, nego i svoje inovatorske sposobnosti. Naime, Kaki svira prerađenu Ovation Adamas gitaru sa šest žica, koja na sebi ima ekran, pa se tijekom svirke na njezinoj gitari izmjenjuju filmovi koji prate glazbu. Osim toga, sama je glazbenica izumila dodatak zvan passarelle, zahvaljujući kojem njena gitara postaje sasvim novi instrument, sličan japanskom kotu. Kada tome pridodamo činjenicu da King tijekom koncerta koristi i perkusije i looper, imamo osjećaj da je na sceni cijeli orkestar, a ne samo žena s gitarom.

Pjesme s novog albuma pune post-klasičnih, jazz, folk i blues ritmova, u kombinaciji s elektro-akustičnim zvukom tako su uz projekciju filmova na gitari dobile i vizualni identitet, te nam pružile jedinstveno multimedijalno iskustvo.

I gitara ima osjećaje

Pjesme s njenog novog albuma inspirirane su onim što se događa u svijetu posljednje dvije godine, pa je tako jednu od njih napisala tijekom lockdowna u New Yorku i nazvala “Can’t Touch This or That or You or My Face”.

– Teško je bilo nama glazbenicima tijekom pandemije, stoga je i ova pjesma nastala pod utjecajem zatvaranja, i nemogućnosti da se čak i zagrlimo s najdražim osobama – istaknula je Kaki koja je tijekom koncerta komunicirala s publikom i iznosila neke crtice iz svog života. Doznali smo tako da joj je jedan od najdražih koncerta bio na Visu.

– Stigli smo na vrh brda, na kojem su me smjestili ispred kuće, a jedino osvjetljenje dolazilo je sa svjetla koje je bilo na automobilu organizatora. Prvo sam mislila “gdje su me ovo doveli”, ali kad je zapuhao vjetar, stvorio se jedinstveni ugođaj koga ću uvijek pamtiti – istaknula je simpatična Kaki i još jednom dodala kako jako voli Hrvatsku, a posebno ju je impresionirao zalazak sunca u Šibeniku.

– Znate i gitara ima osjećaje – rekla je tijekom koncerta Kaki, u čijim rukama gitara zaista kao da je oživjela i odvela nas na prekrasno multimedijalno putovanje.

Kaki King u životopisu se može pohvaliti nominacijom za Zlatni globus za najbolju originalnu skladbu u filmu Into the wild, a pozornicu je dijelila sa svjetskim poznatim bendovima i glazbenicima. Ipak, umjetnica je opuštena, nepretenciozna i simpatična. Koncert je završila snažnom antiratnom porukom, obojivši svoju gitaru u boje ukrajinske zastave.

Kaki King

Gitara u bojama ukrajinske zastave / Foto: Valerio Baranović

Moglo bi Vas zanimati