12
srp
2022
Izvještaj

Konstrakta, Brkovi, Grše i Bore Balboa za spektakularan završetak Exit Festivala

Konstrakta - Exit Festival

Konstrakta - Exit Festival

share

Konstrakta – prva domaća headlinerica u povijesti

Posljednji dan ovogodišnjeg Exit Festivala ispisao je povijest. Točnije, Konstrakta je ispisala povijest kao prva domaća headlinerica u čak 22 godine postojanja festivala. Njena je popularnost zbog Eurosonga postala planetarna, a podrška domaće publike nevjerojatna. Koncertni koncept premijerno je predstavila na sestrinskom festivalu, umaškom Sea Staru, a sada je na veliku glavnu pozornicu Exita zakoračila kao prava junakinja, praćena glasnim ovacijama i velikim ponosom mnogobrojne publike koja je došla podržati najdražu umjetnicu.

Konstrakta i obitelj Exit Festivala

Konstrakta i obitelj Exit Festivala

I dok je u Hrvatskoj, ruku na srce, opća populacija već zaboravila tko nas je predstavljao na Eurosongu, Srbi su od svoje ovogodišnje predstavnice napravili brend, prihvativši nešto drugačije i neuobičajeno u svijet popularne i zabavne glazbe. 

Tako se u publici mogao vidjeti uistinu šarolik presjek posjetitelja, od onih koji inače uopće ne bi posjetili Exit do najžešćih elektroničara ili metalaca. Upravo je u tim trenucima kompletan festivalski fokus bio na Konstrakti, svi su s velikim zanimanjem pratili nastup praćen zanimljivom scenografijom i recitativnim intermezzima.

Subjektivan je osjećaj kao da je u tim trenucima baš sve stalo i da su baš svi disali kao jedno uz Konstraktu i Zemlju gruva. Koncept je to koji pomalo podsjeća na onaj Laibachov, no, naravno s puno više topline i neizmjerne ljubavi kojom ona zrači. 

Konstrakta - Exit Festival

Konstrakta – Exit Festival

In corpore sano

Na samom kraju, očekivano, zavladala je najveća euforija pri izvedbi pjesme “In Corpore Sano” kada joj se na pozornici pridružila velika obitelj Exit festivala koja je također zaslužila veliki aplauz, ne samo za organizaciju ovog i svih ostalih izdanja festivala, ali i za etabliranje Konstrakte u regiji. 

Tehnička kvaliteta nastupa bila je neupitna, svaki je korak pomno promišljen i kvalitetno izveden, čemu je nedavno svjedočila i zagrebačka publika kada je nastupila pred prepunom Tvornicom kulture. Predstavila je i novu pjesmu, stoga su velike regionalne pozornice njen realni potencijal i u budućnosti. 

Blind Channel - Exit Festival

Blind Channel – Exit Festival

Metal je i dalje živ

Prije nje su na istoj pozornici nastupili finski eurovizijski predstavnici Blind Channel i legendarna Sepultura za koju je publiku zagrijao domaći bend Downstroy iz Kikinde. Svojevrsna je tradicija da veliko svjetsko metal ime nastupi jedne večeri na glavnoj pozornici, a prije njih priliku predstavljanja dobije jedan od najvećih potencijala tamošnje metal scene. Veliki je to vjetar u leđa lokalnim bendovima i prilika da nastupe uz ovakve produkcijske uvjete.

Sepultura - Exit Festival

Sepultura – Exit Festival

To je moguće jer je metal scena tamo, za razliku od one hrvatske, i dalje jaka i kvalitetna stoga nije neuobičajeno da je prostor ispred Explosive pozornice često ispunjen. Točno preko puta Explosive pozornice nalazi se Gang Beats pozornica na čijem se programu nalaze vodeća regionalna imena modernog hip hopa. Već nekoliko godina ovaj prostor bude premalen za broj zainteresiranih, stoga je ove godine povećan kapacitet, no svejedno se dogodilo da zbog nastupa određenih internetskih senzacija ili lokalnih heroja nije bilo moguće niti ući u prostor. 

Dance Arena - Exit Festival

Dance Arena – Exit Festival

Internetska vs. stvarna popularnost

Internetska je popularnost jako dobra stvar i, očito, jako dobro mjerilo kako okupiti veliku količinu mlađe populacije na nekom nastupu, no isto tako ju rijetko prati istinska izvođačka kvaliteta. Ponekad je nekvaliteta inscenirana namjerno, kao u slučaju novosadske Klike, ponekad nenamjerno, kao u slučaju Klinca, stoga negativni komentari koji trenutno kolaju društvenim mrežama nisu nimalo začuđujući.

Nesrazmjer odličnih hitova koji su se pojavili u protekle dvije godine i izvođačke nekvalitete njihovih interpretatora naprosto je prevelik, što bi vrlo brzo moglo rezultirati velikim padom interesa za nastupe ovakvih glazbenika.

Exit Festival

Exit Festival

Možda je bolje da oni obitavaju samo na digitalnim servisima, a da se mjesto na pozornici prepusti onima koji se zaista trude i imaju istinskog potencijala postati održiv dugogodišnji projekt čime se razvijaju standardi kod koncertne publike, ali i održava njihov interes za iste. U Hrvatskoj, srećom, nemamo takvih slučajeva, vjerojatno zbog mentaliteta da je ovdje baš svaki uspjeh dočekan “na nož” i višestruko se propituje pa glazbenici moraju uložiti puno više truda da izgrade ugled i stvarnu popularnost kako bi si osigurali zdravu i uspješnu karijeru. 

Brkovi - Exit Festival

Brkovi – Exit Festival

Grše i Bore Balboa – novi regionalni hip hop junaci

Upravo su zato za spektakularno zatvaranje pozornice Gang Beats bili zaduženi Bore Balboa i Grše, kojima je ovo bio premijerni nastup u Srbiji. Nevjerojatan je odnos koji Bore Balboa ima s pratiteljima, veoma prijateljski i direktan, što se odražava na sličnu atmosferu na koncertima.

Njihovi su nastupi te večeri bili prototip onoga kako bi uspješan festivalski nastup trebao izgledati. Nakon novosadske Klike koja je odradila bizarno i sramotno loš nastup (što i sami otvoreno priznaju te grade imidž na tome) publika se ispred pozornice poprilično prorijedila.

No, kada je Bore preuzeo stvar u svoje ruke, kada je nevjerojatnom energijom i entuzijazmom “zarazio” sve prisutne, vijest o njegovom nastupu vrlo se brzo proširila među publikom te je nakon nekoliko pjesama podij ponovno bio dupkom pun. Grše je nastavio u jednakom, pa čak i još žešćem tonu te ništa nije prepustio slučaju.

Tako se to radi, direktno, beskompromisno i kvalitetno. Upravo je to što publika želi i treba, taj adrenalinski nalet koji drži pažnju od prve do zadnje pjesme, premda možda i nisu upoznati s opusom. Nakon ovih nastupa zasigurno će biti, jer će se sigurno za svaki sljedeći nastup Bore i Grše u Srbiji tražiti ulaznica više. 

Exit Festival

Exit Festival

Punk folk wellness i spa za kraj spektakularnog festivala

DJ pult na samom je kraju pripao dečkima iz kolektiva Traples dok je na Fusion pozornici prašio još jedan fantastičan bend i zatvorio program sa stilom. 

To je punk folk wellness spa grupa Brkovi koji su oduvijek imali veliku poveznicu s Novim Sadom gdje su snimali pjesme, a i posvetili joj jednu. Točnije njihov pjevač, Shamso69, prije deset je godina objavio pjesmu “Novi Sade” na YouTubeu u kojoj je opjevao “spontane utiske nakon nekoliko nezaboravnih boravaka” u ovom gradu, kako stoji u opisu videa.

Brkovi su regionalni heroji, to je odavno poznato, a zbog ove posebne veze s ovim gradom i udarnog termina u rano jutro, publika im je dala nevjerojatnu podršku. Sat i pol svirke uz izlazak sunca bilo je i više nego izvrsno zatvaranje uz publiku koja jako dobro poznaje svaki stih dok je bend svirački bolji nego ikad.

Naravno, to nije bilo sve, jer na Dance Areni je u to program zatvarao ukrajinski duo Artbat čiji su nastup mnogi proglasili najboljim na ovogodišnjem izdanju kolosalne pozornice čija je glavna tema bila – priroda. I još jedna poslastica za kraj – spontani jutarnji freestyle izvrsnog Smoke Mardeljana na Reggae pozornici.

I to bi bilo to. Hvala i doviđenja do sljedećeg izdanja najvećeg i najboljeg festivala u regiji, Exit Festivala. 

Moglo bi Vas zanimati